Paylaş
İki şirket öncelikle işe “güçlendirme”den başlamayı planladı. AKM’nin temeli, ana kolonları derinlemesine incelendi. Taca İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Tayyar Akkurt, ilk şaşkınlığı temelde yaşadı:
- AKM’nin temelinin altında su geçiyor.
Ardından kolonların durumuna şaşırdı:
- Binanın kolonlarının geçmişte iki kez güçlendirildiğini gördük. Kolonların malzeme yapısını incelerken gördük ki, bazılarının içi neredeyse boş. İçindeki demirlerde paslanma var.
Yeni Yapı ve Taca, kararını verdi:
- AKM’yi renove etmek doğru olmaz. En iyisi yıkıp yeniden yapmak.
Akkurt, bu saptamayı dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’a bildirdi. Günay inanmadı:
- Gelip görmem lazım.
Günay, kolonları görebileceği bölüme kadar indi, Akkurt anlattı:
- Sayın Bakanım, bazı kolonlar bitik. Bu bina güçlendirme yoluyla aslına uygun hale gelmez. Kolonlar başlangıçta 40x40 yapılmış. Yetmemiş, ilk güçlendirmede 70x70 olmuş. Üçüncü güçlendirmede 90x90’a çıkmış. Artık kolonların çevresinde güçlendirme yapacak yer kalmamış. Yeni bir güçlendirme, sahnelere yer bırakmaz.
Günay, kolonların durumunu görünce yanıtı şu oldu:
- Durun bakalım.
Tayyar Akkurt, “Antalya 2016 Botanik Exposu”nun açılışından iki gün önce, yapımında görev aldıkları120 metrelik sembol kule (adı Turkcell oldu), kongre merkezi ve Botanik Bahçesi’ni gezdirirken konu AKM’den açılınca söze şöyle girdi:
- Ben teknik açıdan size işin doğrusunu anlatayım.
Sonra bazı fotoğrafları gösterdi:
- AKM’de söküm işlemlerine başladığımızda binanın yeni bir güçlendirme yapılamayacak kadar çürük olduğunu gördük. Renovasyon projesi 540 günde bitecekti. “Projeye uyalım, işimizi yapalım” mantığıyla hareket etsek, renovasyonu bitirebilirdik. Ancak, içimize sinmedi. Bence teknik olarak o binanın yıkılıp yeniden yapılması gerekiyor.
Renovasyon için Sabancı Vakfı’nın Kültür ve Turizm Bakanlığı’na 30 milyon lira bağışladığını anımsattık:
- O, Bakanlık ile Sabancı Vakfı arasındaki bir iş. Bakan bize “Durun” dedi, durduk. Şu anda AKM öylece duruyor. Bir an önce izlenecek yönteme karar verilmeli.
Akkurt’un anlattığı detayların AKM’ye dönük planları nasıl etkilediğinin ipuçlarını Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Kültürel Kalkınma Planı”nı açıklarken verdi:
- Oraya İstanbul’a yakışır bir sanat merkezinin istişare edilerek yapılmasını konuşmak durumundayız. İdeolojik değerlendirme yapmamak lazım. AKM, hem statik, hem de hukuki sorunlar yaşanan bir konu.
Taca ve Yeni Yapı’nın uyarıları ile Davutoğlu’nun sözleri, “AKM’yi yıkıp yeniden yapalım”ı işaret ediyor..
TARİHİ ESER DEĞİL AMA ÖYLE MUAMELE GÖRÜYOR
TACA İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Tayyar Akkurt, AKM’deki bazı ahşap bölümlerle ilgili şu ayrıntıyı anlattı:
- Bize, “Tavandaki ahşapları muhafaza edin” dediler. Ahşap bölüm normal 10’a 10’luk çıtalardı. Sanat eseri olsa aynen koruyalım.
Ardından ekledi:
- AKM tarihi eser değil ama öyle muamele görüyor.
DİAGEO’DA SADECE TÜRK ŞARABI KALDI
MEY İçki’yi Şubat 2011’de 2.1 milyar dolara satın alan İngiliz alkollü içki devi Diageo, 2015’te şu kararı aldı:
- Şarap bizim için tali kaldı. Şaraptan çıkıp, diğer ürünlere odaklanalım.
Arjantin, ABD ve İngiltere’deki şarap şirketleri 361 milyon İngiliz Poundu’na satıldı. Diageo yönetimi, Mey İçki’nin CEO’su Galip Yorgancıoğlu’na da aynı karara uymasını bildirdi:
- Şarap bölümünüz Kayra’yı elden çıkarın.
Yorgancıoğlu itiraz etti:
- Tekel’in alkollü içkiler bölümü özelleştirilip, Mey’e dönüştüğünde Buzbağ dışında doğru dürüst şarap işi yoktu. Kayra’yı kurduk, Türkiye’nin önde gelen şarap üreticisi olduk. Biz şarabı bırakmayız.
Tezini ciro ile güçlendirdi:
- Tekel döneminde şarap cirosu 20 milyon dolardı. Bugün 80 milyon dolar dolayında. Ayrıca, ihracatımız da ivme kazandı.
Yorgancıoğlu, şarap direnişini anlattıktan sonra şu bilgiyi verdi:
- İngiltere’nin önemi şarap ithalatçısı Hallgarten Druitt & Novum’la anlaştık. Anadolu üzümleri Öküzgözü, Boğazkere, Kalecik Karası, Emir ve Narince’den ürettiğimiz şaraplarımızı Mart 2016’dan itibaren almaya başladı.
Paylaş