Okul dendiğinde, sizin, babanızın hatta dedenizin zihninde oluşan görüntü hep aynıydı: sıralar, sınıflar ve dersleri tek yönlü anlatan bir öğretmen. Belki pandemi olmasa, çocuklarımızın kafasında da bu tablo uzun süre değişmeyecekti. Dedenizin akıllı telefonu veya interneti yoktu, ama sınıf düzeni ve sıralar hep aynıydı. Oysa çocuğunuz, teknolojinin içine doğdu.
#Konuk YazarMark McCrindle tarafından ilk kez alfa olarak tanımlanan bu yeni kuşak 2010 ve sonrasında dünyaya gelenleri kapsıyor. Bu kuşağın belirgin özellikleri arasında tarihteki en yüksek eğitime sahip olmaları, bireysel olarak öğrenmeleri, paylaşım yerine sahip olmayı tercih etmeleri ve toplumsal normları reddetmeleri yer alıyor. Alfa Kuşağı geçmişte hiç olmadığı kadar özerk yaşamaya alışkın bir nesil.
#Prof. Dr. Mehmet Engin Denizİş dünyası, nitelikli çalışanlarını elde tutmak için ‘yetenek yönetimi’ stratejileri uyguluyor. Birçok şirket bu doğrultuda personelinin kariyerini desteleyerek, bağlılığını artırmak için çeşitli eğitim imkânları sunuyor. Yetenekler, rekabetçi maaş ve yan haklarla elde tutulmaya çalışılıyor. Yapılan araştırmalar ise adayların gözünün global markalarda olduğunu ortaya koyuyor.
#İşOkul, çocuğun ev dışındaki hayatında en önemli yerdir. Dolayısıyla okul ortamındaki tüm deneyimler ister istemez, çocuğun hayatında akademik, sosyal ve mesleki geleceğin şekillenmesi konularında hayati bir role sahip. Yapılan uluslararası araştırmaların sonuçları; ilkokul birinci sınıfta öğrencinin kaydettiği ilerleme ve başarı ile ortaokul kademesinde gösterdiği başarı ve ilerleme arasında bağlantı olduğunu gösteriyor.
#Konuk YazarTürkiye’de işsizlikten daha büyük bir sorun var, o da mesleksizlik. Bir yandan diplomalı işsizlerin sayısı artarken, diğer yandan birçok sektörde nitelikli eleman krizi yaşanıyor. Sorunun temelinde ise mesleki eğitimdeki negatif algı yatıyor... İşte öğrencilerden mezunlara, ailelerden işverenlere kadar tüm paydaşların mesleki eğitime bakış açısı ve atılması gereken kritik adımlar...
#Gülistan ALAGÖZEn sevdiğim eğitim tanımlarından biri J.J. Rousseau ya ait. Rousseau "Eğitim, çocukları yetiştirme ve insan yapma sanatıdır" der bu tanımda. Daha geniş bir pencereden baktığımızda bu tanı her coğrafyada, her çağda, her inanış ve değerler sisteminde farklı farklı karşılıklar bulur.
#Konuk YazarYapılan yeni araştırmaya göre 2010 yılı sonrasında doğan alfa kuşağında, her dört öğrenciden birinin sosyal medya üzerinden en az bir defa tehdit edildiği ortaya çıktı. Yaklaşık üçte biri ise yaşıtlarından sözlü ve fiziksel zorbalık da görüyor. Diğer yandan erkek öğrenciler, sosyal medya hesaplarını kız öğrencilerden daha fazla kullanıyor. Araştırmaya göre alfa kuşağının en çok kullandığı uygulamalar ise Tiktok ve İnstagram oldu.
#Alfa KuşağıAlanında uzman üç isme başarının sırlarını sorduk... Eğitim bilimleri uzmanı Doç. Dr. Nil Didem Şimşek “Çocukları okumuyor, çalışmıyor diye etiketlemeyin, daha çok direnirler” diyor. Uzman psikolog Ayça Uslu Pelin çocuklara zamanı yönetmeyi öğretmemiz gerektiğini söylüyor. Hızlı okuma eğitmeni Kezban Küçük ise hem sözel hem sayısal derslerde bir çırpıda okumanın ve okuduğunu eksiksiz anlamanın önemli olduğunu vurguluyor.
#EğitimOkul denildiğinde, sizin aklınızda ki resim babanız hatta dedenizle bile aynıydı. Sınıf ve sıralar, dersi tek taraflı anlatan öğretmen resmi, çocuklarımızın aklında da belki pandemi olmasa uzun süre aynı kalacaktı. Dedenizin belki akıllı telefonu, interneti yoktu ama sıra ve sınıf aynıydı. Çocuğunuz ise teknolojinin içine doğdu. Dedenizle çocuğunuzun aynı sıralarda okuması her ne kadar nostaljik ve romantik de gelse, acaba günümüz Alfa çocuğunun ihtiyacını gidermek ve ilgisini çekmek için yeterli mi?
