Bulunduğu ülke, şehir, yöre, alan veya bölge ile özdeşleşmiş ürünler 'coğrafi işaret' ile taçlanıyor. Son yıllarda ülkemizdeki pek çok benzersiz lezzet de birbiri ardına coğrafi işaret tescili alıyor. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Uğruna yola düşmeye değecek coğrafi işaretli lezzetlerimiz hangileri?’ diye sorduk. Hem 10 şehirden birbirinden leziz yemekler tavsiye ettiler hem de bu şehirlere kadar gitmişken görülmesi gereken yerlerle ilgili önerilerde bulundular...
#RotaEge Bölgesi'nin tarihi dokusu ve eşsiz güzellikleri ile ilham veren illerinden birisi Afyonkarahisar. Anadolu'nun gelenek ve göreneklerini geçmişten günümüze muhafaza eden Afyonkarahisar, İstiklal Savaşında çok önemli bir yere haiz. Gastronomi alanında ise hızla ve emin adımlarla ilerleyen, Türk mutfağının inceliklerini en güzel şekilde içeren leziz yemekleri ile mutfağımızı dünyaya tanıtmayı misyon edinen şehir, ziyaretçilerini bekliyor. Merak edenlere özel Afyon Yemekleri - Afyonkarahisar'da ne yenir ve neyi meşhur? Afyonkarahisar mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesini derledik.
#AfyonkarahisarGaziantep ve Antakya’dan sonra UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na üçüncü şehir olarak dahil edilen Afyon pek çok kişiyi şaşırttı. Çünkü Afyon’u kısa molalarda yenen kaymaklı ekmek kadayıfı ve sucuktan ibaret zannedenlerin sayısı bir hayli fazla... Oysa hem Egeli hem İç Anadolulu Afyon, mutfağında her iki bölgenin de bereketini ve inceliklerini eritmeyi başarmış bir şehir.
#Ebru ErkeBu soğuk havalarda gezmek için en iyi fikir ailecek bir termal tesisine gitmektir dedim ve bizimkileri alıp bol kaymaklı bir Afyon tatiline gittim. Daha önceki yazımda size Eskişehir’i anlattım. Afyonkarahisar’a gelmeden önce bir gece Eskişehir’de konakladık ve yaklaşık bir buçuk saatlik bir araba yolculuğuyla Afyon’a ulaştık.
#AfyonŞekerleme ve lokumlarıyla ünlü Afyonkarahisar'da günde ortalama 100 ton lokum üretiliyor. Afyonkarahisar Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkan Vekili Kocabaş: "Belçika, Almanya, Fransa gibi Avrupa ülkelerinin yanı sıra Arap ülkeleri Katar, Kuveyt, Cezayir, Libya'ya, Kosova, Türkmenistan ve Azerbeycan'a yılda 10 milyon dolarlık lokum ihracatı yapılıyor" açıklamasında bulundu.
#Lokum274 sanıklı Ergenekon davasının 62 sanık yönünden Yargıtay 16’ncı Ceza Dairesi’nde yapılan temyiz duruşması birçok ilke sahne oldu. Yargıtay’ın yeni terör dairesi olan ve TIR savcılarının yargılamasını da yapan Daire Heyeti’nin, İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nin Ergenekon davası karar duruşmasının DVD’sini izlediği ortaya çıktı. Heyetin, temyiz talepleri tutanağa geçirilmeyen sanıkların isimlerini de dosyaya eklediği öğrenildi.
#ErgenekonAtilla Aytekin’in şirketi Triodor, ‘inek sağma robotları üreten’ Hollandalı Lely’nin 2 bin robotunu web tabanlı birleştirince ortaklık önerisi aldı. Triodor, Almanya’da McDonalds’a, Hollanda Çatıcılar Birliği’ne, Belçika’da otomotiv sanayine yazılım hizmetleri veriyor.
Bu yıl beşincisi düzenlenen Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'ne küçük esnaf da destek veriyor. Festivale bazı esnaf kaymaklı ekmek kadayıfı ile bazısı da afyon lokumuyla destek olmaya ve festivali yaşatmaya çalışıyor.Klasik Müzik Festivali Sanat Yönetmeni Hüseyin Başkadem, 5 yıldır küçük esnafın desteğini gördüğünü, onların desteğinin artık sembol haline geldiğini söyledi.
İpek, binlerce yıllık kültürü ve tarihi olan, uğruna ‘İpekyolu’ diye binlerce kilometrelik yol yaptığımız nadide bir kumaştır. Bursa ipeği nasıl değerliyse, Bursa ovasının bizlere sunduğu nimetler de ipek kadar çok değerlidir. Bursa mutfağı ipek kadar tarihi ve kültürel bir hazinedir. Bu mutfağın içerisinde tarihi lezzetler var, göç mutfağı var, saray mutfağı var, şerbet geleneği var, hoş görü ve mütevazilik var.
#BursaAilemle birlikte her kış mutlaka bir termal otele gider, şifalı kaplıca sularıyla yenilenip döneriz. Bu kış yine Afyonkarahisar’a düşürdük yolumuzu. Termal otelde kalıp kentin meşhur lezzetleriyle mest olmaktı amacımız. Bu sefer amacımızın ötesine geçip tarihi yerlerini de keşfettik.
#HürriyetŞehirler markalaşıyor. İstanbul, Ankara, İzmir zaten uzun zamandır marka şehir. Şimdilerde Gaziantep, Hatay, Antalya, Eskişehir, Kastamonu, Kars, Afyon gibi illere Bodrum, Urla, Bozcaada, Gökçeada, Çeşme, Ayvalık, Ürgüp, Fethiye, Safranbolu gibi ilçeler de eklendi. İsimlerini yerel lezzetleriyle, ünlenen restoranları ve yiyecekleriyle duyurdular.
#BursaHürriyet gazetesinin düzenlediği Hürriyet Ekonomi Zirvesi için geçtiğimiz günlerde 3 bin yıllık tarihe sahip Afyonkarahisar’daydık. Şehir, mermeri ile dünyaca bir üne sahip olsa da aslında termal turizmi, kaynak suları, tarihi ve gastronomisiyle de çok ileride. Kaymaktan sucuğa, yoğurttan lokuma kadar bir çok ürünü tescilli. Ancak şehrin daha fazla tanıtıma ihtiyacı olduğunu da söylemeliyiz.
#AfyonkarahisarSonbaharın son demlerini yaşadığımız şu günlerde henüz soğuklar tam anlamıyla bastırmamışken büyük şehirlerin stresinden biraz olsun uzaklaşmaya ne dersiniz? Bunu yapmanın en güzel yolu etrafı dağlar ve tepelerle çevrili vadilerden geçiyor. Uzmanlarımıza bu zamanlarda gidilmesi gereken vadileri sorduk, 4 bölgeden birbirinden güzel 10 vadiyi önerdiler.
#Seyahat