İstanbul Güngören'de yolun karşısına geçmeye çalışan yaya ile taksi şoförü arasında tartışma çıktı. Taksici, aracından inerek yayaya yumruk atıp olay yerinden kaçtı. Yaşanan tartışma ve taksicinin yayaya yumruk attığı anlar güvenlik kamerasına yansıdı.
#İstanbulGüngören'de yolun karşısına geçmeye çalışan yaya ile taksi şoförü arasında tartışma çıktı. Taksici, aracından inerek yayaya yumruk atıp olay yerinden kaçtı. Yaşanan tartışma ve taksicinin yayaya yumruk attığı anlar güvenlik kamerasına yansıdı.
#İstanbulAhmet Hamdi Tanpınar’ın eşsiz ve derinlikli eseri ‘Saatleri Ayarlama Enstitüsü’ Serdar Biliş’in yaratıcı, benzerine rastlamadığımız reji fikirleri ve Serkan Keskin’in kusursuz denebilecek performansıyla tek kişilik bir oyun olarak karşımızda.
#Serkan KeskinSahneyle ilk kez 6 aylıkken annesinin karnında tanıştı. Oyuncaklarla değil, annesiyle karşılıklı oynayıp rolden role girerek büyüdü. Onunla turnelere gitti. Sonrasında farklı farklı birçok projede de karşımıza çıktılar ama ne o ne de annesi, anne-kız olduklarını neredeyse hiç dillendirmedi. Anneler Günü için Fadik Sevin Atasoy ve annesi, usta oyuncu Emel Göksu’yla buluştuk. Atasoy “Hayatımda bana verilmiş en büyük hediye annem” diyor.
#Emel GöksuDivriği’den Erzincan’a giderken çalan türküye kulak kabartıyorum: “Eğin dedikleri bir küçük şehir/ Ana ben cahilem, çekemem kahır...” Kemaliye’nin eski adı Eğin. Fırat’ın Karasu koluyla beslediği bereketli topraklar aynı zamanda ‘Sakin Şehir’ unvanlı.
#HürriyetOkullarda, öğrencilere şiir, kafiye, söz sanatları gibi konuları öğretmek amacıyla birçok şiir okutulmaktadır. İlköğretimde en çok okutulan şiirlerden biri ''Orda Bir Köy Var Uzakta'' adlı şiirdir. Bu şiir belli bir ezgiyle söylendiği için, şarkı olarak da nitelendirilir. Orada Bir Köy Var Uzakta şiir kime aittir? Şiirin ana fikri ve konusu nedir tüm detayları ile derledik.
Milli edebiyat ve zevk anlayışı özellikle Anadolu kültürü açısından önemli bir yere sahiptir. Bunu benimseyen ve sürdürmek isteyen birçok önemli yazar ve şair olduğunu ifade etmek mümkün. Peki Milli edebiyat zevk ve anlayışını sürdüren yazarlar kimlerdir, ortak özellikleri ve eserleri nelerdir tüm detayları ile derledik.
#EğitimMilliyetçilik akımı ile birlikte ortaya çıkan Milli Edebiyat anlayışı, Cumhuriyetin ilk yıllarından beri varlığını sürdürüyor. Şiirlerinde ise, milli ölçümüz olarak da bilinen hece ölçüsünü kullanılıyor. Bu anlayışı benimseyen şairler ise, Anadolu insanının sorunlarını, sıkıntılarını ve Anadolu coğrafyasını anlatıyor. Milli edebiyat zevk ve anlayışını sürdüren şiir özellikleri nelerdir ve temsilcileri kimlerdir sizler için derledik.
#EğitimTürk edebiyatı belirli dönemlere ayrılmaktadır. İslamiyet öncesi Türk edebiyatı sözlü ve yazılı olarak iki kategoride incelenmektedir. İslamiyet kabulünden sonraki Türk edebiyatı ise divan, halk ve anonim olmak üzere incelenmektedir. Batı tesirindeki Türk edebiyatını da Tanzimat, Serveti Fünun ve Fecri Ati edebiyatı meydana getirmektedir. Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatı da belirli bir zaman aralığını kapsamaktadır. Cumhuriyet dönemi yazarları kimlerdir, dönemin özellikleri nedir, Cumhuriyet dönemi yazarlarının eserleri ve kitapları nelerdir detayları ile derledik.
#EğitimHer türlü gelişmeye ve modern iletişim araçlarına rağmen klasik sanatlar varlıklarını ve etkinliklerini sürdürmektedirler. Resim gibi, edebiyat gibi düşünülebilir. Edebiyat sanatı güzel sanatların bir kolu olup, kişilerin duygu ve düşüncelerini edebi sanatları da kullanarak en güzel bir biçimde yansıttıkları nazım veya nesir şeklinde ortaya çıkardıkları eserlerin tamamını anlatır. Eski uygarlıklardan beri sayısız güzel edebi eserler ortaya konmuştur ve bunlar insanlığın ortak kültür mirasının birer parçası konumundadır. Yerel düzeyde her coğrafyada, her ülkede farklı edebi eserler ortaya çıkarılmıştır. Dünya edebiyatında olduğu gibi Türk Edebiyatında da çeşitli akımlar ve anlayışlar ortaya çıkmıştır. Bu akımların elbette merak konusu olmaktadır. İşte bu bağlamda Garip hareketi nedir, özellikleri nelerdir, Garip hareketi temsilcileri ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
#EğitimTürk edebiyatının önemli adlarını geniş bir kitle okumuştur. Acaba kaçı onlar üzerine yazılmış kitapları okudu? Yazarlarımızı bütünüyle kavramak için yeni kuşakların bu kitaplara gereksinimi var. İnternetten elde edilen bilgilerin yüzeyselliğini düşününce bu kitapların önemi ortaya çıkar. Bence kitaplığınızın bir rafına okuduğunuz yazarlar, şairler hakkında yazılmış kitapları da koyunuz.
#EdebiyatFilm gibi hayatlardan birine sahip Zerrin Arbaş... Doğduğu gün annesini kaybeden ardından da Amerika’da kaderini değiştiren olaylar yaşayan Arbaş ile dünden bugüne kariyerini ve anılarını konuştuk. Ünlü oyuncu, kaybettiği kızı Derya Arbaş’ın da geçmişini bizlerle paylaştı.
#Zerrin ArbaşCumhuriyet dönemi edebiyatı Türk tarihinde önemli bir yere sahip devirdir. Bu dönemde Cumhuriyetin ilanından sonra akımlar başlamış ve çağdaş anlayışlar kendini göstermiştir. Dönemdeki eserlerde Kurtuluş Savaşının etkileri görülmektedir. Dönem halkının özelliklerine ve Anadolu bölgesine ağırlık verilmiştir. Dönem 1923 ile 1940 yılı arasını kapsamaktadır. Fakat 1940 yılından sonra da etkileri görülmeye devam etmiştir. Cumhuriyet dönemi tiyatro özellikleri nelerdir, Cumhuriyet dönemi tiyatro yazarları ve tiyatro örneklerini derledik.
#Cumhuriyet Dönemi Tiyatro Özellikleri Nelerdir?