ABD'de yaşayan 14 yaşındaki bir lise öğrencisinin acı tortilla cipslerinden yedikten sonra hayatını kaybettiği iddiası, aşırı acı severleri bile korkuttu. Bu cips ülkemizde satılmıyor ama bizde de aşırı acı tüketen insanların sayısı hayli fazla… Peki aşırı acı tüketmekciddi sağlık sorunlarına yol açabilir mi? Uzmanlara sorduk...
#SağlıkAcı yemek kimileri için adeta bir zevk. Acısız sofraya oturmayanlar, arkadaşları ile dayanıklılık yarışı yapanlar hatta en acı biberi bulup yemeye takıntılı olanlar var. Ancak ABD'de yaşayan 14 yaşındaki bir lise öğrencisinin acı tortilla cipslerinden yedikten sonra hayatını kaybettiği iddiası, aşırı acı severleri bile korkuttu. Bu cips ülkemizde satılmıyor ama bizde de aşırı acı tüketen insanların sayısı hayli fazla… Peki bu durum ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir mi? Uzmanlara sorduk...
#Acı BiberHamilelik annenin biyolojik ve fizyolojik olarak bünyesini oldukça fazla etkileyen bir süreç olmaktadır. Anne adayının hamile kaldıktan sonra bebeği için yediklerine ve içtiklerine dikkat ettiği kendini tüm zararlı şeylerden uzak tuttuğu bir yolculuk başlamaktadır. Peki, hamilelikte acı yemek zararlı mıdır ve düşüğe neden olur mu? Gebelikte acı yemek bebeği etkiler mi? İşte, hamilelerin acı tüketmelerinin sonuçları hakkında detayları derledik.
Sivrisinek ya da böcek ısırığıyla özdeşleşen kaşıntı, bazen bir hastalığın da belirtisi olarak ortaya çıkabiliyor. Kaşının altında alerji, egzama, iç organ hastalıkları gibi nedenler gösterilebilir. Kaşıntıya iyi gelen bitkisel çözümler ve doğal yollarla evde çözüm bulunabilir. Peki kaşıntı nasıl geçer? Evde kaşıntıya ne iyi gelir? Alerjik kaşıntı nasıl geçer? Strese bağlı kaşıntıya ne iyi gelir? Vücutta kaşıntı nasıl geçer? İşte evde kaşıntıyı geçiren bitkisel çözümler ve doğal yollar
#Kaşıntıya Ne İyi Gelirİki günlüğüne ‘huzur ve güven şehri’ Adıyaman’a gittik. Güzel, küçük, tarihi dokuya sahip, şirin bir doğu vilayeti. Her gün İstanbul’dan uçak var. Adıyaman’da bir köye (Sarıharman) konuk olduk, köy çocukları yararına yapılmış bir projeyi yerinde inceleyip çocukların sevinçlerine ortak olduk. Proje çok anlamlı. MEB’e bağlı bilim sanat merkezlerinde sınavla seçilmiş üstün yetenekli öğrencilere verilen atölye eğitimleri bu proje ile köy çocuklarına da veriliyor. ‘Sabancı Vakfı’ projeyi destekliyor, Bilal Zemin adlı öğretmenin bu işin koordinatörlüğünü yürütmesi Adıyamanlılar için büyük şans...
#Yazar27 sene önce hayatımıza girdi. Onun şarkılarıyla âşık olduk, aşk acısı çektik. Hayatını gözümüzün önünde yaşadı, onunla üzüldük, sevindik. Şimdi geçmişe baktığında “Bu yaşanmışlıklar beni ben yaptı, bir sürü yangının içinden çıkıp canım acısa da Zümrüdüanka kuşu gibi küllerimden doğmayı öğrendim” diyor. Deniz Seki’yle yeni şarkısı ‘Benim Hikayem’ için buluşuyoruz. Bugününü, aşkı ve şarkısından yola çıkarak hikâyesini konuşuyoruz: “Bu hikâyede yanan ben oldum. Tabii önce ben yandım, sonra da istemeden ailemi ve yakınlarımı yaktım herhalde.”
