Pekin’de 1 milyar kullanıcılı mesajlaşma ağı WeChat’in üssüne girdik. Hainan Adası’nda Bryant’dan Kidman’a yıldızların akın ettiği golf sahasını deneyimledik. Dünyanın en uzun savunma duvarı Çin Seddi’ne tırmandık. Dünyadaki en geniş saray kompleksi Yasak Şehir’e girdik.
#PekinOrtadoğu’da hava iyice ısınınca dizginleri Amerika Birleşik Devletleri’nin elinde olan GPS sistemleri (Global Positioning System-Küresel Konumlama Sistemi) yine sapıtmaya başladı. Bunlardan biri de bizim hava sahalarında yaşandı. Adana’ya giden bir uçağın sistemi durup dururken Beyrut üzerinde olduğu bilgisini verdi. Pilotlar bu duruma alışkın oldukları için yollarını şaşırmadılar.
#ABDDünyada, her dokuz dakikada bir kişinin kuduzdan öldüğü düşünüldüğünde, her yıl tahminen 59 bin kişi kuduz nedeniyle hayatını kaybediyor. İnsanlarda görülen kuduz vakalarının yüzde 95’inden fazlası Afrika ve Asya ülkelerinde kuduz bir köpeğin ısırması sonucu meydana geliyor. Bu olguların da yüzde 80’i yoksul ve kırsal bölgelerde görülüyor. Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şükran Köse, kuduz hakkında ayrıntılı bilgiler verdi:
#1Diplomasi bir dış politika aracıdır, uluslararası sistemdeki aktörler arasında, uzlaşı temelli ve barışçıl bir bakış açısına sahip yöntemler ve görüşmeler yolu ile yürütülür. Kavram olarak ilk kez 1796’da İngiltere’de kullanıldığı bildiriliyor. 21’nci yüzyıl klasik diplomatik kanallara yeni ilaveler getiriyor…
#Konuk YazarG20 Liderler Zirvesi öncesinde bir araya gelen G20 ülkelerinin genç girişimci ve iş insanları, geleceğe yönelik beklenti ve isteklerini bir bildiri halinde yayınladı. Bildiride, kapsayıcı kalkınma yoluyla ekonomik büyüme, uluslararası iş yapmayı kolaylaştırma, küresel döngüsel ekonomiye geçişi hızlandırma, yeni nesil girişimcileri eğitme ve teşvik etme, inovasyon, dijitalleşme ve geleceğin işleri olmak üzere 5 alanda somut adım atma çağrısı yapıldı.
#TÜGİADİstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hatice Köse, Fransa ve İtalya’daki üniversitelerle iş birliği yaparak serebral palsili bebeklerin tedavisine umut olacak yapay zeka teknolojisi üzerinde çalışıyor.
#İTÜKariyerinin eksik parçalarını oğulları üzerinden tamamlamak isteyen eski bir güreşçi ve onun despotik yapısıyla darmadağın olan hayatlar... Sean Durkin imzalı ‘Demir Pençe’ gerçek öyküye dayanan etkileyici bir trajediyi perdeye taşıyor. Büyük kısmı ringlerde geçen hüzünlü aile dramını anlatan yapım, yılın en iyilerinden.
#Uğur VardanAvustralyalı Craig Writh, Bitcoin'i icat ettiği yönündeki iddiaları sonrası kendisine açılan dava nedeniyle bu hafta Londra'da yargılandı. 53 yaşındaki bilgisayar bilimcisi Wright, dijital para birimi Bitcoin'in yaratıcısı olarak bilinen esrarengiz Satoshi Nakamoto'nun kendisi olduğunu iddia ediyordu. Bu iddiası üzerinde Wrigth bazı kripto yatırımcıları tarafından yalan söylediği ve belgelerde sahtecilik yaptığı iddiası ile dava edildi. Bu dava ile "Satoshi Nakamoto aslında kim?" sorusu yeniden
#Elon MuskGoogle, Kanada'da Çevrim İçi Haberler Yasası doğrultusunda, Kanada merkezli haber kuruluşları ve şirketlerine yıllık yaklaşık 74 milyon dolarlık ödeme yapmayı kabul etti. Türkiye’de de ‘Dijital Telif Yasası’ ile ilgili çalışmalar start aldı. Sakarya Üniversitesi Hukuk Fakültesi Milletlerarası Hukuk Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Sezercan Bektaş, yasanın yürürlüğe girmesi için gerekli tüm aşamaları anlattı.
#Dijital Telif2020 yılında GLOBOCAN veri tabanında yayımlanan bilgilere göre Türkiye’de her yıl 41 bin kişiye yeni akciğer kanseri tanısı konuluyor. Türkiye Kanser İstatistikleri 2018 yılı sonuçlarına göre ise akciğer kanseri tanısı alanların ancak yüzde 19’u erken evrede teşhis edilebiliyor. 17 Kasım Dünya Akciğer Kanseri Farkındalık Günü nedeniyle AstraZeneca Türkiye Ülke Başkanı Ecz. Serkan Barış ve AstraZeneca Türkiye Medikal Direktörü Dr. Deniz Ertürk Erem sorularımızı yanıtladı:
#Sponsorlu İçerik