ODTÜ’lüler betona kumaşla şekil verdi

Güncelleme Tarihi:

ODTÜ’lüler betona kumaşla şekil verdi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 07, 2012 18:48

ODTÜ Mimarlık Fakültesi öğrencileri ve Kanada’da kurulu Mimari Yapı ve Teknoloji Merkezi’nin ortak çalışmasıyla beton kalıpları üretildi, Çevre dostu kumaş beton kalıpları, üçüncü boyutun yakalanmasına imkan veriyor.

Haberin Devamı

ODTÜ Mimarlık Fakültesi öğrencileri ve Kanada’da kurulu Mimari Yapı ve Teknoloji Merkezi’nin ortak çalışmasıyla kumaştan beton kalıpları üretildi. ODTÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Ayşen Savaş, Kanada Manitoba Üniversitesi’nde kurulan C.A.S.T. Mimari Yapı ve Teknoloji Merkezi’nin hayal gücünü zorlayarak, betona hayat veren araştırmalar yaptığını anlattı.

Birçok yöntemin mucidi

Merkezde araştırma ve üretim için güzel sanatlar, mühendislik ve mimari tasarım alanlarını kapsayan çok çeşitli araştırma ve üretim yöntemleri kullanıldığını dile getiren Savaş, C.A.S.T.’ın ahşap ve metal yerine tekstil kalıplarla form üretimi yapan ilk araştırma laboratuvarı olduğunu söyledi. Merkezin kurucusu Mark West’in sanat ve yapım teknolojisi eğitimini Cooper Union’da tamamladığını belirten Savaş, West’in dünyada esnek kalıpla beton yapıların dökümü alanında birçok yöntemin mucidi kabul edildiğini kaydetti.

Haberin Devamı

Sınırları zorladılar

Savaş, ODTÜ Mimarlık Fakültesi olarak Mark West ile ortaklaşa düzenledikleri etkinlikte, esnek kalıplarla beton dökümü üzerine çalıştıklarını ve Türkiye’nin dört bir yanından gelen öğrencilerin üretime doğrudan katıldığını belirtti. Kullandıkları yöntemde beton yapıların sınırlarını zorladıklarını, betonu bir kez kullanılan ahşap ve beton kalıplar yerine tekstil kalıplara döktüklerini aktaran Savaş, böylece daha yaratıcı, daha estetik, daha ucuz, daha hafif ve çevre dostu üretimlerin yapılabildiğini kaydetti.

İstenilen doku yaratılıyor

Mimarların kumaş sayesinde istedikleri dokuyu yaratabildiklerine işaret eden Savaş, böylece üçüncü boyutun da yakalanabildiğini dile getirdi. Savaş, “Kumaşlarla önce istenen boyutta formlar oluşturuluyor. Daha sonra bu kalıplara alçı ya da beton konup üzerine kapak kapatılıyor. Tekstil kaldırıldığında ise doku rahatlıkla görünebiliyor” dedi.

Cepheler değişecek

Tekstille beton kalıp hazırlama yönteminin, mimarların yaratıcılığını destekleyeceğini vurgulayan Savaş, “Öncelikle alçıyla çalıştık. Daha sonra betona geçtik ve bu yöntemle gerçek kolonlar ürettik. Kolonlar mühendislik hesaplamaları yapılarak üretildi. Aynı şekilde bu yöntemle kiriş, duvar ve yüzeyler de üretilebilir. Böylece kalıbı değiştiriyoruz ve yüzeyleri istediğimiz şekilde renklendirebiliyoruz ve doku verebiliyoruz” diye konuştu. Savaş, bu yöntemle binaların cephesiyle ilgili önemli değişiklikler yapılabileceğine işaret etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!