Türkiye’nin ikinci Kapadokya’sı diye nitelenen 3 bin yıllık tarih mirası Frig Vadisi, eşsiz doğasıyla ziyaretçileri hayran bırakıyor. Vadi, büyüleyici atmosferinde yükselen sıcak hava balonlarıyla yerli ve yabancı ziyaretçilerine farklı bir deneyim yaşatıyor.
#Frigya VadisiDile kolay, kentin tarihi ta M.Ö. 3000 yılına uzanıyor. Hatti, Hitit, Frig, Lidya, Pers, Selevkos, Bergama Krallığı, Roma, Bizans, Selçuklu, Sâhib Ataoğulları, Germiyanoğulları, Osmanlı ve nihayetinde Türkiye Cumhuriyeti… İnanılmaz bir tarihi zenginlik söz konusu. Geçmişi bugünle tanıştırıp yarınlara taşımak, tarihi-kültürel mirası bir arada toplamak, korumak ve sergilemek amacıyla yapımına 2011’de başlanan ama tamamlanması 2023’ü bulan Afyonkarahisar Müzesi, heybetiyle büyülüyor. Burada yok yok! Şimdiden söyleyeyim, asla ayak üstü gezilecek bir yer değil. En az yarım gününüzü ayırın ve bu köklü geçmişi aynı çatı altında adeta yaşayarak tanıyın.
#AfyonkarahisarBulunduğu ülke, şehir, yöre, alan veya bölge ile özdeşleşmiş ürünler 'coğrafi işaret' ile taçlanıyor. Son yıllarda ülkemizdeki pek çok benzersiz lezzet de birbiri ardına coğrafi işaret tescili alıyor. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Uğruna yola düşmeye değecek coğrafi işaretli lezzetlerimiz hangileri?’ diye sorduk. Hem 10 şehirden birbirinden leziz yemekler tavsiye ettiler hem de bu şehirlere kadar gitmişken görülmesi gereken yerlerle ilgili önerilerde bulundular...
#RotaEge Bölgesi'nin tarihi dokusu ve eşsiz güzellikleri ile ilham veren illerinden birisi Afyonkarahisar. Anadolu'nun gelenek ve göreneklerini geçmişten günümüze muhafaza eden Afyonkarahisar, İstiklal Savaşında çok önemli bir yere haiz. Gastronomi alanında ise hızla ve emin adımlarla ilerleyen, Türk mutfağının inceliklerini en güzel şekilde içeren leziz yemekleri ile mutfağımızı dünyaya tanıtmayı misyon edinen şehir, ziyaretçilerini bekliyor. Merak edenlere özel Afyon Yemekleri - Afyonkarahisar'da ne yenir ve neyi meşhur? Afyonkarahisar mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesini derledik.
#AfyonkarahisarAilemle birlikte her kış mutlaka bir termal otele gider, şifalı kaplıca sularıyla yenilenip döneriz. Bu kış yine Afyonkarahisar’a düşürdük yolumuzu. Termal otelde kalıp kentin meşhur lezzetleriyle mest olmaktı amacımız. Bu sefer amacımızın ötesine geçip tarihi yerlerini de keşfettik.
#HürriyetŞehirler markalaşıyor. İstanbul, Ankara, İzmir zaten uzun zamandır marka şehir. Şimdilerde Gaziantep, Hatay, Antalya, Eskişehir, Kastamonu, Kars, Afyon gibi illere Bodrum, Urla, Bozcaada, Gökçeada, Çeşme, Ayvalık, Ürgüp, Fethiye, Safranbolu gibi ilçeler de eklendi. İsimlerini yerel lezzetleriyle, ünlenen restoranları ve yiyecekleriyle duyurdular.
#BursaHürriyet gazetesinin düzenlediği Hürriyet Ekonomi Zirvesi için geçtiğimiz günlerde 3 bin yıllık tarihe sahip Afyonkarahisar’daydık. Şehir, mermeri ile dünyaca bir üne sahip olsa da aslında termal turizmi, kaynak suları, tarihi ve gastronomisiyle de çok ileride. Kaymaktan sucuğa, yoğurttan lokuma kadar bir çok ürünü tescilli. Ancak şehrin daha fazla tanıtıma ihtiyacı olduğunu da söylemeliyiz.
