Bayburt Memnune Evsen Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi'nde yaşayan görme engelli Tevhik Celep ahşapları oyarak, manda, keçi, koyun, horoz, ayı gibi çeşitli hayvanların figürlerini yapıyor. Annesinin ölümünden sonra ağlama hastalığına yaklanan ve 2 sene sonra gözlerini kaybeden Celep yaşadığı zorlukları anlattı.
#BayburtSerdar Ortaç, dillere pelesenk olmuş şarkılarıyla yetenekli bir sanatçı. Bana göre duygularımızın psikoterapisti. Benim de 20 yıllık canım dostum ve şu an psikoterapistliğini yaptığım danışanım. Aslında ben mi Serdar’a psikoterapi yapıyorum, o mu bana yapıyor tartışılır. Çünkü ne zaman hadi bir psikoterapi seansı yapalım desek ya şarkı sözü yazıyoruz ya da televizyon formatı! Ben onu çok yakından tanıyorum. Ama son zamanlarda söylemlerinin yanlış anlaşıldığını düşünüyorum. O nedenle kendisiyle özel bir röportaj yapmak istedim. Ve bir insanı en iyi annesi anlatır diyerek sevgili Nesrin Ortaç’ı da davet ettim. İşte Serdar Ortaç’ın bilinmeyenleri...
#Serdar Ortaçİngiltere’de yaşayan 47 yaşındaki Nickie Davies, bir süredir ‘aşırı esneme’ sorunu yaşıyordu. Nickie’nin günlük esneme sayısı başlarda 10 iken zamanla günde 100’e kadar çıktı. Nickie önceleri bu durumun koronavirüsle ilgili olduğunu düşündü ancak semptomlar git gide arttı ve sonunda genç kadına yıkıcı bir hastalık teşhisi kondu. Peki her esneme tehlike işareti mi? Hangi durumlarda endişelenmeliyiz?
#Sağlıkİclal Aydın'ın aynı adlı romanından uyarlanan 'Üç Kız Kardeş' yeni bölümü ile ekranlara geldi. Kanal D'nin iddialı dizileri arasında yerini alan; Özgü Kaya, Berker Güven, Veda Yurtsever, İclal Aydın, Reha Özcan, Almila Ada ve Melisa Berberoğlu'nu kadrosunda buluşturan dizinin 58. bölümüne art arda ortaya çıkan sırlar damga vurdu.
#Üç Kız KardeşBöyle Gelmiş Böyle Geçer Dünya şarkısına bayılırım. YouTube’da 2 milyon tıklanması varsa yarısı bana ait olabilir. Badem ezmesi gibi eze eze, yaya yaya okuyor ya, bitiyorum. Sonra bir gün bambaşka bir eski şarkıya daha denk geldim: 1970’te Mürüvvet Kekilli’nin okuduğu “Cambaz”. Deniz Seki mutlaka bunu da okumalı diye düşündüm, eski menajeri vasıtasıyla şarkıyı yolladım. Sevdi, stüdyoya girdi, okudu, 14 Temmuz’da yazın şarkısı geliyor! “Cambaz”ın 2023 versiyonunu dinlemek için buluştuk, üzerine bir de bayram röportajı patlattık...
#Deniz SekiDeprem bölgesinde, pandemide hastanede… Kendi hayatlarını hiçe sayarak yardıma muhtaç olanların yanına koşuyorlar. Ayrımcılığa uğruyor ama yılmıyorlar. Bir yandan ilham kaynağı olmaya devam ediyorlar. Sabır, özveri ve sevgiyle mesleğini icra eden hemşirelerimizin, birkaçının da olsa, ilham veren hikâyelerini dinledik.
#DEPREMVajinusmusun her 10 kadından birinde görüldüğünü kaydeden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. İrem Hepyılmaz, vajinismusun ilk gece korkusu olarak da bilindiğini ve ilk cinsel birleşme sırasında korkuya bağlı cinsel ilişkiye girememe durumu olduğunu belirterek, tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu söyledi.
#1Tüm Türkiye’yi yasa boğan deprem felaketinin ardından 10 ilde kurtarma çalışmaları devam ediyor. Arama kurtarma çalışmaları devam ederken uzmanlar bölgede depremden etkilenmiş refakatsiz çocukların durumuna dikkat çekiyor. Uzmanlar, aileleri ile bağları kopan çocukların kurtulmasının ardından izlenmesi gereken yollar üzerinde önemle duruyor. Öte yandan bu çocuklara aile olmak isteyen onbinlerce kişi başvuruda bulundu. Konuyu uzmanlarla konuştuk
#DepremBaş dönmesi oldukça yaygın ve çoğu zaman endişelenmeye gerek olmayan bir durum. Ama bazen çok ciddi hastalıkların habercisi de olabiliyor. Peki hangi baş dönmelerini ciddiye almalıyız? Tehlikeli baş dönmelerinin diğerlerinden farkı ne?
#SağlıkSon dönemde hayatımıza birçok genç oyuncu girdi. Bazıları gençlik dizilerinde bazıları romantik komedilerde karşımıza çıkıp gönüllerimizi fethetti. Geleceğin Serenay Sarıkaya’sı ya da Kıvanç Tatlıtuğ’u diye anılan bu genç oyuncuların aralarında çocukluğundan beri oyuncu olmak isteyen de var, bu mesleği daha önce aklının ucundan bile geçirmemiş olan da... Bu yetenekli genç oyuncuları daha yakından tanıyalım.
