Güncelleme Tarihi:
BUNU NOT EDİN!
Çocuk yetiştirme sürelerine dikkat
GEÇEN yılın yaz aylarında Almanya’da yapılan yasal düzenlemeyle, 1.1.1992’den önce doğan her bir çocuk için anne veya baba adına kaydedilen bir yıllık emeklilik prim süresi, iki yıla çıkarıldı. Alman Emeklilik Sigortası genelde otomatik olarak emeklilik hizmet cetvellerine 1992’den önce doğan çocuklar için birer yıl prim süresi ekliyor. Halihazırda emekli olan kadınların aylıklarında, annelik emekliliği olarak da bilinen bu düzenlemeyle 1992’den önce dünyaya getirdikleri her bir çocuk için yaklaşık 25 Euro tutarında artış oldu.
1992’den önce Almanya’da üç çocuk dünyaya getirip, emekli olmak için aranan asgari 5 yıllık sigortalı süre şartını yerine getiremeden 80’li yıllarda Türkiye’ye kesin dönüş yapmış olan yüzlerce Türk ev kadını için de Almanya’da emekli olma yolu açıldı.
KAYIT ALTINA ALINMALI
1980’li yıllarda çocuk yetiştirme süreleri hizmet cetvellerine işlenmediği için, o tarihlerde çocuk dünyaya getiren ev kadınlarının, Alman Emeklilik Sigortası’na yazılı müracaatta bulunmaları gerekiyor. Özetle, 1992’den önce en az üç çocuk dünyaya getiren ve her biri için 2’şer yıl olmak üzere toplam 6 yıl sigortalılık süresi kazananlar, Almanya’dan cüzi miktarda da olsa emekli aylığı almaya hak kazanıyor. Bunun için yapılması gereken şudur: Alman Emeklilik Sigortası’ndan temin edebileceğiniz V800 adlı formu doldurup, çocukların doğum kayıt örnekleriyle birlikte yine Alman Emeklilik Sigortası’na başvurulmalı.
Çocuk yetiştirme süreleri hizmet cetveline işlendikten sonra, emeklilik yaş şartının da yerine getirilmesi halinde Almanya’dan emeklilik talebinde bulunulabilir..
ERKEN EMEKLİ OLDUM
Semra Tugay - Almanya
VERDİĞİNİZ bilgiler uyarınca Türkiye’den 3.600 gün ve 58 yaş şartlarına göre emekli olabilirsiniz. Çünkü Almanya’da 1978’den beri kesintisiz olarak sigortalı işte çalışmışsınız. Şu an itibariyle Almanya’da geçici süreyle de olsa erken emekli olsanız bile borçlanma başvurusunda bulunabilirsiniz. Almanya’daki erken emekliliğinizin, Türkiye’de emekli olduktan sonra da devam etmesi halinde, SGK açısından herhangi bir sorun teşkil etmez.
SİGORTA GİRİŞİ ŞART
Ancak borçlanma talebinden önce bizzat Türkiye’ye gidip 4/a sigorta koluna tabi bir işyerinde çalışmanızı öneriyorum. Bu sayede, yurtdışında sigortalı olarak 1978 ile 1988 yılları arasında çalıştığınız 10 yılı (3.600 günü) 3201 sayılı kanun kapsamında SGK’ya borçlanırsanız, bu süreleriniz 4/a sigorta kolunda, yani eski adıyla SSK’da değerlendirilir. 58 yaş şartını tamamlayacağınız 1.7.2020 tarihinde aylık talebinde bulunabilirsiniz. 3.600 gün için yapacağınız ödeme 63.252 TL tutacaktır.
A/T 21 FORMÜLERİ NEDEN SADECE BİR YIL GEÇERLİ
Ali Hoş – Almanya
BU soruyu sormakta çok haklısınız. Özellikle sürekli yurtdışında ikamet eden emeklilerden her yıl, binbir dereden su getirtircesine istenen belgelere istinaden tanzim edilen ve yurtdışında sağlık tedavilerini yaptırmaya yarayan A/T 21 formülerin geçerlilik süresi maalesef sadece bir yıl. Geçerlilik süresi sona erdikten sonra tekrar aynı prosedür sil baştan yapılması gerekiyor.
