Nice romanı okurken, kahramanlarının, olayların peşinde sürükleniriz. Ama o romanı ne kadar anladık, edebiyat tadı alabildik mi? Yazarını ne kadar tanıyoruz, diğer eserleri arasında bu romanın yeri nedir? Eleştirmenlerin, araştırmacıların çabası işte bu alanda önemli bir işlevi yerine getirir.
#Doğan HızlanHürriyet Kitap Sanat’ın gelenekselleşen ‘Yılın En İyi Kitapları’ seçkisi için kitap ekleri editörleri ve eleştirmenlerden oluşan 20 kişilik jürimiz bu sene yayımlanan kitapları, kurgu ve kurgu dışı olarak ayrı ayrı değerlendirdi. Hürriyet Kitap Sanat yazı işleri ekibi olarak biz de bir seçki hazırlayarak jürinin ‘+1’i olduk. Jürinin sıralamasına göre yaptığımız puanlama sonucunda, Pınar Öğünç'ün ‘Pandemi Zaiyatı' adlı çalışması kurgu dışı kategorisinde birinci oldu. İşte jürimizin seçkisiyle, 2021’in kurgu dışı kategorisindeki en iyi 50 kitabı.
#Kurgu Dışı2000’ler Türkiye’sinde kadınların edebiyat, sinema, spor, balıkçılık gibi çoğunlukla eril alanlarda var olma biçimlerine bakan 14 makaleden oluşan, Aksu Bora’nın derlediği ‘İradenin İyimserliği’ sadece feministleri değil kadınların deneyimlerine bakmak isteyen tüm okurları kucaklayacak nitelikte.
#Aksu BoraŞimdiden modern klasikler arasına girmiş 2018 yapımı korku filmi ‘Sessiz Bir Yer’in ikincisi bu hafta sinemalarda gösterimde. Maren Ade’nin Cannes’da FIPRESCI Ödülü almış kara komedisi ‘Toni Erdmann’ ve merakla beklenen korku dizisi ‘American Horror Stories’, ekranlarda haftanın öne çıkanları...
#Uğur YükselBu sene 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinliklerinin önemli bir kısmı salgın nedeniyle internet üzerinden. Pandemiyle birlikte artan ev içi şiddetten sivil toplumda toplumsal cinsiyet eşitliğine, kadın cinayetlerinden sığınaklara, onlarca başlığın ele alınacağı konferanslardan birkaçını derledik...
#GazetehaberleriTwitter’da onlarca kadının ifşasıyla başlayan Türkiye’nin ‘me too’ hareketi, edebiyat dünyasını sarsmaya devam ediyor. Taciz iddialarına yenileri eklenirken yazar Hasan Ali Toptaş’ın önceki gün dilediği özre de tepki var. Toptaş’ın özür metninde kullandığı “Bilmeden, farkında olmadan yaptığım davranışlar” ifadeleri tepki yarattı.
#GazetehaberleriHamburg 2. Tiyatro Köprüsü Festivali’nde sahnelenen yönetmen Dinçer Güçyeter’in otobiyografik göç öyküsü ‘Annemin Almanya Masalı’ duygulu anlar yaşattı. Seyirciler, birinci nesil Türk göçmenlerin özlemlerini, sevdalarını, acılarını, uğradığı ayrımcılıkları ve hayal kırıklıklarını anlatan oyunda kendi yaşamlarında da kesitler buldu.
#‘Annemin Almanya Masalı’ Seyirciyi AğlattıTürkiye'nin ilk 'Kadın Yazısı Festivali' 9-18 Mart tarihleri arasında düzenleniyor. 'kADIN YAZIsı Festivali/İsveç-Türkiye Edebiyat Buluşması' kapsamında 10 gün boyunca dört farklı mekânda edebiyat ve toplumsal cinsiyet farklı yönleriyle ele alınacak, atölyelerde yeni eserler yaratılacak.
#Kadınİstanbul’u yurt edinen farklı aidiyetlerden, farklı hayatlardan 10 kadın... Peki bu kadınlar İstanbul'u nasıl görüyor? İstanbul'da gündelik yaşamları nasıl ilerliyor? İşte bu soruların cevaplarını aralarında Suriyeli, Afrikalı, Ermeni ve Transseksüelin de olduğu ve İstanbul'da yaşayan 10 kadın çektikleri fotoğraflarla veriyor.
#Kadir Has ÜniversitesiEskiden ortalama bir Türk ailesinin ilk iki isteği buydu. Erdek, Ayvalık, Didim, Bodrum, Kuşadası... Yazlıkların başkentleri. 70’lerden bugüne yazlık anlayışı da ‘tatile çıkma’ kavramı da çok değişti. Ama nostalji güzel şey. Farklı yazarlar, bizi o günlere götürdü.
#BodrumHep bir hayal olarak akıllarında duran, zaman zaman sohbetlerde “keşke”lerle önlerine düşen ama bir türlü olmayan, geciken bir düştü onlarınki. İstiyorlardı ki feminist düşünceye dair sözler çoğalsın, daha çok kadın kendi hikayesini anlatsın, yayınevlerinin ilgi göstermediği kadın sözleri kitaba dönüşsün, feminist yayınevleri var olsun.