Uzun süredir Kanada’da yaşayan Türk Rock müziğinin efsane sanatçısı Erkin Koray 82 yaşında hayatını kaybetti. Usta sanatçının ölüm haberi hayranlarını yasa boğdu. Erkin Koray’ın hayatını kaybettiğini kızı Damla Koray duyurdu.
#Erkin KorayAralarında günümüzün en gözde yıldızlarının da bulunduğu birçok oyuncunun kariyerlerinde bir kilometre taşı olan efsane dizi 37 yıllık ekran serüvenini sonlandırıyor. Birkaç kuşak TV seyircisini ekrana kilitleyen ve tam 9 bin bölüm yayınlanan dizinin finali ise önümüzdeki haziran ayında çekilecek. Ondan sonra da ekran tarihinin efsane dizilerinden biri olarak arşive kalkacak.
#Neighbours26. Nürnberg Türkiye-Almanya Film Festivali 11 Mart Cuma akşamı görkemli bir gala ile başlıyor. Açılış ise 80’li yıllarda Türkiye’nin gündemine oturmuş uzun uğraşlar sonu beyaz perde için senaryolaştırılabilmiş oyuncu Farah Zeynep Abdullah’ın başrol oynadığı ‘Bergen’ filmiyle yapılacak.
#AlmanyaPandemiyle geçen 2020’nin tek tük iyi yanlarından biri hayatımızda kitaplara daha çok yer açmamız oldu. Peki, yılın en çok iz bırakan kitapları hangileriydi? Hürriyet Kitap Sanat olarak oluşturduğumuz 23 kişilik jürimiz bu sene yayımlanan yerli ve çeviri kitapları, edebiyat ve edebiyat dışı kategorilerinde ayrı ayrı değerlendirdi. Jürinin gönderdiği ‘en iyi 10 kitap’ listelerindeki sıralamaya göre yaptığımız puanlama sonucunda, ‘edebiyat dışı’ kategorisinde Nurdan Gürbilek’in ‘İkinci Hayat: Kaçmak-Kovulmak-Dönmek Üzerine Denemeler’i zirveye oturdu. İşte jürimizin seçkisiyle 2020’nin edebiyat dışı kategorisindeki en iyi 50 kitabı...
#En İyi 50 Kitap‘Sazlı Cazlı Sözlük’ün dördüncü cildi ‘Yaprak Döker Bir Yanımız’da 80’li yıllar Türkiye’sinde hayatın akışını müzik, popüler kültür üzerinden anlatan Derya Bengi, “Hayali özgürlük yılları. Tıpkı hayali ihracat gibi. Askeri rejimle Özal iktidarı arasındaki devamlılık ilişkisini görmezden gelemeyiz. Türkiye’de bireyin 80’lerde keşfedildiği söylenir ama siyasetin yasaklandığı bir ortamda birey kavramı yerini kolayca bencilliğe, köşe dönücülüğe, gemisini yürüten kaptancılığa ya da en iyimser deyimle yalnızlaşmaya terk eder” diyor.
#80'Li Yıllarda Türkiyeİran ve ABD arasındaki çatışma karşılıklı misillemeler ve misilleme tehditleri ile büyüyor. Son olarak İran’ın Irak’taki ABD üslerine füze saldırıları düzenlediği yönünde haberler geliyor. Süleymani’nin intikamının mutlaka alınacağı yönünde İran’dan gelen beyanlara ABD Başkanı Trump karşı tehditlerle cevap veriyor. Trump, İran’da 52 hedefin şimdiden seçildiğini, İran’ın ABD menfaatlerini hedef alması halinde bu hedeflere karşı harekete geçileceğini açıkça söylüyor.
#YazarlarAB ile atılım sürecini ileriye taşımak amacıyla kurulan Reform Eylem Grubu üç yıl sonra ilk kez toplandı. Amaç: ilişkileri yeniden canlandıracak yol haritasını belirlemek. Peki ne oldu da Türkiye, yüzünü yeniden AB’ye çevirdi? Türkiye hangi adımları atacak? Yargı, insan hakları, ekonomi bu süreçten nasıl etkilenecek? Grubun isim babası, eski AB Bakanı ve TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Volkan Bozkır’la konuştuk.
#GazetehaberleriTürkiye’de, çağdaş sanat dünyasının önde gelen isimlerinden biri Beral Madra. Sergi düzenleyicisi ya da sanat yönetmenliği olarak da tanımlanan küratörlüğü, Türkiye’de bilinir hale getiren bir sanat insanı. Aynı zamanda sanat eleştirmeni ve İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Görsel Sanat Yönetmeni.
Ara Güler "Türkiye’de fotoğraf sanatı yoktur" dedi buna en çok moda fotoğrafçıları bozuldu. Zaten yıllardır camiada moda fotoğrafına fotoğraf gözüyle bakılmıyordu. Şimdi de bir duayen ülkedeki fotoğraf sanatını toptan çöpe atıyordu. Farkında mısınız Türkiye’de fotoğraf sergilerinin neredeyse hepsi sosyal içerikli. Bir moda fotoğrafı kitabımız bile yok. Nihat Odabaşı bunun çok üzücü bir durum olduğunu söylüyor. "Çok ciddi bir endüstriden bahsediyoruz. Türkiye’de adı bile anılmıyor" diyor.