SaÄŸlam gözden kör göze kök hücre

Güncelleme Tarihi:

Sağlam gözden kör göze kök hücre
Oluşturulma Tarihi: Kasım 02, 2010 09:51

İnşaat işçisi Eyüp Dilek'in kireçten yanan sağ gözünü, sol gözü iyileştirdi. Sağlam gözünden alınan kök hücreler kör olan gözüne nakledildi.

Haberin Devamı

Tamamen beyaza dönmüş olan göz, iki haftada eski haline kavuÅŸtu. Sabah gazetesinde yer alan habere göre, henüz 20 yaşında olan Eyüp Dilek, Sivas'tan Ä°stanbul'a geldiÄŸinde kök hücrenin ne anlama geldiÄŸini bile bilmiyordu. Ä°nÅŸaatlarda çalışmaya baÅŸladı.      Â

Bir gün, kireç makinelerinden gelen parça gözüne isabet etti. Hemen bol su ile gözünü yıkadı; hastanede de yıkamaya devam etti ama bir işe yaramadı. Kireç gözünü yakmıştı. Ertesi sabah uyandığında sağ gözü bembeyaz olmuştu. Doktorlar kök hücre tedavisini önerdi. "Gözünün kendi kendini iyileştirmesini sağlayacağız" denildiğinde, Eyüp Dilek umutsuzdu ama yine de denemeye karar verdi.

Yüzde 60 görüyor   Â

Önce kör olan göz bebeğine plesentadan alınan parça konuldu. Böylece kök hücrenin gereğinden çok iyileştirme sağlayarak başka bir dokuya mesela kemiğe dönüşmesi engellendi. Plesentanın göze uyumu için 2 ay beklendi. Bu plesenta kök hücrenin sınırlarını belirledi. Daha sonra asıl işleme başlandı. Sağlam olan sol gözünden 3 milim uzunluğunda 1 milim genişliğinde ince bir şerit alındı. Sonra kök hücre istenen yere nakledildi. Buradaki kök hücre yeniden gözün oluşumunu sağladı. Nakilden iki hafta sonra göz yeniden oluştu. Eyüp Dilek'in birkaç ay önce tamamen kör olan gözü, yüzde 60 görmeye başladı. Dilek, "Bu tedavi ile hayatım değişti, gözüme bakmaya ben bile korkuyordum. Eski gözüme tamamen kavuştum" diyor. Sırada onun gibi pek çok hasta var.

Haberin Devamı

Ağız içi derisinden göz yapılabilecek

Prof. Dr. Mehmet Akif Özdamar (Dünya Göz Hastanesi): Gözde kök hücre çalışmalarında çok iyi bir noktaya gelindi. Bu tedavi, gelecekte sarı nokta hastalarına da kullanılabilecek. Hastanın bir gözü sağlamsa o gözden kök hücre bulabiliyoruz, bu durumda başarı şansımız yüzde 95'lere çıkıyor. İki gözde de hasar varsa o zaman kardeşleri ya da anne babayı tercih ediyoruz. Başarı şansı yüzde 60 düzeyinde oluyor. Akrabada başarı yüzde 40 oluyor. Ağız mukozası, cilt ve kemik iliğinden de göz kök hücresi bulunması konusunda çalışmalar var. Yakında bunlardan da göz kök hücresi alınabilecek. Böylece vücudun kendi kendini tamir mekanizmasını kullanıyoruz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!