#Konuk YazarDijital teknolojilerin hızla gelişmesi ve internet erişim ağlarının hızla yaygınlaşması insan hayatında ve alışkanlıklarında birçok değişiklikleri meydana getirdi. Yetişkinler dijital araç ve gereçlerdeki gelişim ve değişimleri gözlemlerken, çocuklar dijital teknolojilerle çevrilmiş bir dünyaya gözünü açıyor.
#Konuk YazarSon zamanlarda özellikle eğitimcilerin çok dillendirdiği bir kavram var: Otoriter çocuklar. Anne babanın yoğun çalışması ve çok meşgul olması, özellikle tek çocuklu evlerde çocuğun tek otorite olmasının yolunu açıyor. Bu sadece aileyi değil öğretmenleri de çok zorluyor. Eğitim psikoloğu Prof. Dr. Zeynep Kızıltepe, “Evde mutlak otorite hiç kimseye verilmemeli, demokrasi şart” diyor...
#ÇocuklarUğur Kılıç, 2 Haziran 2021 Çarşamba günü InterContinental İstanbul otelinde düzenlenen basın toplantısıyla Türkiye Hentbol Federasyonu başkanlığı için adaylığını açıkladı. Kılıç, toplantıda başlıca projelerini aktardı ve “Artık kaybedecek zamanımız yok. Önceliğimiz, camiayı tekrar bir araya getirmek. Oluşturacağımız sinerjiyle, hedefimiz Türk hentbolunun Avrupa’nın en başarılı ilk beş ülkesi içerisinde yer almasını sağlamak. Bu amaç doğrultusunda hentbol için projeleri olan herkes ile bir araya gelmeye hazırız” dedi.
#HentbolAnkara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, Türkiye’de ilk kez çevrimiçi olarak ‘1’nci Uluslararası Diş Hekimliği Eğitimi Kongresi’ düzenledi. ABD ve İngiltere’den akademisyenlerin de katıldığı kongrede, pandemi sürecinde diş hekimliği eğitiminde yaşanan sıkıntılar, tecrübeler ve çözümler tartışıldı.
#Ankara ÜniversitesiTeknoloji hayatımızın her alanına iyiden iyiye girdi. Eğitimin de teknolojiden uzak kalmaması kaçınılmazdı. Haliyle teknolojiyle büyüye nesil de eğitimdeki değişimi zorunlu kılmaya başladı. Bu kapsamda uzmanlar, eğitim ve eğlence kavramlarını yapay zekâ ile birleştiren mobil uygulamaların arttığını ve pandemiyle birlikte tüm dünyada hızla yaygınlaşacağını söylüyor.
#EğitimGeçmişte gaming yalnızca bir hobi olarak görülürken, bugün gamer olmak ve espor organizasyonlarında profesyonel olarak yer almak günümüzün gözde mesleklerinden biri sayılıyor. Diğer nesillere oranla daha ufak yaşlarda teknolojiyle etkileşime giren Alfa kuşağının gelişiyle, meslek olarak “gamer” olmayı seçenlerin sayısı artıyor.
#TeknolojiAnadolu Üniversitesi Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (SODİGEM) Müdürü Prof. Dr. Levent Eraslan, okul öncesinden üniversiteye kadar sosyal medya kullanımı konusunda topyekun bir eğitim sistemi hazırlamasını tavsiye etti.
#Sosyal Medyaİnternet ve sosyal medyanın son dört yıldaki değişimine baktığımızda, aktif sosyal medya kullanımında 12 milyon, aktif internet kullanımında ise 16 milyonluk artışın gerçekleştiği “We are social” raporlarına yansımaktadır. Tüm bu değişimlerin içine pandemi sürecinde artan kullanımın eklenmediğini düşündüğümüzde sayının daha fazla artması ve çevrimiçi olma süresinin uzaması muhtemel gözükmektedir.
#EğitimOECD raporuna göre şu anda dünyada 420 milyondan fazla öğrenci evden eğitim görüyor. Peki her ay 1.5 terabyte’lık yeni bilgi üretilen dünyada uzaktan eğitim nasıl olmalı? Yıllardır eğitim teknolojileri geliştirilmesi alanında çalışan deneyimli öğretmen Özgür Özden’e bu konuda merak ettiklerimizi sorduk.
#Gazetehaberleri15 ülkeden 90 projenin katıldığı ‘27’nci İbrahim Arıkan MEF Eğitim Kurumları Araştırma Projeleri Yarışması’ sonuçlandı. Liselilere yönelik düzenlenen yarışmada öğrenciler fizik, kimya ve biyoloji alanında projeleriyle yarıştı. Ödüller ulusal ve uluslararası kategorilerde verildi.
#27’Nci İbrahim Arıkan MEF Eğitim Kurumları Araştırma Projeleri YarışmasıTürkiye Bilişim Vakfı Başkanı Faruk Eczacıbaşı, ‘Daha Yeni Başlıyor’ adlı kitabında, insanoğlunun bilgiyi sıçratma serüvenini anlatıyor. Kitabı teknolojiye, geleceğe dair kafa yoranlar kadar, hatta onlardan çok sosyolojiye, siyasete, ekonomi-politiğe kafa yoranların okuması lazım.
#Teknoloji