Türk mutfağının yanı sıra birçok dünya mutfağında yeri olan acı biberin tadı acı olsa da birçok faydası var. İçeriğindeki beta karoten, C vitamini, kapsaisin ve antioksidanlar sayesinde metabolizmasını hızlandırmaya ihtiyaç duyanlardan kanserden korunmaya özen gösterenlere herkes acı biberi rahatça tüketebilir.
#Acı Biberin FaydalarıŞef Rüzgar SÜNBÜL ile Hürriyet & Lezizz'de Sebzeleri kurutarak muhafaza etme yöntemi aslında Anadolu yeme-içme kültürünün vazgeçilmez bir parçasıdır. Sebzenin besin değerini koruma bakımından da bilinen köklü yöntemlerden biridir. Kurutularak saklanabilen yiyecekler arasında patlıcanın yeri başkadır. Yazın taze tüketilen, kış aylarında ise kurutulmuş haliyle birçoğunuzun sofrasından eksik etmediği nefis bir sebzedir. Kurutmak demişken patlıcan nasıl kurutulur diye merak ediyor ve kış için patlıcan nasıl kurutulur şeklindeki sorulara yanıt arıyor olabilirsiniz. O halde bu bilgiler tam size göre. İşte Patlıcan kurutmanın püf noktaları
#Patlıcan Nasıl KurutulurTropikal ananas meyvesinden sıkılan tatlı ve lezzetli bir meyve suyudur. Şeker açısından zengin bir meyve olsa da ananas suyu tatlı ve ferahlatıcı tadı sebebiyle oldukça ilgi görüyor. Özellikle ananas suyu kadın ve erkeklerde cinsellikte ne gibi bir etki eder merak ediliyor. Peki, ananas suyu cinsellikte ne işe yarar, cinsel gücü artırır mı? İşte, uzmanından cinsel gücü artıran yiyecekler hakkında bilgiler...
#Ananas SuyuKorona salgını oruç tutmaya engel değil. Ama hiç kuşkusuz beslenmemize, iftar ve sahur sofralarındaki gıdalara bu yıl her zamankinden daha fazla dikkat etmemiz gerekiyor. Bağışıklığımızı hangi gıdalarla destekleyeceğiz, nelerden uzak duracağız, kimler risk grubunda? Tüm bunları, salgının Türkiye’deki ilk günlerinde hakkında korona pozitif olduğu yönünde haberler çıkan Sağlıklı Beslenme Uzmanı Dr. Ender Saraç’a sordum. “Şu süreçte şekerden kesinlikle uzak durun” diyen Saraç, karantina günlerinde hepimizi vuran “kontrolsüz kilo artışı”na dur diyecek bazı tavsiyelerde de bulundu: “İştahı dengelemekte yeşil elma, nane ve zerdeçal kokuları etkilidir. Ayrıca dişlerinizi en az 2-3 dakika naneli bir diş macunu ile uzun uzun fırçalamak da işe yarayabilir.”
#Ender SaraçKorona salgını oruç tutmaya engel değil. Ama hiç kuşkusuz beslenmemize, iftar ve sahur sofralarındaki gıdalara bu yıl her zamankinden daha fazla dikkat etmemiz gerekiyor. Bağışıklığımızı hangi gıdalarla destekleyeceğiz, nelerden uzak duracağız, kimler risk grubunda? Tüm bunları, salgının Türkiye’deki ilk günlerinde hakkında korona pozitif olduğu yönünde haberler çıkan Sağlıklı Beslenme Uzmanı Dr. Ender Saraç’a sordum. “Şu süreçte şekerden kesinlikle uzak durun” diyen Saraç, karantina günlerinde hepimizi vuran “kontrolsüz kilo artışı”na dur diyecek bazı tavsiyelerde de bulundu: “İştahı dengelemekte yeşil elma, nane ve zerdeçal kokuları etkilidir. Ayrıca dişlerinizi en az 2-3 dakika naneli bir diş macunu ile uzun uzun fırçalamak da işe yarayabilir.”
#Tülay DemirSadakat aşkı tamamlar, bağlılık güçlendirir ve saf sevgi sonsuz kılar… Peki, ya çapkınlık? Çapkınlık da aşka dairdir diyebilir miyiz? Yoksa yıkıp enkaza çevirmek dışında işe yaramadığını emin bir şekilde ifade edebilir miyiz? Ya da aşk ve çapkınlığın bir ortak paydası olduğunu söylersek ne kadar inandırıcı bulursunuz?
