Hareket bozukluklarına, Parkinson hastalığına, cilt problemlerine… Zamanında çaresiz denilen birçok hastalığa teknoloji ve uzman doktorlar çare olmaya başladı. Türkiye’nin sağlık sektöründe geldiği noktayı en net gösteren yerlerden biri Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi’ndeki Neurolab İstanbul etkinliğine gittim.
#Orkun ÜnÇağımızın artan korkusu, Parkinson ve hareket bozuklukları. Tüm dünya genelinde 10 milyonu aşkın Parkinson hastası olduğu tahmin edilirken, Türkiye’de ise 180 binden fazla kişi Parkinson ile mücadele ediyor.
#Parkinson“Gün gelir dünyanın bir yerinde hiç tanımadığın bir insana bütün hayatını anlatmak istersin” demiş Murathan Mungan. Ne güzel bir söz... Bugün bu köşede, Cumhuriyet’in 100’üncü yılını kutladığımız bu özel günlerde genç hekim adayları, sevgili meslektaşlarım için yazmak istedim. Öyle ya, bizim de bütün ümidimiz gençlikte...
#Beyin Ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ali Zırh“Hayat bu, bir bakarsın her şey bir anda son bulur. Hayat bu, son dediğin anda her şey yeniden can bulur” demiş Şems-i Tebrizi...Umutsuz, ümitsiz, vazgeçilmiş ve pes edilmiş her durumda aklıma gelir bu söz...
#Beyin Ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ali ZırhBeyin bilimi önemli. Kafatasının içinde bulunan süper bilgisayar, dünyada yolumuzu bulurken yararlandığımız algısal düzeneğin, kararlarımızı oluşturan ya da hayal gücümüzü yaratan kaynağın ta kendisidir.
#Beyin Ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ali Zırh“Mutluluk bir varış noktası değil, yolculuğun kendisidir” der, Roy Goodman. Benim de hem yolculuğum hem de mutluluğum Fonksiyonel Beyin Cerrahisi ve Derin Beyin Stimülasyonu (DBS) uygulamalarında...
#Beyin Ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ali ZırhÜniversite son sınıf öğrencisi olan ve tedavi için Özbekistan’dan Türkiye’ye gelen Azizbek Ramanov (20), Medipol Üniversitesi Parkinson Hastalığı ve Hareket Bozuklukları Merkezi (PARMER), Beyin ve Sinir Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Ali Zırh tarafından gerçekleştirilen beyin pili takılması ameliyatı ile en genç pil takılan Parkinson hastalarından biri oldu.
#PilHenüz 12 yaşındayken Parkinson'a yakalanan Enes Kaycı, hastalığı nedeniyle 21 yıldır hayatla mücadele içindeydi. Titreme, denge problemi ve vücut kasılmaları nedeniyle mesleği olan öğretmenliği yarıda bırakan Kaycı, 33 yaşında tedavi olma kararı aldı. Beyin ve Sinir Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Ali Zırh tarafından lokal anesteziyle ‘beyin pili’ ameliyatına giren Kaycı ameliyat olduğu sırada, bir taraftan ellerini rahatça hareket ettirebilmenin mutluluğunu yaşarken bir taraftan da şarkılar söyledi.
#Enes KaycıHenüz 12 yaşındayken Parkinson'a yakalanan Enes Kaycı, hastalığı nedeniyle 21 yıldır hayatla mücadele içindeydi. Titreme, denge problemi ve vücut kasılmaları nedeniyle mesleği olan öğretmenliği yarıda bırakan Kaycı, 33 yaşında tedavi olma kararı aldı. Beyin ve Sinir Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Alı Zırh tarafından lokal anesteziyle ‘beyin pili’ ameliyatına giren Kaycı ameliyat olduğu sırada, bir taraftan ellerini rahatça hareket ettirebilmenin mutluluğunu yaşarken bir taraftan da şarkılar söyledi.
#İSTANBULParkinson hastalığının tedavi yöntemlerinden biri olan beyin pili ameliyatlarında yaşın tek başına bir kriter olmadığına dikkat çeken Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ali Zırh, “Bazı durumlarda genç yaştaki bir hastaya ameliyat öneremediğimiz gibi, ileri yaştaki bir hastaya da ameliyat tavsiye edebiliyoruz” dedi.
#Op. Dr. Ali ZırhMedipol Üniversitesi Parkinson Hastalığı ve Hareket Bozuklukları Merkezi’nden Op. Dr. Ali Zırh “Titreme vücudun bir yarısında kol ve bacakta, bazı hallerde de tüm vücutta gözlenebilir. Titreme ile ilgili hastalıklarda şikayetler sıklıkla istirahat halinde karşımıza çıkar. Bu tip titremelerin başında Parkinson gelir. Parkinson ile veya yalnız olarak da titremeye neden olan birçok hastalık mevcuttur” dedi.
