İzmir'de mevcut yapı stokunun eski olması ve yerleşim yerlerinin yanlış bölgelere konumlandırılması gibi nedenlerle olası bir depremde yıkımlar yaşanacağından endişe ediliyor. Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Koray Çetin Önalan, kentte olası bir depremde Konak, Alsancak, Bayraklı, Mavişehir ve Bostanlı'da sıvılaşma yaşanacağını, denizin kentin içine doğru yürüyeceğini belirterek, "Bunlar uzun vadede çözülmesi gereken şeylerdi ancak ne yazık ki yapılmadı" ifadelerini kullandı.
#İzmirİzmir'de mevcut yapı stokunun eski olması ve yerleşim yerlerinin yanlış bölgelere konumlandırılması gibi nedenlerle olası bir depremde yıkımlar yaşanacağından endişe ediliyor. Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Koray Çetin Önalan, kentte olası bir depremde Konak, Alsancak, Bayraklı, Mavişehir ve Bostanlı'da sıvılaşma yaşanacağını, denizin kentin içine doğru yürüyeceğini belirterek, "Bunlar uzun vadede çözülmesi gereken şeylerdi ancak ne yazık ki yapılmadı" ifadelerini kullandı.
#İzmirİstanbul Bilgi Üniversitesi Afetler ve Ruhsal Travma Mükemmeliyet Alanı, 6 Şubat depremlerinin yıl dönümü kapsamında deprem seminerleri düzenledi. “Deprem Riskini Anlama ve Anlamlandırma” başlıklı seminerde konuşan Doç. Dr. Ersin Uygun, “Depreme maruz kalan bireyleri en çok etkileyen şey belirsizlik. İnsanlar alışmak istiyorlar ama neye alışacaklarını bilmiyorlar” dedi.
#15. Uluslararası Deprem Erken Uyarı Konferansı'nda konuşan Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, "Eğer deprem güvensiz bir binada oturuyorsanız istediğiniz kadar erken uyarı sisteminiz olsun, dünyanın en mükemmel erken uyarı sistemi sizde olsa ama binanız yıkıldıktan sonra bunun pek bir anlamı olmayacaktır. 3-5 saniyede kaçma şansınız yok" dedi.
#Deprem5. Uluslararası Deprem Erken Uyarı Konferansı'nda konuşan Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, "Eğer deprem güvensiz bir binada oturuyorsanız istediğiniz kadar erken uyarı sisteminiz olsun, dünyanın en mükemmel erken uyarı sistemi sizde olsa ama binanız yıkıldıktan sonra bunun pek bir anlamı olmayacaktır. 3-5 saniyede kaçma şansınız yok" dedi.
#DepremDeprem bölgesinin kalkındırılması ile enflasyon ve terörle mücadele partilerin öncelikli vaatlerinden. Suriyeli sığınmacıların gönderilmesi, vizesiz Avrupa ve üniversite sınavının kaldırılması da halka verilen sözler arasında.
#PartiYaşadığımız Kahramanmaraş depremlerinin ardından bilim dünyasından birçok değerli isimle görüştük. Hepsinin özellikle vurguladığı konu şu oldu: “Türkiye bir deprem ülkesidir ve hazırlığımızı buna göre yapmamız gerekir.” 12 Şubat tarihli Pazar ekimizde yayımlanan söyleşisinde de Prof. Dr. Naci Görür deprem riski taşıyan illeri açıklamıştı. Bu şehirlerden İstanbul, İzmir, Muğla, Çanakkale, Bingöl, Tekirdağ, Adana ve Bursa belediyelerinin başkanlarına ve ilgili birimlerine sorduk: “Olası bir depreme hazır mısınız, bu konuda hangi çalışmaları yapıyorsunuz?”
#Depreme Hazırlıkİstanbul'da tarihi yapılarda güçlendirme çalışmaları sürüyor. Fatih'te bulunan Tarihi Atik Mustafa Paşa Camii'nde, 2021 yılında başlayan çalışmalar devam ediyor. Halk arasında 'Hazreti Cabir Cami' adıyla bilinen tarihi yapı, Kristos Pantepoptes Kilisesi olarak 1059'da inşa edilmiş, Sadrazam Koca Mustafa Paşa tarafından ise camiye dönüştürülmüştü. Mayıs ayı sonunda tamamlanması beklenen çalışmalarla ilgili bilgi veren Yüksek İnşaat Mühendisi Alper Koyutürk, "Tarihi yapılarımızda geleneksel bir metot kullanıyoruz. Dolu demirlerle yapılan bir gergi sistemiyle, paslanmaz çelik malzeme kullanarak duvarları birbirine bağlamış oluyoruz. Bu gergi sistemiyle yapının dört duvarını da birbirine bağlayarak, beraber çalışmasını sağlıyoruz. Bu şekilde depremden gelen yükleri beraber karşılayan duvarlar, göçmemiş oluyor" dedi.