#2022'Nin Öne ÇıkanlarıBirkaç gündür vampir kelebeklerin istilasına uğrayan, evinde rahat uyuyamayan, balkonunda oturamayan vatandaşların haberlerini izliyoruz. Halk tedirgin, ilk defa böyle bir kelebek görüyor ve ne yapacağını bilemiyor. Hatta ismi bile ürkütmeye yetiyor. Biz de hem evinde bu canlılarla yaşayan vatandaşla hem de bu konunun uzmanı ile konuştuk
#Vampir KelebekÜlkemizde pek çok ebeveyn kalp atış hızının ve kendi nabzının dakikada 60 ila 100 atışta olması gerektiğini de bilir. Çocuklarınızın aslında tipik olarak daha yüksek bir nabız hızına sahip olmalarına da şaşırabilirsiniz. Çocuklarda kalp atışı hızı kaç olmalı sizler için derledik.
Üst solunum yolu enfeksiyonları arasında en sık karşılaşılan hastalıklardan birisi de krup hastalığıdır. Genellikle 6 ay ile 5 yaş aralığında görülen krup hastalığı soluk borusunda ve ses tellerinde ödeme sebep olduğu için çocukları oldukça rahatsız etmektedir. Fakat krup hastalığının tedavisi bulunmakta ve çocuklar kısa süre içerisinde bu hastalıktan kurtulabilmektedir. Peki, çocuklarda krup hastalığı nedir, belirtileri nelerdir ve nasıl anlaşılır? Krup hastalığı belirtileri ve tedavisi nelerdir? Sizlere çocuklarda görülen krup hastalığı hakkında bilinmesi gerekenleri derledik.
#ÇocukNöro gelişimsel sınıflandırılan bir hastalık olan otizmin yaygınlığı artıyor. Günümüzde yeni doğanlarda 68 vakadan birinin otistik olduğu belirtiliyor. Tüm dünyada bu artışın nedenleri araştırılıyor. Otizmde erken müdahale büyük önem taşıyor. Özellikle çocuğun iyi gözlemlenmesi gerekiyor. Sosyal bir varlık olan insan doğumundan itibaren sosyal etkileşime başlıyor. Anne ile bebek arasında mutlaka duygusal aktarım olmalıdır. Otizmli bebekte bu aktarım yaşanmaz. Özellikle 0-3 yaş arasında teknoloji kullanımının engellenmesi gerekiyor.
#OtizmBebeklerde en önemli durumlarda birisi de uyku düzenidir. Bebeklerin sağlığı için düzenli uyumaları gerekmektedir. Bu anlamda bazı bebeklerde görülen uyku terörü hastalığı uyku bozukluğu problemi olmaktadır. Bu hastalık ebeveynleri hem korkutmakta hem de endişelendirmektedir. Peki, bebeklerde uyku (gece) terörü nedir, neden olur ve ne zaman başlar? Bebeklerde gece terörü nasıl önlenir ve tedavi edilir? Sizlere bebeklerde görülen uyku terörü hastalığı hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.
#BebeklerdeSMA hastalığı ile ilgili bilgiler araştırılıyor. Açılımı Spinal Müsküler Atrofi olan SMA, Hareket sinir hücrelerinden (motor nöronlardan) kaynaklı ilerleyici kas kaybı ile karakterize nadir bir nöromüsküler hastalıktır. Peki, SMA hastalığı nedir, belirtileri nelerdir?
#Sma HastalığıHalk arasında morarmak olarak adlandırılan siyanoz hastalığı, insanlarda mukoza ve derinin çeşitli sebeplere bağlı olarak yeterli miktarda oksijen alamaması durumuna bağlı olarak meydana gelen bir hastalıktır. Genel olarak hastalıkların bir belirtisi olarak kendini göstermektedir. Peki, siyanoz nedir, belirtileri ve nedenleri nelerdir? Siyanoz çeşitleri nelerdir detayları ile derledik.
Amyotrofik lateral skleroz veya ALS hastalığı, beyin ve omurilikteki sinir hücrelerini etkileyerek kas kontrolünün kaybına neden olan ilerleyici bir sinir sistemi hastalığıdır. ALS hastalığı nedeni tam olarak bilinmemesinin yanında bazı vakalar kalıtsal olabilir. Peki, ALS hastalığı belirtileri nelerdir, nasıl teşhis edilir? İşte ALS hastalığı tedavisi ve merak edilenler...
#ALS HastalığıKariyeri boyunca pek çok film ve dizide yer alan, müziğe de gönül veren Fulden Uras, tedavi sürecinde çektiği acı nedeniyle sosyal medyadan destek istemişti. Daha önce bağırsak kanserini atlatan Fulden Uras, bu kez meme kanseri ile mücadele ediyor. Peki, Fulden Uras kimdir? İşte, o isim hakkında bazı bilgiler
#Fulden UrasMetabolizma iç ve dış faktörlerden etkilenebildiğinden dolayı sürekli değişken haldedir. Bu nedenle metabolik hastalıklara yakalanmak oldukça kolaydır. Sizler için metabolik hastalıklar nelerdir ve nasıl anlaşılır? Metabolik hastalıkların belirtileri nelerdir, metabolik hastalıklar neden oluşur ve nasıl tedavi edilir detayları ile derledik.
#SağlıkSadece Türkiye değil dünya genelinde Omikron’un önceki varyantlara göre daha bulaşıcı olmasına rağmen öldürücü etkisinin düşük olması nedeniyle, ‘Virüs eski gücünde değil’ diyerek normale dönüş anlamında oldukça iyimser bir hava hâkim. Ancak uzmanlar yeni varyantların gelişebileceğine ve dahası pek fazla önemsenmeyen ‘Uzun COVID’in yaratabileceği tehditlere karşı uyarıyor. Öyle ki ‘Uzun COVID’in kalıcı olabileceğini gösteren araştırmalar var. Uzun COVID’e ne sebep oluyor? Neden bazı insanlar COVID-19 etkilerini uzun süre taşıyor? Korunmanın bir yolu var mı? Sordum...
#Covid-19