Dünya Sağlık Örgütü’ne göre dünya genelinde sigara kullanım oranı azalıyor. Ancak Türk Toraks Derneği ülkemizde artış olduğunu söylüyor. Üstelik uzmanlar öğrenciler arasında da yaygınlaşan elektronik sigara ve türevlerinin tütünden daha zararlı olduğunu belirtiyor.
#Hazan Aköz IşıkTürk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, şu an Kovid dahil onlarca virüsün dolaşımda olduğunu ancak 2008'de büyük bir salgın yapan ve halk arasında Domuz gribi olarak bilinen H1N1'in baskın göründüğünü söyledi. Maske kullanmanın önemine dikkat çeken Prof. Dr. Yavuz, “Şu anda bile grip açısından riskli olan gruplar henüz aşılarını olmamışsa grip aşısı yaptırabilir. Henüz hastalanmamış olanlar açısından aşı olmanın yanı sıra maske takmak için de en iyi zaman. Yılbaşı kutlamaları toplanmalarında da hastalık belirtisi taşıyanların riskli gruptaki kişilerle aynı ortama girmemesi gerekli" dedi.
#MaskeTÜRK Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, şu an Kovid dahil onlarca virüsün dolaşımda olduğunu ancak 2008'de büyük bir salgın yapan ve halk arasında Domuz gribi olarak bilinen H1N1'in baskın göründüğünü söyledi. Maske kullanmanın önemine dikkat çeken Prof. Dr. Yavuz, ?Şu anda bile grip açısından riskli olan gruplar henüz aşılarını olmamışsa grip aşısı yaptırabilir. Henüz hastalanmamış olanlar açısından aşı olmanın yanı sıra maske takmak için de en iyi zaman. Yılbaşı kutlamaları toplanmalarında da hastalık belirtisi taşıyanların riskli gruptaki kişilerle aynı ortama girmemesi gerekli" dedi.
#Prof. Dr. Serap Şimşek YavuzGünümüzde birbirinden farklı besin türleri bulunmaktadır. Taze gıdaların yanı sıra kuru baharatlar da kullanılabilir. Kekik nasıl kurutulur? Evde yabani kekiki top ve bilye olarak fırında kurutma yöntemleri nelerdir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#KekikÖnceki yıllarda viral hastalıkların iyileşme süreci yaklaşık bir haftayken bu sene semptomlar kolay kolay geçmiyor. COVID-19, influenza, RSV virüslerinin yanı sıra İngiltere’de çocuk ölümlerine neden olan strep A gibi bakterilerden söz ediliyor. Üstelik belirtileri de birbirine benziyor. Uzmanlara bu hastalıkları birbirinden nasıl ayıracağımızı, testlerini, aşıları olup olmadığını sorduk.
#RSVAkciğer enfeksiyonu akciğerdeki bakteri ve virüsler sebebiyle ortaya çıkar. Soğuk algınlığından sonra akciğer enfeksiyonu ya da daha ileri boyutta zatürre ile karşılaşılabilir. Akciğer enfeksiyonunu evde kontrol altına almak için sağlıklı beslenmeli, bolca dinlenmeli ve bulunduğunuz ortamı havalandırmalısınız. Akciğer enfeksiyonunun nasıl temizleneceği ve nasıl tedavi edileceğini ayrıntıları ile derledik.
Çevresel ve kalıtsal faktörlerin bir karışımından kaynaklandığı düşünülen astım, bazı etkenler nedeni ile akciğerlerdeki hava yollarının duvarlarının şişmesi ve bu nedenle de bu hava yollarının daralması olarak da tarif edilen bir hastalıktır. Çocuklarda astım neden olur ve belirtileri nelerdir sizler için derledik.
#ÇocukBronşların, hayati fonksiyonları yerine getiren ve solunum yolları sistemini düzenleyen yerine getiren akciğerlerin pek çok görevi bulunur. Bronş, hayati önem taşıyan solunum yolları fonksiyonlarını yerine getirmeye yarayan soluk borusu olarak da tanımlanır. Akciğerleri ikiye ayıran bronş, organların görevlerini düzgün ve doğru bir şekilde yerine getirmesini sağlar. Bronş nedir, görevleri nelerdir sizler için derledik.
Astım, akciğerlerde yer alan hava yollarının tahriş olması sonucunda nefes almayı zorlaştıran kronik bir hastalıktır. Astım hastası olan bir kişi yaşadığı atak sırasında kolay kolay hareket edemez. Aynı zamanda nefes almakta zorluk çeker. Bronkospazm nedir, belirtileri nelerdir sizler için derledik.
Kış mevsiminin kendini hissettirmesi ile birlikte çocuklarda çok sık meydana gelen bronşit, yetişkinlerin de başına gelebilmektedir. Akut ve kronik olarak iki farklı tipte bronşitin meydana gelmesi kişide; geçici olabilirken başka başka hastalıklara da yol açmaktadır. Kronik olma olasılığı olan bronşit için mutlaka doktora danışmanız gereklidir. Bronşit belirtileri, bronşit nasıl geçer, bronşite ne iyi gelir ve bronşit neden olur sorularının yanıtlarını sizler için bir araya getirdik.