#AfyonkarahisarSonbaharın son demlerini yaşadığımız şu günlerde henüz soğuklar tam anlamıyla bastırmamışken büyük şehirlerin stresinden biraz olsun uzaklaşmaya ne dersiniz? Bunu yapmanın en güzel yolu etrafı dağlar ve tepelerle çevrili vadilerden geçiyor. Uzmanlarımıza bu zamanlarda gidilmesi gereken vadileri sorduk, 4 bölgeden birbirinden güzel 10 vadiyi önerdiler.
#SeyahatŞifalı sularıyla kaplıca turizmi dendiğinde akla gelen ilk yerlerden olan Afyonkarahisar, aynı zamanda Akdeniz’e yapılan karayolu yolculuğunun da durak noktası... Dillere destan lezzetteki sucuğu, yumuşacık kaymaklı lokumu bile Afyonkarahisar’da mola vermeniz için başlı başına yeterli sebepler... Tüm bu bilinenlerin dışında o moladan daha fazlasını hak eden kentte keşfedilecek pek çok değer var.
#AfyonkarahisarTürkiye’de Gaziantep ile Hatay’ın ardından gastronomi alanında 2019 UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na Afyonkarahisar da dahil oldu ve hak ettiği unvana kavuştu. Ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2020 yılının “Türk Mutfağı Yılı” olarak belirlenmesinin ardından bu yıl Türk mutfağı ve gastronomisi oldukça konuşulacağa benziyor. Bu iki sevindirici haberi alır almaz, 2020’de ilk rotamı Afyonkarahisar olarak belirledim ve ikinci kez ziyaret ettiğim gastronomi cenneti şehrin, geleneksel lezzetleri ile ilgili deneyimlerimi aşağıda sizler için derledim.
#AfyonBu soğuk havalarda gezmek için en iyi fikir ailecek bir termal tesisine gitmektir dedim ve bizimkileri alıp bol kaymaklı bir Afyon tatiline gittim. Daha önceki yazımda size Eskişehir’i anlattım. Afyonkarahisar’a gelmeden önce bir gece Eskişehir’de konakladık ve yaklaşık bir buçuk saatlik bir araba yolculuğuyla Afyon’a ulaştık.
#AfyonŞekerleme ve lokumlarıyla ünlü Afyonkarahisar'da günde ortalama 100 ton lokum üretiliyor. Afyonkarahisar Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkan Vekili Kocabaş: "Belçika, Almanya, Fransa gibi Avrupa ülkelerinin yanı sıra Arap ülkeleri Katar, Kuveyt, Cezayir, Libya'ya, Kosova, Türkmenistan ve Azerbeycan'a yılda 10 milyon dolarlık lokum ihracatı yapılıyor" açıklamasında bulundu.
#LokumAfyon'da AK Parti 24. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı'nın yapıldığı otelin bahçesinde görev yapan gazetecileri ziyaret eden Başbakan Davutoğlu, ilginç bir anısını paylaştı. Eşi Sare Davutoğlu'nun Afyonlu olduğunu söyleyen Başbakan, "Afyon'un mutfağının ızdırabını ben çektim. Niye biliyor musunuz? Evlendikten sonra adet gereği el öpmeye geliniyor. Geldik fakat kaç gün kaldıysak, her evde bir akşam kaldık. Burada adet el öpmeye gelen damada, 20'ye yakın çeşit yemek çıkarılıyor ve hepsini yiyeceksiniz. Bu damadın göreceği ilk sınav. Tam yemeğin bir yarısında birden bir darbe hissettim, sofrada oturuluyor güya yemeğin devamı için bir de sırta vuruyorlar" diye anlattı.
#Başbakan DavutoğluAtilla Aytekin’in şirketi Triodor, ‘inek sağma robotları üreten’ Hollandalı Lely’nin 2 bin robotunu web tabanlı birleştirince ortaklık önerisi aldı. Triodor, Almanya’da McDonalds’a, Hollanda Çatıcılar Birliği’ne, Belçika’da otomotiv sanayine yazılım hizmetleri veriyor.