Eğer aklınızdan bu yaz bir Yunan adaları seyahati geçiyorsa hiç ertelemeyin çünkü kapıda vize uygulaması bunu çok kolaylaştırdı. Bir saatlik deniz yolculuğuyla kendinizi hem evinizde hem dünyanın öteki ucunda hissedebilirsiniz. Turkuvaz renkli suları ve çok tanıdık mutfağıyla karşı kıyıda bizi bekleyen Yunan adalarında yapılacaklar için kapsamlı bir rehber hazırladık; birini seçin ve harekete geçin!
#Aynur TATTERSALLTabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından ilan edilen ‘Özel Çevre Koruma Bölgeleri’nden (ÖÇKB) haberdar mısınız? Bu alanlar; denizlerden ormanlara, yaylalardan göllere kadar çeşitli doğal ekosistem ve oluşumları barındırıyor. Bu hafta uzmanlarımıza ‘Özel Çevre Koruma Bölgeleri’nde nereleri gezmeli, neler yapmalı?’ diye sorduk. İşte 19 bölgeden keşfedilecek değerler…
#RotaTahta bir bankın üstünde tek başına oturuyor da olsanız meydanla çoğalırsınız. Meydanlar açıktır, gittikçe genişleyen bir gökyüzünün altında... Artık öyle çok büyük meydanlara rastlanmıyor. Çünkü birçoğu ya küçüldü ya da işlev değiştirdi. Ama bazı yerler var ki onların tarihini bilmeden şehrin tarihini öğrenmek mümkün değil.
#KitapMelih Uslu’nun yeni kitabı ‘Doğu Seyahatnamesi’ geçtiğimiz günlerde raflardaki yerini aldı… Gazetemizde de yazılarını okuduğunuz Uslu’yla Anadolu’yu keşfetme macerasını konuştuk: “Taşların dilini öğrenme hevesiyle çocukların peşine takılıp dev bir labirenti andıran Doğu şehirlerinin sokaklarına dalmak gerek.”
#Hürriyetİlköğretim ve liselerin ilk ara tatili 15 Kasım’da başlıyor. Neredeyse iki yıldır okula gitmiyorlardı ve ilk dönem pek çoğu için kolay geçmedi. Keşif duygusunu harekete geçirecek, doğaya ve dünyaya ilgiyle bakacakları güzel bir tatili hak ettiler. Bir hafta sürecek bu küçük molada hem dinlensinler hem de öğrensinler diye çocuklarımızla birlikte yapabileceğimiz verimli bir tatil planlamak için jürimize danıştık. Yurtiçinden ve yurtdışından 10 ilgi çekici öneriyi sıraladık.
#Hürriyetİstanbul’da adalar denince akla genellikle yaz aylarında piknik yapmak, bisiklet sürmek ve deniz, kum, güneş üçlüsü gelir. Yalnız Prens adaları kışın da ayrı güzel, özellikle Burgazada… Sakin ve diğer adalara nazaran İstanbul’a daha yakın olmasından dolayı insanların Burgazada’ya geliş nedenlerini arttırıyor. Hem yerli halkın hem de turistlerin gözde yerlerinden biri olan Prens adalarının en büyük üçüncüsü Burgazada’yı gelin birlikte adım adım inceleyelim. İşte size Burgazada gezi rehberi…
#Burgazada Gezi RehberiBursa’ya yaptığı gezilerin doğaya ait birçok düşü içinde barındırdığını ifade eden gezi rehberi Emrah Özkök, “Yola düşecek arkadaşlara önerim bolca yürüyüp insanlarla sohbet etmeleri. Yol, Anadolu insanının hafızasını saklar. Onların eski yolculuklarını hatırlamasını sağlarsanız kitaplarda olmayan bilgilere ulaşırsınız” dedi.
#BURSARodos, Ege Denizi'nde bulunan Oniki Adaların en büyüğü ve Oniki Adalar idari bölgesinin (Simi, Herke, İleki ve Meis adalarını da içeren) merkezi. Doğal güzellikleri, Osmanlı ve Rodos Şövalyeleri döneminden kalan tarihi eserleri, plajları, eğlence hayatı ve modern konaklama tesisleriyle bu yaz tatil planlarınızda mutlaka yer almalı. İşte size Rodos gezi rehberi…
#RodosYakın zamanda yayımlanmış seyahat kitaplarını bir araya getirdik. Kimi Mavi Yolculuk’un inceliklerini, kimi Svalbard’ın çorak topraklarında bile keşfedilecek şeyler olduğunu anlatıyor. İstanbul’dan başlayıp Kuzey Kutup Dairesi’ne varan bir okuma yolculuğu.
#SeyahatHEYYOOO yaz geliyooor! Dünyanın en güzel kıyıları bizim kıyılar. Daha iyi tanımak istiyorsanız, size bir “mavi yolculuk rehberi” önereceğim. Ali Boratav yazdı. Gökova’dan Kekova’ya 450 küçük koy ve mola noktasını anlatıyor. Allah sizi inandırsın, insanı acayip iştahlandırıyor! “Bırakalım her şeyi, denizlere açılalım!” dedirtiyor.
#YazarlarBedri Rahmi Eyüboğlu’nun dizelerine ‘Mavi gezi bir masaldır, söylenmemiş, yazılmamış, çizilmemiş...’ diye dökülen mavi yolculukla kendi masalınızı yaşamanın tam zamanı. Ne şanslıyız ki bu ülke, gezegenimizin en güzel kıyılarına, koylarına ev sahipliği yapıyor. Ve yine ne şanslıyız ki bu konuda artık eşsiz bir rehberimiz var: Ali Boratav’ın yazımı ve yapımı üç yıl süren kitabı ‘Mavi Yolculuk Rehberi’, Gökova’dan Kekova’ya Türkiye’nin kıyılarını ve 12 Adalar’ı geçmişle kıyaslayarak adım adım anlatıyor.
