Araştırmalar bugünkü çalışanların 15 yıl öncekilerden yüzde 40 daha stresli olduğunu gösteriyor. Uzmanlara göre insanlık, pandemi öncesi mental durumunu yakalayabilmiş değil. Bu durum şirketlerin de sağlığını bozdu. PwC’nin araştırması ise ‘kendini iyi hissetmeme’ durumunun en çok Z kuşağı ve kadın çalışanları etkilediğini gösteriyor. Peki şirketler ne yapıyor? Üç yıl öncesine göre mental sağlığa yatırım yüzde 300 artmış durumda. Fortune 500’ün yüzde 80’i ruh sağlığına yatırım yapıyor. Çünkü kendini daha iyi hisseden çalışanın verimi en az yüzde 15 artıyor. Ruh sağlığı sorunları dünyada 12 milyar saatlik iş kaybına neden oluyor. İş dünyasında ruh sağlığını masaya yatırdık...
#ÇalışanSon yıllarda gerek çalışanlar gerekse yöneticilerin üzerinde artan baskı, ‘çalışan esenliği’ ile ilgili raporları artırdı. Araştırmalara göre, bir departmandaki yöneticinin mutluluk seviyesi, o departmandaki çalışanların mutluluk seviyesini de doğrudan etkiliyor. Hatta çalışanların ruh halini, doktoru ya da psikoloğu bile müdürü kadar etkileyemiyor. Peki, Türkiye’de çalışan esenliği ne alemde? Yeni nesil çalışan esenliği platformu Wellbees’in CEO’su Melis Abacıoğlu ile konuştuk.
#YöneticiTimes Higher Education (THE), tıp fakültesi müfredatıyla İzmir Ekonomi Üniversitesi'ni (İEÜ) 'Yılın Öğretme ve Öğrenme Stratejisi' kategorisinde Asya kıtasındaki en iyi 8 eğitim kurumundan biri olarak seçti. İEÜ'nün bu kategoride Türkiye'den listeye giren tek üniversite olduğu belirtildi.
#Times Higher EducationÇalışan esenliği platformu Wellbees, 80’i aşkın kurumsal şirket üzerinden 250 binden fazla çalışana 10 dilde esenlik sunuyor. Uyku kalitesinden adım sayısı takibine, sosyalleşmeden spor eğitmenlerine kadar birçok destek tek bir uygulama üzerinden sunuluyor. “Teknoloji sektöründe unicorn olma hedefiyle ilerleyen başarılı birçok şirket var. Biz zebra olmak istiyoruz. Zebra; dünya için değer yaratan, kâr ile amaç arasında denge gözeten, gücü ve kaynakları paylaşmaya davet eden bir hareket” diyen Wellbees CEO’su Melis Abacıoğlu, yıl sonuna kadar 500 bin insana dokunmak istediklerini söylüyor.
#WellbeesKoşu ve yürüyüş yaparken performansımızı en üst seviyeye çıkarmak, hava şartlarından en az düzeyde etkilenmek istiyoruz. Bunun için de doğru ekipman gerekiyor. Sonbahar ve kışa en uygun olanlarını uzman jürimize sorduk. ◊ Pınar TAHİRLER/ptahirler@hurriyet.com.tr
#Pınar TahirlerUzunca bir süredir yeme-içme sektörüyle ilgili olsun ya da olmasın farklı yaşlarda ve gelir gruplarında arkadaşlarımızla, tanıdıklarımızla buluştuğumuzda konuştuğumuz konuların başında restoranlardaki yemek ve içecek fiyatlarının dramatik boyutlarda yükselişi geliyor.
#Müge AkgünBUGÜN gazeteci, fotoğraf sanatçısı dostum Lütfü Dağtaş’ı dinliyoruz: “Bir zamanların İzmir’inin toplumsal yaşamında onca yoksunluğa karşın dayanışma görürüz. Yoksulluk ve yoksunluk denildiğinde barınma konusu önde gelir. Barınma, yoksul Müslümanlar için olduğu kadar, İzmir’in yerli halkından Yahudiler, Ermeni ve Rumlar için de büyük sorundu. Sorun ‘aile evleriyle’ çözüldü. Yoksul Müslümanlar aile evlerinde, Yahudiler yahudihanelerde, Rumlar rumhanelerde kalırdı. Bekar erkeklerin adresi bekar evleriydi. İzmirliler, yahudihaneye ‘Yavuthane’ derdi.
