Aort anevrizması sinsi seyreden ve çoğunlukla belirti vermeyen, hayatı tehdit eden çok ciddi bir hastalık olarak tanımlanıyor. Uzmanlar, aort anevrizmasının sigara içen, 60 yaş üstü ve yüksek tansiyon hastası olan erkeklerde daha sık görüldüğünü söylüyor. Peki, aort anevrizması nedir?
#Aort Anevrizması Nedir?Tıp dilinde 'Abdominal aort anevrizması (aort)' diye tabir edilen ana atar damarın karın kısmındaki bölümünde damar duvarındaki zayıflamış bölümde gelişen genişlemesiyle sürpriz ölümler yaşanıyor. Uzmanlara göre; elinizi karnınıza attığınızda eğer kalbiniz orada atıyor gibi güçlü bir nabız atımı alıyorsanız ünlü bilim adamı Albert Einstein gibi 'Abdominal aort anevrizması' oldunuz demektir.
Eldeki bilgiler şunları söylüyor: Bir, kolesterolü yüksek kişilerin uzun dönemde kalp-damar hastalıklarına yakalanma riski, normal olanlardan fazladır. İki, her kalp-damar hastasının kolesterolü yüksek değildir. Peki kolesterolümüz yüksekse, ne yapmalıyız. İşte çözümler...
Resmi Gazete'de 28 Temmuz'da yeni bir SUT kararı açıklandı. Karara göre kolesterol düzeyi 190'ın altında olan hastalara, ancak başka risk faktörleri değerlendirildiğinde kolesterol ilaçları yazılabilecek. Peki nedir bu risk faktörleri? Örneğin diyabet hastası ise, koroner arter hastalığı varsa, akut koroner sendromu varsa hastanın LDL düzeyi 100'ün üzerinde olduğunda da kolesterol ilacını Sosyal Sigortalar Kurumu karşılayabilecek.
Ünlü bilim adamı Albert Einstein, "abdominal aort anevrizması" (karın aort damarının patlaması) sonucunda 18 Nisan 1955 yılında öldü. Kalp Cerrahisi Uzmanı Dr. De Bakey’in ameliyat teklifini kabul etmeyerek ölümü seçen Einstein’ın hastalığı, günümüzde de en çok erkekleri olumsuz etkiliyor.
Eğer orta yaşlardaysanız, geleceğiniz sadece bel çevrenizin genişliğine ve kilonuza bağlı değildir. Hep var olan müphem sırt ve bel ağrılarından, hafif bir yemek sonrası oluşan rahatsız edici şişkinlikten yakınıyorsanız, özellikle 60- 65 yaş ve üzerinde iseniz ‘‘AAA tehlikesi’’ sizin için de söz konusu olabilir.