21. yüzyıl adamı olmak hayli pahalı. Şöyle biraz teknolojik görüneyim deseniz, aklınızı başınızdan alacak ne oyuncaklar var ama hakkını vermeyi göze alana. İş delisi mi, ev kuşu mu yoksa maceracı biri mi sayılırsınız? Sayılırsınız diyorum çünkü bu oyuncaklarınız olmadan kimseleri inandıramazsınız. Bimeks Teknoport’un uzmanlarıyla asri adamın olmazsa olmaz 3 oyuncağını sıraladık.
Dile kolay, kentin tarihi ta M.Ö. 3000 yılına uzanıyor. Hatti, Hitit, Frig, Lidya, Pers, Selevkos, Bergama Krallığı, Roma, Bizans, Selçuklu, Sâhib Ataoğulları, Germiyanoğulları, Osmanlı ve nihayetinde Türkiye Cumhuriyeti… İnanılmaz bir tarihi zenginlik söz konusu. Geçmişi bugünle tanıştırıp yarınlara taşımak, tarihi-kültürel mirası bir arada toplamak, korumak ve sergilemek amacıyla yapımına 2011’de başlanan ama tamamlanması 2023’ü bulan Afyonkarahisar Müzesi, heybetiyle büyülüyor. Burada yok yok! Şimdiden söyleyeyim, asla ayak üstü gezilecek bir yer değil. En az yarım gününüzü ayırın ve bu köklü geçmişi aynı çatı altında adeta yaşayarak tanıyın.
#AfyonkarahisarYaşadığımız 6 Şubat depremlerinden sonra birçoğumuz bazı önlemler almaya çalıştık. Şehir dışına taşınan da hızla oturduğu binayı kontrol ettiren de oldu. Deprem gerçeğiyle yaşamamız gerektiğini acı bir yolla hatırladık ama önlem almak yerine bazı bahanelerin arkasına sığınanlar da var. ‘Binamız yeni’, ‘Fay hattına uzağız’, ‘Alt kattayız, hemen kaçarız’... Uzmanlara depremle ilgili önlem alma konusunda bizi durduran cümleleri sorduk...
#6 Şubat Depremleriİstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Cem Çelik, "İstanbul'daki yapı stokunda ciddi bir sorunumuz var. Yapıların yüzde 80'i betonarme yapılardan oluşuyor, önemli bir bölümü de eski yönetmeliklere göre tasarlanmış ve inşa edilmiş yapılar. Diğer kalan yüzde 20'lik kısmı yığma binalar ve bunların bir kısmı tarihi binalar. Prefabrike, çelik ve ahşap binalar gibi binalar var. Her yapı grubu için farklı güçlendirme yöntemi seçilebilir. İstanbul'da en önemli sorun, insanların özellikle konut olarak kullandığı betonarme ve yaşlı binalar. Bunların bir kısmının elenip yenilenmesi gerekir" dedi.
#Prof. Dr. Oğuz Cem Çelikİstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Cem Çelik, "İstanbul'daki yapı stokunda ciddi bir sorunumuz var. Yapıların yüzde 80'i betonarme yapılardan oluşuyor, önemli bir bölümü de eski yönetmeliklere göre tasarlanmış ve inşa edilmiş yapılar. Diğer kalan yüzde 20'lik kısmı yığma binalar ve bunların bir kısmı tarihi binalar. Prefabrike, çelik ve ahşap binalar gibi binalar var. Her yapı grubu için farklı güçlendirme yöntemi seçilebilir. İstanbul'da en önemli sorun, insanların özellikle konut olarak kullandığı betonarme ve yaşlı binalar. Bunların bir kısmının elenip yenilenmesi gerekir" dedi.
#İstanbulKahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Siirt Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Öğretim Üyesi Dr. Mahmut Durmaz ve öğretim üyelerinden oluşan ekip, yıkım sebeplerini araştırmak için Malatya'ya gitti. Bölgede 5 günde yıkılan 40 binayı incelediklerini söyleyen Durmaz, "Betonun içinde yabancı maddeler de vardı, ahşap ve kil gibi" dedi.
#DepremDilbilgisi kapsamında İsim tamlamaları çeşitleri bulunur. Bu çeşitlerinden biri olan takısız isim tamamlaması nedir? Dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir? Özellikle öğrenciler tarafından merak edilmektedir. İşte, merak edilen tüm detayları derledik.
#Eğitim- Kavak ilçesi Tatarmuslu Mahallesi'ndeki 300 yıllık olduğu tahmin edilen Cuma Camisi, ahşap kolonlarının zamanla aşınması sonucu yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya - Mahalle muhtarı Atıcı: "İnsanlar buraya mezarlığa geliyor, merak ettiği ve tarihi bir cami olduğu için gezmek istiyor. Birinin üstüne de yıkılabilir"
Büyüyen şehirlerde atıl kalan üretim ve endüstri yapılarının dönüştürülerek konut/ofis olarak kullanılmasıyla ortaya çıkan loft’lar, 1970’lerde New York’lu sanatçılar tarafından kullanılmaya başlanmış. Gerçek loft’ların sayıları çok fazla değil; ancak loft stilinden ilham alınarak tasarlanan yüksek tavanlı, geniş galeri-salonlar benzer endüstriyel-modern etkiye sahip olabiliyor.
CEPA Alışveriş Merkezi, 21 Ağustos’da Superstar Ajda Pekkan’ın sahne alacağı gala gecesinin ardından 23 Ağustos’da kapılarını açıyor. Türkiye’nin ilk iki katlı Carrefour’u ile en büyük Bauhaus’una ev sahipliği yapacak olan CEPA’da ayrıca dünyanın en büyük pizza zinciri Sbarro, bilişim markası Apple, Alman konsept mağaza zinciri Tchibo, Amerikan Ayakkabı markası Aldo, L’Occitane, El Torito, Filicori Zecchini ve Schlotzky’s Ankara’daki ilk mağazalarını açacak.
Tarihte binlerce yıldır bütün uygarlıkların evden ibadethaneye her türlü yapıda kullandığı niş, Fransızca bir sözcük. Duvar içindeki oyuk, göz, hücre anlamına geliyor. Shape Mimarlık ve İç Mimarlık bürosunun iki ortağı İç Mimar Mete Övür (29) ve Mimar Meral Bağcı (32) ile son on yıldır büyük talep gören niş üzerine konuştuk.