Ege’nin bereketli topraklarından çıkan zeytinden zeytinyağına, peynirden bala, el halısından gulete, pideden köfteye, domatesten kestaneye onlarca ürün değerini coğrafi işaretle de tescilliyor. Ege’nin 8 kentinin 215 ürünü coğrafi işaretli. 10’u ise Avrupa Birliği’nden de tescilli.
#1MODERN tıbbın son önerileri arasında Ege ve Akdeniz mutfağına yer vermesi, aslında bu mutfağın ne kadar değerli olduğunu bir kez daha gösteriyor. Oxford Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, Akdeniz diyetinin kalp sağlığı üzerindeki olumlu etkilerini ortaya koydu. Araştırmada bu diyetin yüksek antioksidan içeriği sayesinde hücre yaşlanmasını geciktirdiği vurgulanıyor.
#1Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi Ezine Peyniri AB’den tescil alan ilk Türk peynir çeşidi oldu. Bunun yanı sıra Ayaş Domatesi de AB tarafından coğrafi işaret aldı. Uzmanlar gıdadaki iki tescili de üretim ve ihracat için fırsat olarak değerlendirirken, “Şimdi ürünlerimizi tanıtmaya odaklanalım” dediler.
#Ezine PeyniriTürkiye'nin coğrafi zenginliklerinin yurt dışında tanıtılması ve tescili amacıyla yapılan çalışmalar kapsamında Gemlik zeytini, Avrupa Komisyonu'nun Resmi Gazetesi'nde yayımlanıp coğrafi işaret tescil almaya hak kazandı. 3 aylık itiraz sürecinin 28 Mayıs'ta dolmasının ardından tescil sürecinin tamamlanması beklenirken, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, bir araya geldiği Gemlikli zeytincileri tebrik etti.
#Mustafa Varank12 bin yıldır zeytin ağaçlarının örttüğü bereketli Anadolu toprakları için ekim ayı, hasat mevsimidir. Her hasat yüz güldürmese de bu yıl farklı olacak gibi. Zira nem ve yağışın iyi olması sebebi ile üretici rekolte ve ihracatta rekor bekliyor. Dünya zeytinyağı ihracatını bölüşen iki ülke; İspanya ve İtalya’da yazın sıcak geçmesi, ağaçların yanması ve Ukrayna-Rusya Savaşı ile başlayan enerji krizi sebebi ile rekolte beklenenin altında kalınca birçok Avrupa rotayı Türkiye’ye, ben de rotamı zeytin kokusunun deniz kokusuna karıştığı, 2 milyondan fazla zeytin ağacının bulunduğu Ayvalık’a çevirdim. ‘Erken’ zeytin hasadına katıldım. Kaliteli zeytinyağı ve fiyatının izini sürdüm.
#ZeytinyağıRamazan ayı boyunca özenle kurulan iftar ve sahur sofralarına taşınan lezzetlerin kıymeti bir başka... Bu süreçte sağlığımızı koruyacak seçimler yaparken tattan vazgeçmemek önemli. Hele bir de o sofra yerel malzemelerle kurulmuşsa, örneğin Karacadağ pirinciyle yapılmış bir pilav masaya geliyorsa... Yazarımız Sahrap Soysal’a göre kullanılan ürünün hikâyesini anlamak en az pişirilen yemeğin tadı tuzu kadar mühim. Diyetisyen Berrin Yiğit ise “Kan şekerini dengede tutmak için kuruyemiş ve kuru meyvelerin gücünden faydalanmak, büyük öğünler yerine ara vererek az az yemek gerek” diyor.
#RamazanDünyada coğrafi işaret pazarının büyüklüğünün 200 milyar dolar seviyelerinde olduğunu ifade eden Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, “Türkiye ise yöresel ürün potansiyeli ile 20 milyar Euro’luk kazanç sağlayabilir. İtalya, parmesan peynirinden 1.5 milyar Euro gelir sağlarken, 200’ün üzerinde yerel çeşidi bulunan Türkiye’nin 20 milyar Euro’luk kazancı hayal olmasa gerek” dedi.
#GazetehaberleriDünya zeytin ve zeytinyağı üretiminin yüzde 98’i aralarında Türkiye’nin de yer aldığı Akdeniz Havzası’nda gerçekleştiriliyor. Ama konu tüketime gelince, yıllardır süren bilinçlendirme kampanyalarına rağmen ülkemizde kişi başına düşen yıllık tüketim miktarı 1 litre seviyesinden ancak 2 litre düzeyine yükseltilebildi. Oysa bu miktar Yunanistan’da 24, İtalya ve İspanya’da 14, Tunus, Portekiz, Lübnan ve Suriye’de 8 litre. Zeytinyağı ile ilgili bu çarpıcı gerçeği gözler önüne seren İzmir Ticaret Borsası Başkanı Işınsu Kestelli, şunları söyledi:
#İzmirTürkiye’nin ilk coğrafi işaretli ürünlerinden Kayseri sucuğu ve pastırması ile Afyon sucuğu ve pastırması arasındaki yarış, Avrupa’ya taşındı. Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan coğrafi işaret tescili alan iki il, bu ürünler için Avrupa Komisyonu’na yaptığı Korumalı Coğrafi İşaret başvuru sonuçlarını bekliyor.
#Coğrafi İşaretli LezzetlerÇanakkale'nin Bayramiç ilçesinde yetişen nektarin ’Bayramiç beyazı’, Avrupa Birliği Coğrafi İşaret tesciline kavuşuyor. Avrupa Birliği Resmi Gazetesi’nde 16 Aralık’ta yayımlanan ilana 3 aylık sürede itiraz olmaması halinde, Bayramiç beyazı Türkiye’nin Avrupa’daki tescilli 6’ncı ürünü olacak. Ürün bu şekilde, her türlü kötüye kullanım, taklit ve çağrıştırmaya karşı AB'de de koruma altına alınacak.
#Bayramiç BeyazıGastronomi kenti Gaziantep’in geleneksel lezzetleri arasında yer alan Antep pekmezi coğrafi işaretle tescillendi. Antep dökülgen üzümünden yapılan ve özellikle kış aylarında tüketilen Antep pekmezi, sağlık kaynağı olarak biliniyor.
#Antep Pekmezi