Beslenmeyle ilgili bazı yanlışlar, yapılan tüm araştırmalara karşın doğru biliniyor; araştırmacılar ne derse desin akıllardan silinmiyor. İşte beslenme söz konusu olduğunda, dünyanın en önde gelen uzmanlarının "Yeter artık" dediği efsaneleşmiş yanlışlar.
#SağlıkHer yıl milyonlarca insanda karın ağrısı, yüksek ateş, ishal gibi belirtilerle seyreden enfeksiyonlara sebep olan salmonella, çok kolay bulaştığı ve en beklenmedik yerlerde pusuya yattığı için "sinsi bakteri" olarak anılıyor. Peki özellikle çocukları ve yaşlıları tehdit eden bu mikroptan kaçınmak için ne yapabiliriz?
#SalmonellaDonmuş çiğ etler uygun olmayan koşullarda çözülmeye bırakıldığında, tehlikeli bakterilerin üremesi için elverişli bir ortam oluşturur. Bu yüzden çiğ etin bakteri üretmesini önlemek için bazı riskli davranışlardan kaçınmak gerekir. Et çözdürme işlemi sırasında yapılan hatalar, sağlık açısından ciddi sonuçlara yol açabileceği gibi etin lezzetini de bozar.
#SağlıkEtin saklama koşulları kadar buzluktan çıkarıldığında nasıl çözdürüldüğü de sağlık için önemli. Bu konuda her kafadan bir ses çıkarken birçok kişi alışkın olduğu yöntemleri uygulamaya devam ediyor. Örneğin etleri çözdürme konusunda en yaygın yollardan biri olan ‘oda sıcaklığında bekletmek’ hataların en büyüğü. Üstelik yapılan yanlışlar bununla da sınırlı değil. Etleri çözdürürken sık yapılan hataları ve doğru yöntemleri uzmanlar anlattı...
#Gıda GüvenliğiABD'li bir çiftin sokakta bulup sahiplendiği yavru kedi öldükten sonra tüm ülkeyi ayağa kaldırdı. Sonuç Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC)hayvandaki virüsün kontrol altına alınamaması durumunda 7 milyon kişiyi etkileyebileceğini belirtiyor.
#AbdYüzbinlerce dolar rüşvet almak ve Mısır’ın çıkarına çalışmakla suçlanan Demokrat Senatör Bob Menendez dün ilk kez yargıç önüne çıktı. Suçlamaları reddeden Menendez, 100 bin dolar karşılığında kefaletle serbest bırakıldı.
#Bob MenendezDünya zeytin üretiminde ilk 5’te yer alan Türkiye’nin zeytinyağı ihracatına kısıtlama getirmesi, Avrupa’da kuraklıkla birleşince dünyada zeytinyağı fiyatları yüzde 100’ün üzerinde arttı. Artan fiyatlar nedeniyle İspanya’da zeytinyağı hırsızlıklarının başladığı belirtilirken; Türkiye’deki üreticilerse, “Alıcılar Türkiye’den satın almayı planladıkları yağları Tunus ve Suriye’den tedarik etme çalışıyor” diyerek pazar kaybına dikkat çekiyor.
#ZeytinZeytinyağ fiyatları rekor kırıyor. Hal böyleyken e-ticaret platformlarında 5 litresi 300-400 liraya satılan zeytinyağları şüphe uyandırıyor. Yağlar farklı ‘birlik’ ve ‘vakıf’ isimleri ile satılıyor. Ege’deki ticaret borsaları bu satıcıların dolandırıcı olduğunu, en ucuz zeytinyağının 160-180 lira olması gerektiğini söylüyor. Yağları satan birlik yetkilileri ise “Biz yağımıza güveniyoruz. Yağın asidiyle oynayıp maliyeti düşürüyoruz. Biz ucuz değiliz diğerleri pahalı” diyor.
#Ucuz ZeytinyağıGeçen yıl yaklaşık 100 milyon ton ile tarihindeki en yüksek tahıl rekoltesini yakalayan Rusya, bu yıl da 90 milyon ton civarı üretimle ikinci rekor seviyeyi gördü. Rus tahılı ambarları doldururken, bunun küresel piyasalara arzının nasıl gerçekleşeceği belirsizliğini koruyor.
#RusyaGeçtiğimiz yıl önemli bir düşüş yaşanan zeytinyağı üretiminde, 2023-24 döneminde toparlanma bekleniyor. Küresel üretimde ve ihracatta Avrupa’nın başı çekeceği tahmin edilirken; ithalatta ise liderliğin daha önceki yıllarda olduğu gibi ABD’de olması öngörülüyor. Fiyatlar son dönemde küresel ısınmanın etkileriyle yükselişte. Türkiye ise üretimde rakip ülkelerden negatif ayrışıyor.
#ZeytinyağıBuzdolabınızda milyonlarca bakteri bulunduğunu ve bunların pek çok hastalığa sebep olduğunu biliyor muydunuz? Evdeki en temiz noktalardan biri olduğunu düşündüğümüz buzdolabı yaklaşık 1,8 milyon bakteri barındırıyor. Peki bu bakteriler hangileri? İnsan sağlığına etkileri neler? Uzmanlarla konuştuk...
#SağlıkUkrayna savaşı dünyayı gıda felaketinin eşiğine getirirken, diğer taraftan etkisi süren pandemi ve iklim değişikliği, buğday krizini daha da derinleştiriyor. Buğday üreticisi ve ihracatçısı pek çok ülkede, olumsuz hava olayları üretimi vurdu. Uluslararası Buğday Konseyi, küresel buğday üretiminin son üç yılın en düşük seviyesinde gerçekleştiğini açıkladı.
#Buğday KriziElon Musk'ın şirketleri denince akla genelde Tesla ve SpaceX geliyor ama bir de 2017'den bu yana çok fazla dikkat çekmeden faaliyetlerini yürütmekte olan Neuralink var. Makineleri beyin gücüyle kontrol etmemize yarayacak bir cihaz geliştirmeye çalışan Neuralink'in geçtiğimiz günlerde açtığı iş ilanı heyecanla karışık kaygıya yol açarken, bir hayvan hakları örgütünün gündeme getirdiği suçlamalar da Musk'ın başını ağrıtacak bir skandala dönüşme yolunda ilerliyor. İşte tüm ayrıntılar...
#Elon MuskKoronavirüsün Çin'de bir yarasadan insanlara geçtiği ve salgını başlattığı tezi hali hazırda en çok inanılan tezlerden biri. Özellikle evcil hayvanlara sıkça görülen ve koronavirüsün diğer türlerinden ayrılan SARS-CoV-2 tüm dünyayı etkisi altına almayı başardı ve iki yıldır hayatımızda. ABD'de geyiklerde görülen Omicron varyantı ve Hong Kong'da hamsterlardan insanlara virüs bulaşması ise hayvanlardan insanlara virüs taşınması ve salgının tetiklenmesi tehlikesini yeniden gündeme getirdi...
#Geyikİklim krizine bağlı olarak gittikçe artan sel ve yangın felaketlerinin, önümüzdeki yıllarda güçlenerek süreceği öngörülüyor. Uzmanlara göre, iklim krizi yakın gelecekteki gıda krizinin de habercisi... Üstelik iklim değişikliği Türkiye'nin tarımını tehdit etmeye şimdiden başladı. Fındık, ayçiçeği yüzümüzü güldürse de buğday, arpa, nohut, mısır ve üzüm alarm veriyor. İşte Türk tarımındaki son durum ve bizi bekleyen tehlike...
#Kuraklık