İZMİR Tınaztepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Öğretim Üyesi Bengü Erden Şahin, kanser hastalarının çene kemiklerinde oluşabilecek sorunların İZTU Ağız ve Diş Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde multidisipliner olarak başarıyla tedavi edildiğini söyledi. Onkoloji hastalarında kanserin kemiğe yayılmasını durdurmak amacıyla kullanılan ilaçların, çene kemiklerinin metabolizmasında yarattığı değişiklikler sonucu belirli alanlarda canlılığını kaybetmesine sebep olabildiğini belirten Şahin, “Bu durum kullanılan ilaca bağlı olarak kendiliğinden gelişebiliyor, bazen de yapılan dental tedavilerden sonra oluşabiliyor” dedi.
#1Koronavirüs salgını sebebiyle vatandaşlar hem hastaneleri meşgul etmemek hem de kendilerini korumak amacıyla hastanelerden uzak kalmayı tercih ediyor. Bu anlayışın tedavisi ertelenmeyecek hastalıklar ve özellikle gebeler için doğru olmadığını belirten Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Dt. Rukiye Parlak, gebelik döneminde kadınların yaklaşık yüzde 80’inde görülen aşermenin sağlıksız yaşanması durumunda ağız ve diş sağlığını tehlikeye soktuğunu söyledi.
#KoronavirüsSağlıklı çocuk gelişiminde düzenli doktor kontrolleri çok büyük önem taşır. Anne ve babaların çocuklarının gelişimine yönelik merak ettiği sorular ve ileri dönemde karşılaşacağı gelişmeler ile ilgili merak ettiklerini bu kontroller esnasında ele alınır. Doğum sonrası başlayan düzenli doktor kontrollerinin, yaşına göre uygun zaman aralıklarnda yapılması gerekir. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü Uzman Dr. Özlem Türkoğlu, anne ve babalara, çocukların düzenli yaptırması gereken testler ve merak edilen sorular ile ilgili şu bilgileri verdi:
#Doktor KontrolleriAlınan tüm önlemlere ve gelişen tedavilere rağmen diyabet giderek büyüyen bir halk sağlığı sorunu. Tüm diyabet hastalarının yüzde 90 kadarı Tip 2 diyabetli. Tip 2 diyabetse önlenebilir bir hastalık. Halen diyabet hastası olduğundan habersiz 193 milyon kişi olduğu tahmin ediliyor. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Temel Yılmaz, diyabetin dünya ve Türkiye’deki durumunu şöyle anlattı.
#DiyabetHacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalından Prof. Dr. Okan Bülent Yıldız’ın editörlüğünü yaptığı bu bölüm aynı üniteden diyetisyen Meral Mercanlıgil ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Spor Hekimliği Anabilim Dalından Prof. Dr. Haydar Demirel ve Prof. Dr. Sedat Tolga Aydoğ’un katkıları ile hazırlandı. İşte diyabetle ilgili merak ettiğiniz her şey...
#DiyabetBaşbakan Binali Yıldırım, beraberindeki başbakan yardımcıları ve bakanlarla birlikte Diyarbakır’a geldi. Yıldırım, Diyarbakır'da yatırım destek paketini şu an açıklıyor. Yıldırım, "Doğu ve Güneydoğu'ya yönelik önümüzdeki 10 yıla kadar devam edecek kalkınma ve yatırım hamlesini başlatıyoruz" dedi. 23 ilde 67 bin konut yapılacak. Batman, Diyarbakır ve Malatya'ya 3 yeni stadyum geliyor. Bölgede yatırım teşvikleri kapsamında yatırım yeri bedava verilecek. İhtiyacı olan fabrikayı devlet yapıp sembolik rakamla kiraya verecek. Makine ve teçhizat alımı için sıfır faizli kredi geliyor. 23 ile her yıl 10 yeni fabrika hedefleniyor. Yıldırım, devletin ihtiyaç duyduğu ürünleri de buradaki fabrikalardan alacağını aktardı. 4 yılda kamu sektörü ve özel sektörün 140 milyar dolarlık yatırım yapması, senede 200 bin kişiye istihdam sağlanması planlanıyor. Yeni hastaneler, ağız ve diş sağlığı merkezleri, gençler ve çocuklar ise spor tesisleri kazandırılacak.
#BAŞBAKAN Binali YıldırımGüneşin ışıltısını arttırdığı bugünlerde yaz tatiline hazırlanan pek çok kişi, bronz bir ten ve mükemmel bir görünüme sahip olmak için hazırlıklara başladı. Vücudu forma sokmak için yapılan diyetler, daha yoğun hale getirilen saç ve diş bakımı bu konudaki en önemli adımlar…
#Dr. Çağdaş Kışlaoğlu- Refakatçi olarak girdiği hastane kapısından, kanser hastası olduğunu öğrenerek çıkan Semiha Koçyiğit, yumurtalık, meme, idrar yolu, ağız ve midesinde farklı zamanlarda çıkan tümörlerden erken teşhis sayesinde kurtularak yaşama tutundu - Koçyiğit: "Benim hayatım tesadüf. O tesadüfler olmasaydı kanseri çok daha ağır atlatabilirdim, belki de ölebilirdim"
Türkiye 2010 yılında aile hekimliği ile tanıştı. Son yıllarda ise sürekli "koruyucu hekimlik" kavramı dile getiriliyor. Koruyucu hekimliğin Türkiye'de geliştiği, bunun en önemli ayağının aile hekimliği olduğu belirtiliyor. Peki ama koruyucu hekimlik denilen şey nedir? İyi bir doktor hastasını iyi tedavi eden doktor mudur yoksa hastası "hasta olmayan" doktor mudur?
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji ünitesinden Doç. Dr. Bülent Okan Yıldız'ın editörlüğünü yaptığı bu bölüm aynı üniteden diyetisyen Meral Mercanlıgil ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Spor Hekimliği Anabilim Dalından Prof. Dr. Haydar Demirel ve Doç. Dr. Sedat Tolga Aydoğ'un katkıları ile hazırlanmıştır.
Sağlığınızla ilgili soru ve sorunlarınızı paylaşabilir ve yol gösterici yanıtlar alabilirsiniz. Ancak unutmayınız ki, sağlık sorunlarınıza çözüm bulmanın en doğru yolu, uzman bir hekime muayene olmaktır. Sorularınıza verilen cevaplar öneri niteliğinde ve bilgilendirme amaçlıdır. Her türlü tıbbi tedavi için mutlaka hekiminize danışınız.