#Op. Dr. Ali ZırhManisa’da yaşayan 62 yaşındaki Eczacı Ayşe Özhan Kocakabak, 5 yıl önce sol bacağında ve karnında kasılmalar yaşamaya başladı. Yıllar içinde kasılmaların şiddeti o kadar şiddetlendi ki işini bırakmak zorunda kaldı. Doktor doktor gezen ama hastalığına bir türlü çare bulamayan Kocakabak’ın yolu Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ali Zırh ile kesişince hayatı değişti. Dr. Zırh, tetkikler sonrası Özhan’a vücutta aşırı kasılmalara neden olan Distoni hastalığı teşhisi koydu. Beyin pili tedavisi uygulanan Kocakabak’ın istem dışı kasılmaları bu tedavi ile son buldu.
#Ayşe Özhan KocakabakPARKİNSON hastalarında beyin pili tedavisi etkili yöntemlerden biri olurken ameliyat sonrası hastalar sert olmayan ve kafa travmasına neden olmayacak yüzme, bisiklete binme, tenis gibi sporları dahi yapabiliyor. Beyin pili tedavisinin Parkinson hastalarında en etkili tedavi yöntemlerinden biri olduğunu ve hastalığın saatini geri alarak Parkinson hastalarının yaşama yeniden merhaba demelerine imkan sağladığını belirten Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ali Zırh, “Beyin pili takılan hastaların günlük yaşantılarında hiçbir kısıtlama olmuyor. Hastalar çok sert olmayan, kafa travmasına neden olmayacak her türlü sportif faaliyeti sürdürebilir, tenis oynayabilir, bisiklete binebilir ve yüzebilir” dedi.
#Op. Dr. Ali ZırhŞİDDETLİ titreme nöbetleri geçiren ve bu nedenle su bile içemeyecek hale gelen 32 yaşındaki Ebubekir Yapar, uzun yıllar titremelerinin nedenini bulamadı. 6 ay önce Parkinson olduğunu öğrenen Yapar'ın şikayetleri ise Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ali Zırh tarafından uygulanan beyin pili tedavisi ile son buldu.
#Op. Dr. Ali ZırhParkinson ve hareket bozukluklarının tedavisinde kullanılan yeni teknoloji beyin pillerinin özelliklerine dikkat çeken Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ali Zırh, Yakın zamana kadar dışarıdan şarj edilemeyen pilleri uyguluyorduk ve Parkinson hastalarında beyin pillerinin ömrü 4-6 yıl arasında idi. Daha yüksek elektrik akımına ihtiyaç duyulan distoni hastalarında bu süre daha da kısa olabiliyordu. Son yıllarda gelişen teknoloji sayesinde dışarıdan şarj edilebilen ve 20-25 yıla kadar ömrü olan pilleri uygulamaya başladık dedi.
#Op. Dr. Ali ZırhGünümüzde başta Parkinson hastalığı olmak üzere birçok hareket bozukluğunun tedavisinde başarı ile uygulanan; obezite, epilepsi, depresyon ve Alzheimer gibi hastalıkların tedavisinde de umut vadeden beyin pilleri ve Elon Musk’ın birçok nörolojik hastalığın tedavisinde kullanılmasını amaçladığı projesi Neuralink, beyin pilleri mi yoksa Neuralink mi sorusunu akıllara getirdi. Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ali Zırh, Musk’ın insan beynini bilgisayara bağlamayı hedefleyen projesi Neuralink’e dair açıklamalarda bulundu.
#NeuralinkTesla ve SpaceX'in başındaki isim olan ve aynı zamanda Neuralink projesiyle ede adından şu günlerde sıkça söz ettiren Elon Musk, projenin ilk gösterimini geçtiğimiz haftalarda yapmış ve dikkatleri üzerine çekmeyi başarmıştı. Pek çok alanda kullanılması beklenen bu özel çip, özellikle sağlık alanında önemli yenilikler getirecek. Peki Neuralink'in çipi gelecekte beyin pillerinin de yerini alabilir mi?
#Elon MuskRomanya'da yaşayan 56 yaşındaki mühendis Gıcu Sahaıdec, 13 yıl önce Parkinson hastalığıyla tanıştı. Hastalığın bulgularının ilerlemesi sonucu titreme, tutukluk, hareketlerde yavaşlama, yürüme ve konuşma güçlüğü yaşayan Rumen mühendis, Türkiye'de Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ali Zırh tarafından beyin pili ameliyatına alındı. Narkozsuz (uyanık beyin ameliyatı ile) gerçekleştirilen operasyonda Gıcu Sahaıdec, önce Let Me Try (Bırak Tekrar Deneyeyim) adlı şarkıyı söyledi. Ardından Romanya'daki eşiyle görüntülü konuştu.
#Beyin Ameliyatıİstem dışı kasılmaların distoni hastalığının habercisi olabileceğini ve Stres, üzüntü, yorgunluk distonik kasılmaları arttıran diğer faktörlerden olduğunu belirten Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ali Zırh, yaşam kalitesini oldukça düşüren distoniye ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
#Sağlık