#İstanbulİstanbul'da tarihi yapılarda güçlendirme çalışmaları sürüyor. Fatih'te bulunan Tarihi Atik Mustafa Paşa Camii'nde, 2021 yılında başlayan çalışmalar devam ediyor. Halk arasında 'Hazreti Cabir Cami' adıyla bilinen tarihi yapı, Kristos Pantepoptes Kilisesi olarak 1059'da inşa edilmiş, Sadrazam Koca Mustafa Paşa tarafından ise camiye dönüştürülmüştü. Mayıs ayı sonunda tamamlanması beklenen çalışmalarla ilgili bilgi veren Yüksek İnşaat Mühendisi Alper Koyutürk, "Tarihi yapılarımızda geleneksel bir metot kullanıyoruz. Dolu demirlerle yapılan bir gergi sistemiyle, paslanmaz çelik malzeme kullanarak duvarları birbirine bağlamış oluyoruz. Bu gergi sistemiyle yapının dört duvarını da birbirine bağlayarak, beraber çalışmasını sağlıyoruz. Bu şekilde depremden gelen yükleri beraber karşılayan duvarlar, göçmemiş oluyor" dedi.
#İstanbulOlası İstanbul depremine karşı afet planı hazırlayan Kültür ve Turizm Bakanlığı, tarihi eserleri Mimar Sinan’ın kullandığı ‘Horasan harcı’yla güçlendirmeye başladı. Horasan harcı geçtiğimiz yıllarda çalışmaları tamamlanan Galata Kulesi’nin güçlendirilmesinde de kullanılmıştı...
#Kültür Ve Turizm BakanlığıYıkıcı bir deprem, İstanbul gibi büyük bir şehirde güvenlik açığına neden olabilir. Emekli Emniyet Müdürü Feramuz Erdin’e göre, ortaya çıkabilecek kaosa, yağma ve hırsızlık olaylarına müdahale etmek, dezenformasyona izin vermemek için mutlaka önceden çok detaylı planlar yapılması gerek.
#Olası İstanbul DepremiAfet konusunda uzman isimler, yeni bir örgütlenme modeli ve yapılanma öneriyor, İstanbul depremine hazırlık amacıyla afet bakanlığı, yeni bir koordinasyon merkezi, müteahhitler kanunu, özel gayrimenkul mahkemeleri ve yeni sigorta modelinin acilen uygulamaya konulmasını savunuyor.
#Afet PlanıÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, deprem felaketinin yaşandığı 11 ilde başlatılan konut yapım süreci ve son gelişmeleri CNN Türk'te Ahmet Hakan'ın sunduğu Tarafsız Bölge programında cevapladı. Bakan Kurum, kentsel dönüşümde kira yardımlarının artırıldığını açıklayarak, "Nisan ayından itibaren yardımları hesaplara yatıracağız" dedi. "11 ilimizde 143 bin TOKİ konutumuz vardı. 1 tane vatandaşımızın burnu kanamadı" diyen Bakan Kurum, "Hasar alan binalar elbette oldu, ancak yıkılan binamız yok. Burada bina görevini tamamlandı" ifadelerini kullandı. Öte yandan Bakan Kurum, orta hasarlı binaların ağır hasarlı statüsüne alınarak yıkılacağını ve toplamda 653 bin konutun yapılacağını açıkladı.
#Murat KurumTarihçi, Hürriyet yazarı İlber Ortaylı’ya depremde binlerce insanı enkaz altında yaşamını yitiren şehirlerin kültürel olarak neler kaybedebileceğini ve bunun telafisinin mümkün olup olmadığını sorduk. Özellikle Antakya’yı anlattı: “Ahaliyi yeniden memleketine çekersek, ilgilenmelerini sağlarsak kültürü koruruz. Varşova nasıl yeniden kuruldu? Varşovalılar oradaydı ve şehirleriyle ilgilendiler. Onların bilgilerine müracaat edildi. Almanlar depremden beter yıkmıştı şehri. Bizde de böyle olmalı. Böylece insanlar yeniden bağlanır, bu iş böyledir.”
#İlber OrtaylıİNSANOĞLU, yapısı ve psikolojisi nedeniyle, belki de haklı olarak yani psikolojik dengesini bozmamak amacıyla kendini kötü hissettiren konulardan hep kaçar, yok sayar, ‘bana bir şey olmaz’ diye düşünür. Ölüm gibi, hastalıklar gibi... Afetler ve depremler de böyle bir konu. Deprem, korkutucu, ürkütücü, ne zaman, nerede başımıza geleceği belli olmayan ve engellenemeyen, öngörülemeyen bir afettir.Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Acil Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürkan Ersoy, deprem gerçeğini, öncesinde ve sonrasında neler yapılması gerektiğini anlattı...
