Akıllı telefon ve tabletlerle hayatımıza katılan uygulamalar; Micorosoft’un bilgisayar ve mobil cihazlarda kullanılan Windows 8 işletim sisteminde büyük ilgi görüyor. Microsoft’un Sienna Projesi adını verdiği yeni bir uygulama sayesinde teknik bilgiye sahip olmadan dileyen herkes kendi uygulamasını geliştirebilecek. Hazırlayan ve sunan: Erdal Kaplanseren Seslendirme: Nazlı Çapar Kamera:Mertcan Şener - KURGU: Levent SERT
#MicrosoftAslında yazmayacaktım ama -arkadaşım- <B>Murat Birsel</B> köşesinde yayınladığı ''Devlet İnternet'i nasıl ıskaladı'' başlıklı yazısının sonunu ''Bir de (...) -arkadaşım- Yurtsan Atakan var, o da elbette konuyu kendi köşesinde işleyecektir'', diye bitirince, yazmam farz oldu.<br>
Türk Telekom AŞ'den ''açıklama'' konulu bir mektup aldım. TT'nin Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü<B> İbrahim Hakkı Alptürk</B> ve Basın Yayın Müşaviri V. <B>Hasan Taşan</B>'ın imzalarını taşıyan mektupta 31 Mart 2002 tarihli yazımdaki üslubun esefle karşılandığı belirtiliyordu.
Ortadoğu’nun yeniden şekilleneceği, iklim krizinin etkilerinin daha da ağırlaşacağı, kadınları ‘sağlam’ bir mücadelenin beklediği, evimizi yapay zekâyla yönetilen ‘akıllı eşyalar’a açacağımız yeni bir yıla giriyoruz. Dış politikadan modaya, seyahatten sağlığa 2025’te bizi bekleyen gündem başlıklarını ve trendleri uzmanlar anlattı.
#Meltem FıratlıSon yıllarda özellikle okul öncesi dönemde yani 4-6 yaş arasında ve ilkokul çağında olan çocuklarda yapılan bilimsel çalışmalar “endişe verici” bir oranda okula başlamaya fiziksel olarak hazır olmadığını ortaya çıkardı. Buna göre çocukların hareket beceri düzeyleri tüm zamanların en düşük seviyesinde.
#Çocuklar Hareket EtmiyorTakvimler 29 Ekim 1969 tarihini gösterirken aralarında 560 kilometre mesafe bulunan iki bilim insanı bilgisayarları birbirine bağlayıp yazışmaya başladı. Ancak daha iki harf girilmişti ki sistem çöktü. Aslında dünyayı her anlamda değiştirecek bir an yaşanıyordu ancak bilim insanları bunun farkında değildi. O geceyi 55 yıl sonra yaşayanlar anlattı.
#ARPANETTürkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ‘2024 Yılı Çocuklarda Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması’ sonucunu yayınladı. Buna göre, 6-15 yaş aralığındaki çocukların, 2021 yılında yüzde 82,7 olan internet kullanımı oranı 2024 yılında yüzde 91,3’e ulaştı. Ayrıca çocukların yüzde 32,6’sı kullandığı akıllı cihazı 30 dakikada bir kontrol ediyor.
#TüikYapay zekânın gelecekte birçok sektörde işgücünü azaltması bekleniyor ancak önce bu zekâyı geliştirecek bir mühedislik gücüne ihtiyacı var. Son dönemin popüler mesleklerinden yapay zekâ mühendisliği için ciddi bir matematik ve istatistik bilgisi gerekli. Gelecekte çok ihtiyaç duyulacak mesleklerden birisi olması beklenen yapay zekâ mühendisliğinde aylık ortalama kazançlar ise yaklaşık 47 bin TL’den başlarken 120 bin TL’lere kadar çıkıyor.
#Yapay ZekâDünya GSM Biriği (GSMA) tarafından “SDG (Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları) Etki Değerlendirmesi” raporunda, Turkcell Zekâ Gücü Projesi, sosyal etki analizi çalışmasına en başarılı örnek olarak gösterildi. Söz konusu rapor, Birleşmiş Milletler 77’nci Genel Kurul Haftası kapsamında 24 Eylül’de ABD’nin New York kentinde düzenlenen “From digital divide to digital dividend: Reviving the SDGs” (Dijital Uçurumdan Dijital Kazanca: SDG'lerin Yeniden Canlandırılması) isimli etkinlikte açıklandı.
#TurkcellBu yıl 5’inci kez verilen Selçuk Yaşar Ödülü’nün sahibi, çiftçilere yönelik uygulamalı teknoloji eğitimi veren dünyanın ilk ‘Akıllı Köyü’nü’ kuran sosyal girişimci Tülin Akın oldu. Akın, “20 yıl önce tarımın sorunlarını teknolojiyi kullanarak çözmek için yola çıkmış biri olarak, yine tarımın sorunlarını görüp onları güçlü bir şekilde çözen Sayın Selçuk Yaşar adına ödül almış olmak benim için çok gurur verici” dedi.
#AVRUPADAN HABEREvde, sokakta, toplu taşımada her yerde yanımızda… Yemek yerken, çalışırken, araba kullanırken hatta yürürken bile gözümüz onda. Ama bir türlü elimizden düşüremediğimiz akıllı telefonlarımız 'Text neck', 'Tech neck' gibi çeşitli adlarla anılan tekno boyun hastalığına neden oluyor. Bu rahatsızlıktan yakınan pek çok kişi çare olarak botoksa yöneliyor. 'Traptox' adı verilen bu işlem ne kadar işe yarıyor? İsteyen herkes yaptırabiliyor mu? Ne kadar etkili? Acılı bir işlem mi? Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Profesör Doktor Halil Koyuncu ile konuştuk.
#Tekno Boyun