Oluşturulma Tarihi: Temmuz 21, 2008 10:24
Türk kadın yazar ve araştırmacılar, Türkiye'de kadın olmayı, kendi kişisel deneyimleri, kitaplarındaki kahramanlar ve araştırmaları ekseninde Alman okuyuculara sunacak.
Kültür ve Turizm Bakanlığınca, Frankfurt Kitap Fuarı Onur Konuğu Türkiye programı kapsamında, yarın ve 26 Haziranda, Almanya'nın başkenti Berlin'deki Urania House'da, “Türk Edebiyatında Kültürel Tartışmaların Odağında Kadın” başlıklı sempozyum düzenlenecek.
Açılışını Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Nimet Çubukçu'nun yapması beklenen sempozyumda, aralarında Oya Baydar, Ayfer Tunç, Ayşe Kulin, Buket Uzuner, Nazan Bekiroğlu, Sevinç Çokum, Ayşe Böhürler ve Aksu Bora'nın da bulunduğu önde gelen kadın yazarları ile kadın çalışmalarıyla tanınan akademisyenler, Türk kadının toplumsal konumunu ve sorunlarını, kendi kişisel deneyimleri, kitaplarındaki kahramanları ve araştırmaları ekseninde Alman okuyuculara anlatacak.
Beş oturumdan oluşacak sempozyumdaki bildirilerde, kimlik, aile, kariyer, baskı, şiddet, din ve göç konuları kadın ekseninde ele alınacak.
Buna göre, “Geleneksel mi-Modern mi?” oturumunda, Müge İplikçi “Sistem, öngördükleri ve yaşamlarımız”, Nafize Şişman “Direnen kimlikler, çizilen sınırlar”, Aksu Bora “Farklı Cinsiyet Rejimleri, Farklı Direniş Stratejileri”, Ayfer Tunç “Türk Edebiyatında kadın karakterler aracılığı ile baskıya bir bakış” başlıklarında sunum yapacak.
“Şiddetin Mağdurları Kimler: Kadınlar mı? Erkekler mi?” oturumunda da Doç. Dr. Mazhar Bağlı “Töre ve Namus Cinayetleri Araştırması Bağlamında Kadın Teni ve Namus”, Oya Baydar “Erkek iktidarının kadın ve erkek mağdurları”, Ayten Kılıçarslan “Din ve kültürün aile içi şiddet üzerinde etkisi” üzerine konuşacak.
“Türk Edebiyatında Kadın Kahramanlar: Dün-Bugün” oturumunda ise Fatma Karabıyık Barbarosoğlu “Türkiye'nin ilk kadın yazarı-Fatma Aliye Hanım”, Ayşe Kulin “Türk kadınlarının roman halleri”, Nazan Bekiroğlu “Nigar Hanım, Osmanlı'nın ilk kadın şairi”, Emine Sevgi Özdamar “Göç edebiyatında kadın kahramanlar”, Vivet Kanetti “Erkek egemen toplumun kadın kahraman beklentisi” hakkındaki bildirisini anlatacak.
Ayrıca, “Kültürel Çatışmaların Kadın Kimliğine Etkisi: Kadın Kimliğinin Yeniden Tanımlanması” oturumunda, Prof. Dr. Tulin Bumin “Kimlikler demokrasisi döneminde kadın”, Sevinç Çokum “Son 4 romanında, 1960'lardan günümüze kadar ailede ve sosyal çevrede kadının yeri”, Buket Uzuner “Dilin cinsiyeti”, Ayşe Böhürler de “Farklı din ve coğrafyaların kadın kimliğine etkisi” konusunda tartışma açacak.
“Göç Kadınların Hayatını Nasıl Etkiliyor/Zoraki Evlilikler: Almanya'da Türk ve Kadın Olmak” oturumunda ise Hülya Kandemir, Hilal Sezgin, Yeşim Eyüboğlu ve Zekiye Demir yer alacak.