#Deniz SekiŞef restoranlarının alameti farikasıdır imza tabakları... 2007’de Avustralya’da açtığım ilk restoranım Efendy’den itibaren her menümde mutlaka yer bulan kadayıf karides, benim için böyledir. İlk kez ben yapmadım ama kendi yorumumla birleşen haliyle lezzetinin zirvesine çıkan bu yemeği tüm detaylarıyla yazdım bu hafta...
#Somer SivrioğluGalatasaray'ın yıldız golcüsü Mauro Icardi, yaşadığı ağır sakatlığın yanı sıra özel hayatındaki çalkantılı gelişmelerle de uğraşıyordu. Yakın zaman önce 10 yıldır birlikte olduğu Wanda Nara ile ayrılan Icardi, eski eşinin yaptığı paylaşımlarla yeniden gündeme geldi. Wanda Nara, Mauro Icardi ile uzun süre mesajlaştıkları görüntüleri sosyal medya hesabından yayımladı.
#Mauro IcardiYeni yıl öncesi ‘erken kutlama partileri’ yapmayı severim. Birkaç hafta içinde birden çok davet için iyi bir planlama yapılmalıdır. Daha çok lokmalık atıştırmalıklarla hazırlanmış büyük tabaklar ve ince uzun bardakların içine yerleştirilmiş çubuk galetaların yanındaki rengârenk bandırmalıklar davetlilerin çok hoşuna gider.
#Gülay BARBAROS ALTANBana hangi malzeme olmadan yemek yapamazsın diye sorsalar çok büyük bir ihtimalle cevabım tuz olur. Doğru miktarda tuz, lezzeti yakalamanın en temel adımı. Aşçı olduktan sonra hayatıma ‘doğru zamanda tuzlama’ diye bir terim girdi. Yapacağım yemeğin ne olduğuna ve ihtiyacıma göre eğer tuz içine işlesin ve suyu çıksın istersem malzemeleri önce, eğer suyu çıkmasın, kendini salmasın istersem son anda tuzlarım. Aslında iyi yemek yapmanın neredeyse birinci kuralı ne zaman tuzlayacağını bilmek diyebiliriz.
#Didem ŞenolHatay'da 2 bin 347 dekarda üretilen, 50 bin scoville acılık değeri ile 'Türkiye'nin en acı biberi' olma özelliği taşıyan Samandağ biberinde hasat beklenirken; diyetisyen İzem Zekiye Tum, "Uygun bir miktarda tüketildiği zaman vücuda ciddi faydalar sağlamaktadır. En önemlisi, metabolizmayı hızlandırır ve zayıflamaya yardımcı olur" dedi.
#HatayHatay'da 2 bin 347 dekarda üretilen, 50 bin scoville acılık değeri ile 'Türkiye'nin en acı biberi' olma özelliği taşıyan Samandağ biberinde hasat beklenirken; diyetisyen İzem Zekiye Tum, "Uygun bir miktarda tüketildiği zaman vücuda ciddi faydalar sağlamaktadır. En önemlisi, metabolizmayı hızlandırır ve zayıflamaya yardımcı olur" dedi.
#Zayıflama“Kırılma Noktasında Bir Dünya: Krizleri ve Dönüşümleri Yönetmek” temasıyla bu yıl sekizincisi gerçekleştirilen ve TRT’nin dünya gündemine yön veren organizasyonu TRT World Forum 2024 devam ediyor. Açılış programında konuşan TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobacı, “Bildiğimiz tüm krizlerden daha yıkıcı ve yok edici bir krizle karşı karşıyayız. Bu krizin adı, vicdan krizidir. Bunun en somut örneği, Gazze’deki soykırımdır,” dedi.
#Zahid Sobacı“Bana akşam yemeğinde patates yemek istemediğini söyledi. Her şey böyle başladı. Bir önceki gece patates kızartmasını reddetmişti. Çok geçmeden 14 yaşındaki kızımın her öğündeki karbonhidratı reddettiğini fark ettim.”İsmini vermek istemeyen bir anne, kızının yaşadığı ilk belirtiyi yukarıdaki cümlelerle anlattı.
#Anoreksiya