TÜBİTAK tarafından da desteklenen 7 yerli aşı adayından Ankara Üniversitesi Kanser Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen aşının çalışmalarından hayvan deneyleri tamamlandı, insan deneyleri için Sağlık Bakanlığı'nın izni bekleniyor. Koronavirüse karşı 'adenovirüs' yöntemiyle geliştirilen, ağız ve burundan uygulanabilen yerli aşı ile ilgili DHA'ya bilgi veren Enstitü Müdürü Prof. Dr. Hakan Akbulut, ''Sağlık Bakanlığı'na başvuruda bulunduk ve klinik çalışmaya başlayabilmek için izin bekliyoruz'' dedi. 9-10 ay içinde tüm fazları tamamlayıp aşıyı yaygın kullanıma sunabileceklerini söyleyen Akbulut, ''Burun ve ağızdan uygulama, virüsün insandan insana bulaşmasını etkilemede en önemli aşılama yoludur. Gerçek anlamda virüsün yayılmasını engelleyecek tarzda bir bağışıklığa ihtiyacımız var. Bizim aşımız buna aday'' dedi.
#AnkaraYaşam kalitesini önemli ölçüde düşüren cilt mantarı, en yaygın deri hastalıklarından biridir. Bu nedenle vücudunun çeşitli yerlerinde meydana gelen cilt mantarı pek çok insanın nasıl kurtulacağını araştırdığı bir hastalık türü haline geldi. Peki cilt mantarı nedir, neden olur? İşte, cilt mantarına dair bilinmesi gerekenler ve tedavi yöntemleri.
#Cilt MantarıSprey, yani ‘nazal’ aşı uzmanlara göre büyük umut vaat ediyor. Zira şu ana kadar geliştirilen aşılar virüsün bulaşmasını önlemiyor, hastalığın hafif atlatılmasını sağlıyor. Ama virüsün girdiği burundan ya da ağızdan uygulanan sprey aşının bulaşı engellemesi bekleniyor. Prof. Dr. İsmail Balık, “Bu da salgını bitirebilir” diyor.
#GazetehaberleriÖzellikle kişinin yaşam kalitesini önemli oranda düşüren cilt mantarı, en yaygın deri hastalıkları içerisinde yer almaktadır. O yüzden birçok kişi bu rahatsızlıktan nasıl kurtulacağı üzerine araştırma gerçekleştirir ve bilgi almaya çalışır. Peki cilt mantarı nedir ve neden olur? Cilt mantarı nasıl geçer ve ne iyi gelir? İşte bu hastalık konusunda merak edilenler.
Diş çürükleri ve dişeti hastalıkları, tüm dünyada görülme sıklığı en fazla olan enfeksiyon hastalıkları arasında yer alıyor. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre Türkiye’de diş çürüğü ve dişeti hastalıklarında son 30 yılda bir miktar azalma olmasına karşın hala toplumun büyük bir kısmında görülüyor. 22 Kasım Diş Hekimliği Günü ve Ağız ve Diş Sağlığı Haftası dolayısıyla bir açıklama yapan Altınbaş Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakkı Sunay, toplumda diş ve dişeti hastalıklarıyla ilgili farkındalığın artırılmasının diş hekimlerinin birincil görevi olduğunu ifade etti.
#Prof. Dr. Hakkı SunayTÜRK Dermatoloji Derneği Üyesi Doç. Dr. Selda Pelin Kartal, koronavirüs döneminde makyaj kullanımını tavsiye etmediklerini belirtti. Kartal, "Kişinin bir özel gün nedeniyle makyaj yapması gerekiyorsa, kişisel eşyalarını kullanıyor olması gerekiyor. Profesyonel bir uygulama alacaksa, tek kullanımlık ürünlerin tedarik edilmesini istemeli ya da bu ürünleri kendisi almalı" dedi.
#Doç. Dr. Selda Pelin KartalDoğal Tıp Uzmanı Şaduman Karaca ile 4 yıl önce Kars’ta Peynir Sempozyumu sırasında tanışmıştım. O dönemde bölgenin endemik bitkilerini araştırıyor, özel bir üniversitenin Tıbbi ve Aromatik Bitkiler bölümünde fitoterapi dersleri veriyordu. Bitkilere ilişkin bilgisinden çok etkilenmiştim.
#Müge AkgünDiş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Kemal Özdemir, koronavirüs tedbirleri kapsamında evde kalan vatandaşların, yedikleri abur cuburlar ve dengesiz beslenme nedeniyle dişlerinin çürüyebileceğini belirterek, "Özellikle çocukların bu konuda çok dikkatli olması gerekir. Bu durumun önlenmesi için ağız hijyenine önem gösterilmeli." dedi.
#KoronavirüsDermatoloji halk dilinde cildiye; deri ve deri ekleri rahatsızlıkları, cinsel yol ile bulaşan rahatsızlıkların tanısı, tedavisi, takibiyle ilgilenen tıp dalı şeklinde tanımlanabilir. Bunun yanı sıra cildin sağlıklı ve güzel görünmesi ile de ilgilenmektedir. Peki, dermatoloji nedir, hangi hastalıklar ile ilgilenir tüm detaylara yer verdik.
#Dermatoloji Nedir?Evde diş beyazlatmanın kötü sonuçları olabileceğine karşı uyaran Dr. Öğr. Üyesi Burak Gümüştaş, “Beyazlatma tozu, karbonat, elma sirkesi ile fırçalamalar dişlerin yüzeyinde çizikler oluşturur. Bu çizikler kısa zamanda renklendirici maddelerin tutulumu ile daha da sarı görünümde dişlere neden olur” dedi.
#Karbonat Dişe Faydalı MıEvde diş beyazlatmanın kötü sonuçları olabileceğine karşı uyaran Dr. Öğr. Üyesi Burak Gümüştaş, “Beyazlatma tozu, karbonat, elma sirkesi ile fırçalamalar dişlerin yüzeyinde çizikler oluşturur. Bu çizikler kısa zamanda renklendirici maddelerin tutulumu ile daha da sarı görünümde dişlere neden olur” dedi.
#KarbonatRadyoterapi sırasında yorgunluk artar, bağışıklık sistemini zayıflar. Işınlama sonrası mide bulantısı, kusma gibi yan etkilerin ortaya çıkma riski vardır. Bu komplikasyonların derecesi kanser hastalarının yaşı, kanser türü ve kanser evresi gibi faktörlere de bağlıdır. Radyoterapinin komplikasyonlarını bazı şifalı bitkiler azaltır, direnci arttırır.
#Kanser Tedavisinde Bitkilerin FaydasıAğızdaki yerleşik bakteri florasının, çeşitli durumlara bağlı olarak hastalık yapabilme yeteneği kazanmasından kaynaklanır ağız nezlesi. Her yaşta görülebileceği gibi, özellikle iyi beslenmeyen çocuklarda, diş çıkaran bebeklerde ve kızamık, kızıl, suçiçeği, kızamıkçık gibi döküntülü hastalıklar sırasında ortaya çıkar.