#1Her yıl 17 Ağustos’ta ‘Unutmayacağız, unutturmayacağız’ diye 24 yıl önce kaybettiğimiz insanları anıyoruz. Ama bir kez daha gördük ki bir deprem ülkesinde yaşadığımızı, depremin yarattığı yıkımı ve buna hazırlanmamız gerektiğini unutabiliyoruz. Geçen kasım ayında düzenlenen ‘Deprem Anı Ülke Tatbikatı’ sonrasında görüştüğümüz İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Afet Yönetimi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu’yla konuşarak bir depreme hazırlık rehberi hazırlamıştık. Kadıoğlu’nun pazartesi günü Kahramanmaraş depreminden hemen sonra kendi sosyal medya hesabından “Okuyun, çerçeveletin, duvarınıza asın” sözleriyle tekrar paylaştığı haberimizde yer verdiğimiz önemli bilgileri bir kez daha yayımlıyoruz...
#DepremPazartesi sabahı Türkiye son 100 yılın en büyük depremlerinden birini yaşadı. Dokuz saat arayla meydana gelen, merkez üssü Kahramanmaraş olan, biri 7.7, diğeri 7.6 büyüklüğündeki iki deprem 10 ilde ağır yıkıma ve binlerce kişinin hayatını kaybetmesine yol açtı. Ve bir kez daha deprem karşısında ne kadar hazırlıksız olduğumuzu hatırlattı. İTÜ Afet Yönetimi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu ise “İnsanların dikkatini faylara değil, tehlikelere çekmemiz lazım. Risk algısı eksik olunca insanlar afete hazırlık için harekete geçmiyor” diyor.
#DepremDeprem insan psikolojisinde de yıkımlar yaratıyor. Yaşadığımız felaket elbette en başta afet bölgesindeki insanların psikolojisinde tahribata yol açtı. Ama aynı zamanda televizyon başından, gazetelerden, sosyal medyadan yaşananları takip eden herkesi de derinden sarstı. Türkiye Psikiyatri Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Ejder Akgün Yıldırım psikolojik olarak bu dönemde ruh sağlığımızı korumanın yollarını anlattı.
#DEPREMGüney Kore'nin başkenti Seul’da yaşanan izdihamda en az 154 kişinin hayatını kaybetmesinin nedenleri araştırılırken, önümüzdeki yıllarda nüfusu hızla artan kentlerde de benzer faciaların yaşanabileceği ihtimali yüksek sesle dile getiriliyor. Peki ama Covid-19'un ardından meydana gelen izdihamların sayısındaki artışın sebebini nasıl açıklamak gerekiyor? Seul, bizler için bir tür uyarı olabilir mi?
#SeulÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kastamonu’da yaşanan sel felaketinin ardından basın mensuplarına yeni açıklamalarda bulundu. Türkiye’de ‘afet erken uyarı sistemi’nin ilk kez devreye girdiği belirten Bakan Kurum, “4 bin 884 personel ve 954 araç ile sahada mücadelemiz devam ediyor. Selden etkilenen tüm illerde; 259 bina ve bin 554 bağımsız bölümde hasar tespitleri yapıldı. Milletimizin acılarını dindirebilmek amacıyla 7gün 24 saat çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.
#Murat KurumÇığ, bazı bölgelerde yaşayanlar için çok büyük tehlikelere yol açabilir. Özellikle dağlık alanlardan geçerken veya bu bölgelerde iş yaparken, çığın sebep olduğu tehlikeleri bilmek gerekir. Bu nedenle sizde çığın nasıl oluştuğunu öğrenebilir, gerekli tedbirleri alabilirsiniz. Çığ nedir? Nasıl oluşur? Çığ düşmesi nerelerde görülür? En çok hangi bölgede olur sizler için derledik.
#ÇığHastane acil kodları tüm dünyada kullanılmakta olan bir sistemdir. Renklere göre ayrılan acil kodları, öncelikli hasta ve atılması gereken adımlar konusunda hızlı aksiyon alınmasına olanak tanıyor. Dünya çapında bu kodların genellikle belirli bir kısmı kısmı aktif olarak kullanılmaktadır. Bu kodlar, turuncu, sarı, beyaz, pembe, mor, mavi, kırmızı, yeşil kod olarak sınıflandırılmaktadır. Peki, hastane acil kodları nelerdir? İşte, o konu hakkında detaylı bilgiler
#Hastane Acil Kodları