#Bronşit Nasıl Geçer Ve Ne İyi Gelir?Kışın en sık karşılaşılan hastalıklarından biri bronşittir. Bronşit nedir? Bronşit neden olur? Bronşit belirtileri nelerdir ve nasıl tedavi edilir?Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Kanan Abbaslı, bronşit ile ilgili bilinmesi gerekenleri anlatıyor.
#BronşitSolunum yollarımız burunda başlar, akciğer alveolleri dediğimiz bölgede biter.Üst ve Alt Solunum yolu Soluk alıp vererek yaşamsal değeri olan oksijeni alıp, karbondioksiti vermemizi sağlar. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Nafiz Karagözoğlu konu hakkında önemli bilgiler verdi.
#BronşitBronşit, akciğere giden hava yollarının iltihaplanması sonucunda ortaya çıkan rahatsızlıktır. Bronş, soluk borusunun akciğerlere giden iki koluna verilen isimdir. Pek çok rahatsızlık bronşların iltihaplanmasına neden olabilir. Çocuklarda genellikle soğuk algınlığı, boğaz ağrısı, grip veya sinüs enfeksiyonundan sorumlu olan virüs solunum savunmasından geçip bronşlara yayıldığında meydana gelir. Bebeklerde ve çocuklarda bronşitin belirtilerine dikkat etmek hastalığın iyice yayılmaması için önem taşır.
#Bronşite İyi Gelen BitkilerDengesiz havalar vücudumuzun ısı dengesini de bozuyor. Bu durum bağışıklık sistemimizi zayıflatarak hastalıklara neden oluyor. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Sebahattin Karahan, kendimizi soğuk havanın etkisinden nasıl koruyacağımızı anlattı...
#Bağışıklık SistemiBir solunum sistemi sorunu olan bronşit, zaman zaman kişilerin hayatını zorlaştırabiliyor. Bronşit hastalığından muzdarip olan kişiler, nefes darlığı, öksürük ve hırıltılı solunum gibi şikayetler yaşar. Bu nedenle kirli havadan korunması ve bol su tüketmesi önerilir. Peki, bronşit tam olarak nedir?
#Bronşit NedirHavaların soğumasıyla birlikte çocukların sık hastalandığı bir döneme girdik. En gelişmiş ülkelerde bile 5 yaşın altındaki çocuklar 1 yılda ortalama 6-8 kez hastalanmaktadırlar. Özellikle kreşe ve okula başlayan çocukların ilk senelerde daha sık hastalanması doğal bir durumdur. Ancak bunların haricinde çok daha ciddi hastalıklar vardır. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Musa Bostancıoğlu, bu hastalıkları açıkladı.
#Solunum Yolları HastalıklarıBronşit nedir sorusunun yanıtı birçok kişi tarafından sorgulanan ve merak edilen konular arasında yer almaya başladı. Havaların soğumasıyla birlikte vatandaşlar sık sık rahatsızlanmamak adına önlem almaya başladı. Soğuk hava rahatsızlığı olarak da görülen bronşitin en belirgin özelliği öksürüktür. Peki, bronşit nedir? İşte bronşit çeşitleri.
#BronşitSardunya, faydaları ile modern tıbbın da kullandığı bitki türleri arasında yer alıyor. Solunum yolu rahatsızlıklarına iyi gelen Sardunya, eski zamanlarda bağırsak problemleri, ateş ve yorgunluk gibi rahatsızlıklarda da kullanılmıştır. Peki, Sardunya'nın faydaları arasında neler yer almaktadır? Sardunya neye iyi gelir? İşte, sinüzit ve bronşit gibi rahatsızlıklara derman olan Sardunya çiçeği hakkında detaylı bilgiler
#SardunyaİZMİR Üniversitesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Filiz Gökaslan, ani sıcaklık artışlarının çocuklarda hastalıklara neden olduğunu söyledi. Gökaslan, "Çocukların sıcak havalarda koşup oynamalı, güneşten D vitamini almalı. Ancak bağışıklık sistemlerinin güçlü kalabilmesi için ince giydirilmemeli, vitamin almalı ve ellerini sık sık yıkaması sağlanmalı" dedi.
#İzmirÖksürük mevsimine girmiş bulunmaktayız. Artık çevremizde sık sık öksüren insanlarla karşılaşmaya başladık. Öksürük tek başına bir hastalık değildir, basit bir soğuk algınlığı ya da bir üst solunum yolları enfeksiyondan astım, kronik bronşit, zatürre, tüberküloz, akciğer kanserine kadar çok ciddi hastalıkların bir belirtisi olabilir, ama her öksüren kişinin mutlaka hasta olması da gerekmez.
#ÖksürükGrip, nezle, bronşit; virüs ve bakterilerin yol açtığı bu hastalıklardan korunmak o kadar da zor değil. İstanbul Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bülent Saka’ya göre bunun yolu ilk olarak, yeterli ve dengeli beslenmek, düzenli uyumak ve bol bol su içmekten geçiyor.