2005’ten beri sizinle bu köşede buluşuyoruz. Türkiye’nin her yerinden yüzlerce gece kulübü, restoran, bar, kafe, parti, festival, beach, semt, sokak... Şimdi artık Hiperaktif’i genç arkadaşım Melis Yılmaz’a devrediyorum. Gözüm arkada değil, göreceksiniz boynuz kulağı geçecek. Ve bu 18 yılda sürçü lisan ettiysek affola.
#Savaş ÖzbeyBodrum’da spot ışıklarının altında hep Yalıkavak var ama en arkalardan bir belde hızlı bir gastronomi ve eğlence atağında: Bitez... Siz hiç bakmayın ‘emekli cenneti’ diye burun kıvrıldığına; adını yakında çok daha fazla duyacaksınız. Bu yaz açılan yeni mekânlardan başlayıp klasiklere doğru bir sıralama yapalım...
#Savaş ÖzbeyKarantinanın ünlü semtteki etkisi ‘Külkedisi’ masalı gibi... Mekânlar açıkken oturanlar, kaldırımda ikili-üçlü gruplar halinde ayakta takılanlar, motosikletler, scooter’lar, yürüyüş yapanlar, puset ittirenler... Kapandığı andan itibaren sadece kedi ve köpekler.
#YazarMasalarını belirsiz bir süre için kaldıran restoranların çoğu paket veya al-götür servise geçti. Sevdiklerimizle buluşup sohbet ettiğimiz, müdavimi olduğumuz mekânların lezzetlerini artık evimizde deneyimleyebiliyoruz. Özlediğimiz restoranların mezeleriyle bir çilingir sofrası kurabilir, hatta kokteyllerini bile sipariş verebiliriz...
#GazetehaberleriSosyal hayatın başaktörleri yeme-içme mekânları, salgın önlemlerinin gevşetileceği günleri bekliyor. Lüks kulüplerden esnaf lokantalarına müdavim mekânlarının patronları ve işletmecilerine karantina sonrasıyla ilgili planlarını, beklentilerini ve öngörülerini sorduk.
#GazetehaberleriSıfırdan yarattığı Chobani markasını, ABD’de son 10 yılın en hızlı büyüyen ve en yenilikçi şirketlerinden biri haline getiren, ABD’deki bir numaralı Türk girişimci Hamdi Ulukaya evleniyor. Gelin, Fransız asıllı ABD’li restoran işletmecisi Louise Ulukaya (Vongerichten). Üç yıldır birlikte olan çiftin nikâhı aslında ocak ayında, New York’ta kıyıldı. Ancak İstanbul’da, yakın arkadaşlarının ve akrabalarının katılacağı geleneksel bir düğünle evliliklerini kutlamak istediler. Nikâh şahitleri ve yakın arkadaşları Selçuk Şirin, düğün öncesi onlarla bir araya geldi. Tanışmalarının hikâyesini, düğünün detaylarını sordu. Vongerichten, “Hamdi’nin doğduğu topraklarda evliliğimizi kutlamak, ailemin bu kültürü görmesini, öğrenmesini istedim. Türk değilim ama şimdi öyle hissediyorum” diyor. Hamdi Ulukaya ise kaybettiği annesinin, gelinini görse mutluluktan ağlayacağını söylüyor.
#LouıseYemeklerini ve kültürünü devam ettirme arzusu bir mutfak için en değerli adımdır. Sadece lezzet değil yemeğin etrafında dönen yaşam ve içindeki anılar da geleceğe taşınıp değer yaratır. Misafirlerine etnik ve yerel lezzetler sunan restoranlar da bu açıdan en önemli oyunculardır.
#İncili Gastronomi RehberiHürriyet yazarı Vedat Milor, İstanbul'un en popüler kebap ve et lokantalarından Adana İl Sınırı'nı yazdı. "Kebaplarının Adana’da bulacağınız en iyi kebaplardan bir eksiği yok" yorumunu yapan Milor, mekana 5 üzerinden 4 yıldız verdi. İşte Milor'un yazısı...
#Adana İl Sınırı