#ÇapkınlıkAmerika’nın New Jersey Eyaleti’ndeki bu renkli sahil şehri, dev eğlence parkları ve kumarhaneleriyle ünlü. Diğer özelliği 10’ar yıllık kriz döngüleri: Piyasa canlandığında birbiri ardına yeni restoranlar, barlar, oteller, kumarhaneler açılıyor. Ülkenin ekonomisi tökezleyince hayat durgunlaşıyor. Eğlence parkları ve restoranlardan zaman kalırsa butik viski üreten damıtım evlerine, happy hour’da sürprizler hazırlayan istiridyecilere, Afrika kökenli Amerikalıların öyküsünü yansıtan müzeye uğramayı ihmal etmeyin.
#Atlantic CityTrigliserid seviyesi çoğu zaman karın ve göbek bölgesinden kilo alma, iyi kolesterolde azalma, kan şekerinde yükselme gibi sorunlarla beraber yükseliyor. Bu nedenle yaptırdığınız kan testinde trigliserid seviyeniz yüksek çıkarsa bu durumu ciddiye almanızda fayda var.
#Osman MüftüoğluSık sık duyarsınız şu cümleleri: Benim metabolizmam yavaşmış. Hatta arızalıymış. Benim metabolizmam çok tembel, yediklerimi yakamıyor, yağa çevirip depoluyormuş. Metabolizma sadece “kilo meselesi”ni ayarlamaktan çok daha derin, karmaşık bir süreçtir. Ama yine de bilinmesi gereken bazı basit yanları vardır. Neler mi onlar? Buyurun...
#OSMAN MÜFTÜĞLU YAŞAMAnchorage dağlarla deniz arasında. Bu nedenle pek genişlememiş. Yine de 300 bin nüfusuyla Alaska Eyaleti’nin en büyük şehri. Halkı iyi niyetli, tombul ve kolay unutulmayacak kişiler. Akdeniz kavrulurken bu coğrafyada bahar yaşanıyor. Ağustosta ortalama en yüksek sıcaklık 17 derece! En büyük deniz uçağı üssünün bulunduğu şehirden Alaska’nın doyumsuz doğasını keşfetmek çok kolay.
#SeyahatHÜRRİYET’in “Komutandan acı itiraf” manşetine çeşitli eleştiriler geldi. 24 Ağustos’taki bu haber, spotta “Genelkurmay Başkanlığı’ndan YAŞ öncesi emekliliğini isteyerek ayrılan Işık Koşaner, internete düşen ses kaydında ‘acı itiraf’ niteliğinde değerlendirmelerde bulunuyor” diye özetlenmişti.
Son zamanların ‘trendi’ vitamin haplarını yuttukça daha güçlü, daha sağlıklı mı oluyoruz? Hayır! Vitamin, mineral ve benzeri doğal mucizelerden faydalanma işi, bu haplara gerek kalmadan, sadece doğru beslenerek de başarılabilir. Yani bu mucizeler besinlerin kendisinde zaten bol bol var. Bu yazı işte bu besinlerle, o doğal mucizelerle ilgili kısa bir özettir...
Biliyorsunuz, obezite üzerine dizi yaptım. Finali de Prof. Dr. Osman Müftüoğlu ile gerçekleştirelim istemiştim ama olmadı. Hoca çok yoğundu, buluşamadık. Ne var ki, azmin elinden, demek istiyorum ki benim elimden bir şey kurtulmuyor, geçen hafta Osman Hoca bana yakalandı. Hemen sorularımı sıraladım. Bugünden itibaren bir süre Kelebek’te okuyacaksınız.
Peru denince akla genelde uzun yıllar süren terör, siyasi kaos ve halkın yoksulluğu geliyor. Çoğumuz için Peru mutfağı, hakkında bilgi sahibi olmadığımız ve hatta belki de böyle bir mutfağın varlığından bile haberdar olmadığımız bir konu. Zaten biz millet olarak dünyada Fransız, Çin ve Türk mutfağından başka kayda değer bir mutfak olmadığını düşünürüz. Ne kadar yanlış. Oysa dünyada, çok farklı ve çok zengin mutfak kültürleri var. Bunların başında da Peru mutfağı geliyor.
Budapeşte gezisini anlatan yazımın ilk ikisinde Buda’ın asırlık sokaklarını, korumaya alınmış yüzyıllık evleri, Tuna’yı süsleyen köprüleri, Peşte’nin geniş caddelerini, her biri birer mimarlık harikası olan binalarını, meydanlarını anlatmıştım. Son yazıda sıra en heyecanlı konuya, yeme ve içmeye, lokantalara ve pastanelere geldi.