Bu noktada yetkililere seslenip, özellikle sürekli yurtdışında ikamet eden emeklilere talepleri üzerine verilen A/T 21 formülerinin geçerlilik süresinin üç veya beş yıla çıkarılması veya söz konusu belgenin kişilerin özel durumlarında değişiklik olmadığı sürece söz konusu belgenin geçerli sayılması için gerekli çalışmaların yapılmasını rica edelim.
Şu ana kadar A/T 21 formüleri talebinde bulunmamış olan emeklilere de, her yıl istenen belgelerin ne olduğunu da açıklayayım:
1- Almanya’da en az 1 yıllık ikametgahının olduğunu gösterir belgenin yeminli tercümandan tercüme edilmiş yazı
2- Pasaport belgesinde kaşe, tarih, süre gösterir sayfanın fotokopisi
3- Pasaport sayfalarının tümünün fotokopisi
4- Yurtdışında hastalık kasasında kaydı olmadığına daire yazı
5- Kimlik fotokopisi
6- Maaş hesap ekstresi
7- Kişiden Almanya’da hangi tarihler arasında sürekli olarak kalacağınıza dair taahhütlü dilekçe
8- Genel Müdürlükten görüş sorulduktan sonra, olumlu cevap gelirse, şahsa en fazla 1 yıl geçerli A/T 21 formüleri veriliyor
SİGORTALI SÜRELERİMİ NASIL ÖĞRENEBİLİRİM
Ramazan Özkan – Hamburg/Almanya
TÜRKİYE’de 1965-1967 yıllarında Afyonkarahisar’a bağlı Çay kazası Sultandağı bölgesinde Devlet Orman İşletmesi’ne ait ormanlık bölgesinde fidan dikimi işlerinde çalıştığınızı belirtiyor, ancak sigorta numaranız olmadığı için bu hizmetlerinize istinaden nasıl emekli olabileceğini öğrenmek istiyorsunuz. Öncelikle SGK nezdinde bir hizmet tespiti talebinde bulunmalısınız. Bunun için SGK’ya dilekçe vermeniz gerekiyor. Dilekçenizde, çalıştığınız yer ve tarihlerini belirtmelisiniz.
Sigortalı sürelerinizi internet üzerinden de öğrenebilirsiniz. Bağlı olduğunuz Başkonsolosluktan temin edebileceğiniz elektronik şifre ile www.turkiye.gov.tr adresinden güvenlik giriş yapabilirsiniz. Bu internet platformunda SGK’nın sayfasına girip hizmet dökümü butonunu tıklayabilirsiniz. Adınıza prim yatıysa, bu dökümde ortaya çıkar.
Aksi takdirde elinizde maaş bordrosu, banka dekontu vs. gibi belgelerle SGK’ya müracaat edip primlerinizin yatmasını talep edebilirsiniz. Devlet Orman İşletmeleri’nde ne kadar süreyle ve hangi statüde çalıştığınız bilmiyorum, ancak SSK’ya tabi çalıştıysanız o zaman 3.600 günü tamamlayacak şekilde yurtdışı borçlanması yaparsanız Türkiye’den de emekli olabilirsiniz.
YÜKSEKTEN ÖDERSEM AYLIĞIM ARTAR MI
Aleittin Habip – Almanya
SGK’ya 3.600 gün üzerinden yurtdışı borçlanma talebinde bulunduğunuzu belirtip günlük 13.59 TL yerine 20 TL üzerinden ödeme yaptığınızda, daha yüksek aylık alıp alamayacağınızı soruyorsunuz.
Evet, günlük borçlanma miktarını yüksekten seçerseniz, aylığınız da artar, ancak bu artış doğru orantılı olmayacaktır. Örneğin 13.59 TL yerine, iki katı olan 27 TL üzerinden ödeme yaparsanız, 1.300 TL yerine 2.600 TL bağlanmaz. Fazladan yaptığınız ödemeye istinaden size 50-100 TL arasında daha yüksekten aylık bağlanmasını sağlar. Tabii aylık hesabında, borçlandığınız günlerin hangi döneme ait olduğu ve tabi olduğu dönemlerde prime esas alınan kazanç miktarları da büyük önem taşımaktadır.