#1Krişna Sanat Merkezi, ilginç bir sergiye ev sahipliği yapıyor. Muhteber-Yusuf Demirtaş çifti sergilerine ‘Seneye (2023) düğünümüz var’ adını vermişler. Krişna’dan gelen basın bülteninde, Yusuf Demirtaş, sergilerine neden bu ismi verdiklerini şöyle açıklamış:
#Uğur ErganGlutatyon faydalı ve son derece güçlü bir antioksidandır. Vücuttaki glutatyon seviyeleri, yetersiz beslenme, çevresel toksinler ve stres gibi bir dizi faktör tarafından azaltılabilir. Seviyeleri de yaşla birlikte düşer. İşte bazı bitkilerde, hayvanlarda, mantar türlerinde ve bakterilerde bulunan glutatyonun vücuda olan faydaları için tüm detaylar
#GlutatyonHer şey pandemi döneminde tadilat için geldikleri Bodrum’da başlar. Herkes gibi Elif Abacıoğlu da bu süreci evinde geçirmek zorunda kalır. ‘Evden ne yapabilirim’ sorusuna yanıt arayan Elif Abacıoğlu’nun karşısına ise küçük yaşta başladığı boyama, tasarlama ve geri dönüşümlü ürünler yapma merakı çıkar. Ve epoksiyle ev dekorasyon ürünleri üretmeye başlar. E-ticaretin gücünü de arkasında alan Elif Abacıoğlu, Bodrum’da Culaccino Art’ı kurar. Bugün çeşitli mağaza ve e-ticaret kanalıyla tüketiciyle buluşan Elif Abacıoğlu’nun hedefi ise markasını global bir oyuncu halin getirmek.
#1İtiraf edeyim; birkaç ay önce İzmir’e taşınmamın en büyük nedenlerinden biri, istediğim kalitede malzemelere, üreticilere daha yakın olabilmekti. Havra Sokağı’nın bitmeyen hareketi, pazarları, peynircisi, turşucusu ve elbette mis gibi kokan zeytinyağıyla burada alışveriş bir başka!
#İzmirDoğuştan şanslıdır İzmirli. Yaşama sanatını iyi bilir. Midesine düşkündür. Kalabalık sofralarda saatler boyu keyif yapar. İzmir de yerlisinin ağzına layık yüzlerce farklı lezzet sunar. Bu lezzetlerin kuşaklar boyu yaşatıldığı en önemli yerlerden biri de şüphesiz tarihi Kemeraltı Çarşısı’dır.
#1Azerbaycan’ın ‘18 Ekim Bağımsızlık Günü’nün 30’uncu yıl dönümü ve 8 Kasım’da Karabağ Savaşı’nda elde edilen zaferin birinci yıl dönümü, Azerbaycan Büyükelçiliği’nin de desteğiyle Dr. Ali Tekin Atalar’ın başkanlığını yaptığı Azerbaycan Evi’nin düzenlediği etkinlikle kutlandı. Yemekli, müzikli ve bol eğlenceli kutlamaya yaklaşık 200 kişi katıldı.
#LondraYaz tatili, delta varyantı derken ofise dönüş tarihleri sürekli ileri atıyor. Ama artık çoğumuz, haftanın belirli günleri de olsa ofise dönmek için sabırsızlanıyoruz. Aslında özlediğimiz, dört duvardan ziyade insanlar, sosyalleşme fırsatları, farklı kişilerle tanışmanın heyecanı... Klinik psikolog Melis Tiftikçi “Öğle yemeğini farklı kişilerle yemek, kahve molasında arkadaşlarla sohbet etmek ne kadar da iyi geliyormuş” diyor.
#Gazetehaberleri