Güncelleme Tarihi:
Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle ani sıcak - soğuk hava değişimleri vücudun ısı koruma mekanizmalarını yetersiz bırakabiliyor. Vücut kısa süreli sıcaklıklara hızla adapte olamadığı ve gerekli önlemler alınmadığı takdirde, özellikle çocuklarda üst solunum yolları enfeksiyonları ve akut bronşit hastalıkları yaşanıyor. İzmir Üniversitesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Filiz Gökaslan, "Kış döneminde iş ve okul hayatı ile kalabalık ortamlar nedeniyle yaz ayına göre daha fazla birbirimize temas ediyoruz. Nem düştüğü için solunum yolları kuruyor, virüslere ve bakterilere karşı daha korunmasız hale geliyoruz. Bu durum çocuklarımızın sağlığı noktasında daha dikkatli olmamızı gerektiriyor. Hava sıcaklarının yükselmesi nem oranının artması açısından faydalı, ancak kısa süreli artışlar vücuda fazla fayda sağlamıyor. Çünkü bu tarz mevsim geçişlerinin sonrasında yine soğuk hava akımı başlıyor ve vücut savunmasız kalıyor" dedi.
Aileleri artan hava sıcaklıkları nedeniyle uyaran Gökaslan, "Aileler sıcak hava nedeniyle çocuklarına fazla serbest davranmamalı. Kış boyu virüs ve bakterilerle savaşan metabolizma hava ısındı diye hemen kendine gelmiyor. Hava sıcaklıkları ortalama 3 hafta yüksek seyrederse toparlanabiliriz. Kısa dönemdeki artışlar özellikle çocukların hastalanmalarına neden olabilir. Bu tür hava değişikliklerinde ’illa hasta olacağız diye’ bir genelleme yapamayız. Ama konu çocuklarımızsa tedbiri elden bırakmamalıyız" diye konuştu.
Mevsim geçişlerinde çocuklara her gün sebze ve meyve yedirmeye dikkat edilmesi önerisinde bulunan Yrd. Doç.Dr. Gökaslan, "Günde 2-3 porsiyon meyve yemiyorsa multivitamin takviyesi almalı. Beslenme çok önemli. Ayrıca el hijyenine hassasiyet gösterelim. Çocuklarımızın mümkün olduğunca ellerini yıkamalarını sağlayalım. Ayrıca sıcak hava nedeniyle serbest davranmamak gerekiyor. Kış ayındaki koruma amaçlı uygulamalar sürmeli. Kronik hastalığı, kalp, astım veya alerjik hastalığı olan çocuklar da aileler daha dikkatli olmalı. Yalancı bahara aldanmayın, mevsim geçişlerini dikkatli şekilde atlatarak yaza iyi başlayın. Basit ama önemli kurallara dikkat edelim" dedi.