Metabolizmayı hızlandırın

Güncelleme Tarihi:

Metabolizmayı hızlandırın
Oluşturulma Tarihi: Eylül 28, 2006 00:00

Arkadaşınız karnını her zaman tıka basa doyurmasına rağmen yıllardır formunu koruyor. Ama siz "su içseniz" yarıyor. Hiç de adil gelmiyor kulağa değil mi? İşin doğrusu sizin metabolizmanız arkadaşınızınkinden yavaş çalışıyor.

Peki metabolizmayı hızlandırmanın bir çaresi yok mu? Var. Formsante dergisinin ekim sayısında, 2 haftalık metabolizma hızlandırma programı ayrıntılı olarak veriliyor.

Sözümüz, metabolizması yavaş çalışanlara! Siz de son zamanlarda dikkatli beslenmenize rağmen kolayca şişmanlıyor veya aldığınız kiloları vermekte güçlük çekiyorsanız, sorun muhtemelen metabolizmanızın yavaş çalışıyor olmasından kaynaklanıyor. Motivasyonunuzu ve umudunuzu kaybetmemelisiniz. Çünkü metabolizmanızın hızlı çalışmasını sağlamak mümkün.

Ancak önce son zamanlarda dilimizden düşürmediğimiz metabolizma hızı hakkında biraz bilgi verelim... Metabolizma hızı, vücudun temel fonksiyonlarını devam ettirebilmesi için kişinin bir günde ihtiyacı olan minimum enerji miktarı olarak tanımlanıyor. Metabolizmamızın en büyük belirleyicisi ise bazal metabolizma hızı. Bu hız, dinlenirken veya uyurken, bir başka deyişle hiçbir aktivite göstermediğimizde harcadığımız kalori miktarını kapsıyor ve günlük harcanan kalorinin yüzde 60-80’ini oluşturuyor. Bazal metabolizma hızını etkileyen pek çok faktör var. İlerleyen yaş, metabolizmayı yavaşlatan en önemli etkenlerden biri.

30’LU YAŞLARDA METABOLİZMA YAVAŞLAR

20’li yaşlarda metabolizmamız hızlı çalıştığı için besinleri daha kolay yakıyor, dolayısıyla diyet yaptığımızda da fazla kilolarımızdan hızla kurtulabiliyoruz. Ancak 30’lu yaşlara doğru metabolizmamız yavaşlamaya başlıyor ve bunun sonucunda da daha kolay kilo alır hale geliyoruz. Yaptığımız hatalı diyetler, hareketsiz bir yaşam benimsememiz, vücut ağırlığımız, cinsiyetimiz, çeşitli hastalıklarımız ve genlerimiz de metabolizmamızın yavaş çalışmasında önemli rol oynuyor. Uzmanlara göre, metabolizmamızı hızlandırmanın en etkili yolu ise düzenli egzersiz yaparak kas dokusunu artırmak ve bilinçli beslenmek...

Formsante dergisinin ekim sayısında yer alan metabolizma hızlandırma programı Fark Etmeden Diyet Beslenme ve Eğitim Danışmanlığı ekibinden uzman diyetisyen Selahattin Dönmez ve diyetisyen Şefika Aydın’ın katkılarıyla hazırlandı. İki haftalık metabolizma hızlandırma programı kapsamında metabolizmayı hızlandırıcı besinler, metabolizma hızlandıran lezzetli mönüler ve zorlanmadan uygulayabileceğiniz egzersizler var. Bu program sayesinde hızla kilo verecek ve daha fit bir vücuda sahip olacaksınız.

METABOLİZMAYI HAREKETE GEÇİRİN

Bazı besinler vücuttaki yağın yakılmasını önleyici, bazıları da artırıcı etki gösteriyor.

KEFİR: Alınan kalsiyum miktarı fazla kiloları da etkiliyor. Süt ürünleri, bu mineralden vücut için gereken miktarda içeriyor. Örneğin yarım litre kefir günlük kalsiyum ihtiyacının yüzde 75’ini rahatlıkla karşılayabiliyor. Kefir ayrıca protein ve lesitin açısından zengin, yağ açısından da fakirdir.