#Gökova GezisiBingöl birçok farklı güzelliğiyle dikkat çekiyor. İlk çağ kaynaklarında bölge Ming-köl, ortaçağ kaynaklarında Çapakçur, İslam kaynaklarında Cebel-i Cur, Ermeni kaynaklarında Sirmanç ve halk arasında Çolik veya Çevlik şeklinde farklı isimlerle anılmış nihayet 1945 yılında Bingöl dağlarından esinlenilerek şehre Bingöl adı verilmiştir.
#BingölŞehrin kalabalığından, hayhuyundan uzaklaşmak herkesin birkaç günlüğüne de olsa planı. Doğaya kaçmak için herkesin beklediği bir zaman var. Kimi yaz tatilini bekliyor, kimi hafta sonunu kimi emekliliğini… Neticede zaman bir şekilde bulunuyor ancak gidilebilecek yerler günden güne azalıyor. Klişeleşmemiş, istila edilmemiş bir doğa harikası bir yer bulmak günden güne zorlaşıyor. Ama hala pek çokları tarafından keşfedilmemiş, hala bakir sayılabilecek doğal yerler var. İşte size doğada keşfedilmeyi bekleyen yerler…
#Doğaseverlerin Mutlaka Keşfetmesini Gereken YerlerYeni evlenen çiftler için düğün sonrası dinlenme imkanı ve eşsiz bir deneyim sağlayan balayı tatilini keyifli bir maceraya dönüştürmek için pek çok farklı alternatif bulunuyor. Dünyanın en heyecan verici rotalarında farklı bir tatil keyfi sizi bekliyor. İşte bu yaz balayı için tercih edebileceğiniz yerler...
#Balayı TatliVan’ın en güzel zamanlarından biri şu sıralar. Özellikle de adalar. En ünlüsü Akdamar. İsminden cismine sürekli bir tartışma konusu. Uzaktan bir kaya parçası ama tekneyle yaklaştıkça buram buram tarih kokan, maviyle mevsim renklerinin dans ettiği bir cennet olduğunun farkına varacaksınız. İşte size Akdamar gezi rehberi...
#Akdamar AdasıMurat Belge, adı İstanbul’la özdeşleşen, bu şehrin birkaç uzmanından biri. Yıllardır bu büyüleyici şehri anlatıyor, tanıtıyor... Yazdığı ‘İstanbul Gezi Rehberi’ artık bir klasik. Şimdi klasik olmaya aday bir eseri daha var. Açık Radyo’nun ilk kurulduğu yıllarda, artık aramızda olmayan eğitimci Tanyeri Erkman’la İstanbul’u semt semt anlattıkları tadına doyulmaz radyo programı, ‘Bu Şehr-i İstanbul ki’ adı altında kitaplaştırıldı (Üstelik bu müzikli bir kitap; sayfalardaki kodları akıllı telefonlarınızla tarayarak; Belge ve Erkman’ın kendi arşivlerinden çaldıkları, bulunmaz kayıtları dinleyebiliyorsunuz). Kitabı vesile ettik, Belge’yle ‘şehirlerin şehri’ni konuştuk.
#Murat BelgeSonbaharın en güzel günlerini yaşıyoruz. Hava hâlâ yazı aratmayacak kadar sıcak. Uzun bir bayram tatili kapıda. Sizlere Türkiye ve yurtdışından beşer rota öneriyorum. Gözünüz kadar gönlünüz de doyacak, damağınız şenlenecek. Yazla vedalaşacaksınız ve kışa girerken enerji toplayacaksınız.
Kosova’nın başkenti Priştine, savaşın acılarını ve izlerini geride bıraktı. Avrupa’nın en genç nüfusuna sahip ülkede artık dinamik, kültür sanata düşkün, modern bir toplum, huzur içinde yaşıyor. Yavaş yavaş turistlerin de ilgisini çeken bölgeye Türkiye’den temin ettiğiniz ekonomik uçak biletleriyle siz de gidebilir, ucuza alışveriş yapabilir, etraftaki diğer Balkan şehirlerini de keşfedebilirsiniz.
Bayram telaşı bitti, çoğunluk tatilini tamamlayıp evine döndü. Yollardaki ve sahillerdeki kalabalıklar azaldı, gürültü yerini tatlı bir sessizliğe bıraktı. İşte tatile çıkmak için yaz başından beri beklediğim an gelip çattı. Geçen yıl eylül başında güneydeki ıslak koyları dolaşmıştım. Bol bol kitap okumuş, eylülün insaflı yazının tadını çıkartmıştım. Bu gezide gördüklerimi, yediklerimi ve okuduklarımı sizinle paylaşacağım.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, yeni bir gezi rehberi seti hazırladı. İstanbul’un Ruhu Gezi Rehberi; iki kitap, dört harita ve bir VCD’den oluşuyor. Kitaplardan birinin adı İstanbul’un Ruhu, diğerinin adı İstanbul Gezi Rehberi. Turistlere yol gösterecek, kapsamlı bir rehberin eksikliğinin fark edilmesiyle proje ortaya çıkmış. İki ayda hazırlanan kitaplarda, arşivlerden alınan toplam 210 fotoğraf bulunuyor.