SİVRİ ACI BİBER: Acı biberin çok az bir miktarı dahi hemen alnımızda ter damlacıkları oluşmasına yol açıyor. Bunun nedeni biberdeki doğal acı maddesi kapsaisin. Bu madde kısa süreli olarak vücut ısısını yaklaşık yüzde 25 yükseltiyor. Kalori ihtiyacı da geçici bir süre için artıyor.

YEŞİL ÇAY: Yeşil çay bugüne dek hep kötü huylu kolesterolü düşürücü, kanserden ve kalp krizinden koruyucu etkileriyle gazetelerin manşetlerine taşındı. Tokyo’da fareler üzerinde yapılan bir araştırma ise, yeşil çayın aynı zamanda yağın vücutta ve karaciğerde depolanmasını önlediğini de ortaya koydu. Bunun yanı sıra, yeşil çay vücuttaki enerji tüketimini de artırıyor.

ZENCEFİL: Köklerindeki gingerol ve shogaol maddeleri, kırmızı biber gibi dolaşım ve sindirim sistemini uyarıyor. Baharat olarak kullanılan veya çay olarak tüketilen zencefil aynı zamanda mide ve bağırsaklardaki gazı da söktürüyor.

KUZU FİLETOSU: Yapılan çok sayıda araştırma, yeterli miktarda alınan L-Karnitin maddesinin yağ yakımını yüzde 10-13 oranında artırdığını ispatlıyor. Spor ve bedensel hareketler L-Carnitin’in etkisini artırıyor.

TARÇIN: Amerikalı bilim insanları, tarçının insülinin etkisini artırdığını keşfettiler. Bu sayede yüksek insülin değerinin oluşturduğu komplikasyonlardan kaçınmak mümkün olabiliyor.

SU:
Her gün tüketilen 2 litre su, mideyi tok tutuyor ve açlık krizinin azalmasını sağlıyor. Ayrıca enerji tüketimini de uyarıyor. Her öğünden önce büyük bir bardak su içtiğinizde, enerji tüketiminiz 100 kaloriye kadar yükseliyor.

BALIK: Balık, sadece ağzımızda unutulmaz bir tat bırakmıyor, aynı zamanda sağlığımız üzerinde de çok önemli bir rol oynuyor. Vücudun kırmızı etle sağlayacağı protein ihtiyacını fazlasıyla gideriyor. Bunun yanı sıra bol miktarda A, B, D vitaminleri ile mineral içeriyor. Balıktaki iyot, tiroit hormonunun salgılanmasına yardımcı oluyor. Bu sayede yiyeceği enerjiye dönüştüren vücut hücrelerinin hızını düzenliyor.

BUNLARI YAPIN

1- Daha çok su tüketin.

2- Sabah kahvaltılarınızı ve öğle yemeklerinizi güçlendirin.

3- Akşam yemeklerinizi erken saate çekin ve hafifletin.

4- Ara öğünleri ihmal etmeyin.

5- İşlenmiş gıdalar yerine doğal ve tam besinleri tercih edin.

6- Yiyeceklerinize baharat ilave edin.

7- Daha az yağ, daha çok karbonhidrat ve protein tüketin.

8- Daha çok ve sık hareket edin.

9- Egzersizlerinize 5-10 dakikalık hızlı yürüyüşler (dakikada 100-130 adım) ekleyin.

10- Haftada iki üç kez ağırlık çalışması yapın

BU AY FORMSANTE’DE

Metabolizma hızlandırma programını uygulamadan önce, Memorial Hastanesi’nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Seçil Kenar’ın hazırladığı testi çözerek, metabolizmanızı hızlandırmak için ne kadar çaba gösterdiğinizi öğrenmenizde yarar var. Böylelikle, kilo vermenizi güçleştiren yaşam alışkanlıklarınızı da gözden geçirebilir ve daha sağlıklı adımlar atabilirsiniz. Test ve metabolizmanızı hızlandıracak diyet mönüsü Formsante’nin ekim sayısında.

Ayrıca Ramazan’da 3 kilo verdiren diyet listesi, A’dan Z’ye baş ağrılarıyla ilgili bilinmesi gerekenler, yaygın hastalıklarda çocuklar ve yetişkinler için aşı takvimi de Ayrıca Family Wab’den herkese Formsante’nin Ekim sayısında antibakteriyel çorap hediye
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!