Sigara içen birinin ciğerleri, damarları sigara içtikten sonra hiç sigara içememiş biri gibi olabilir mi yoksa illa bir hasar alır mı? Yeni bir çalışma, bir kişinin sigarayı bıraktıktan sonra kalp hastalığı riskinin ortalamaya düşmesinin yirmi yıldan fazla sürebileceğini, kardiyovasküler sisteminin hiç sigara içmemiş birine benzemesinin 25 yıl süreceğini söylüyor.
#SigaraHiç düşündünüz mü yıllardır sigara içen birinin sigarayı bıraktıktan sonra ciğerlerinin tamamen temizlenmesi, kalp ve damarlarının hiç sigara içmeyen birininkine benzemesi ne kadar zaman alır? Süreyi kısa sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Güney Kore'deki araştırmacılar, uzun süredir sigara içen bir tiryakinin kardiyovasküler sisteminin hiç sigara içmemiş birine benzemesinin ne kadar sürdüğünü keşfetti: Tam 25 yıl…
#SigaraTuz konusu son zamanlarda epey tartışmalı bir hale geldi. Bir yanda “rafine tuz kullanın” diyenler, diğer yanda “doğal tuzlar daha sağlıklıdır” diyenler var. Peki tuzumuzu neye göre seçeceğiz? Sağlık durumumuza göre mi yemeğe göre mi? Hangi yemekte hangi tuzun kullanılması daha uygun? Son dönemlerde oldukça popüler olan koşer tuzunun faydaları nelerdir? Deniz tuzu, kaya tuzu, Himalaya tuzunun farkları nelerdir? Diyetlerde hangi tuzu kullanmak gerekir? Tansiyon hastaları için en iyi tuz hangisi? Tüm bu soruların yanıtını konunun uzmanlarından dinledik. İşte 10 sorunda t
#TuzSiz hangi yemeğe hangisini kullanıyorsunuz? Tuzunuzu neye göre seçiyorsunuz? Her yıl yeni bir tuz ismi duydukça sizin de aklınız karışıyor mu? Sofra tuzu, Himalaya tuzu, kaya tuzu, koşer tuzu, limon tuzu, iyotlu iyotsuz tuz… Hangisi daha faydalı? Hangisini hangi yemekte kullanalım? Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hale Ünal Aksu ve Diyetisyen Berna Arslan ile konuştuk.
#TuzKapağını açtığınızda yeşil bir tabakayla karşılaştığınız salçanızı, turşunuzu, reçelinizi ya da buzdolabının arka taraflarında unuttuğunuz küflü sebze ve meyvelerinizi atıyor musunuz yoksa küflü kısmını temizleyip geri kalanını tüketiyor musunuz? Çoğumuz bu ikilemde kalıyor ve ikinciyi seçiyoruz ama uzmanlar küflü yiyeceklerin tüketimi konusunda uyarıyor. Zira bazı gıdalardaki küfler karaciğer kanserini bile tetikleyebiliyor. İşte 10 soruda küf rehberi...
#SağlıkSevgili Hürriyet okurları... Yaz aylarına yavaş yavaş veda edip sonbahara ‘merhaba’ dediğimiz bugünlerde dikkat etmemiz gereken konulardan birisi de beslenme. Bazı besinlerle doğa gerçekten bize çok cömert davranıyor. Her meyvenin, sebzenin ve yiyeceğin ayrı bir yararlı yönü var. Bu hafta Dr. Sevil Özkan’a yararlı besinleri sordum. Hem yararlarını hem de farklı kullanımlarını anlattı. İşte verdiği bilgiler.
#Şenol KalyoncuSelülit, pek çok kişinin karşı karşıya kaldığı en yaygın cilt sorunlarından biri. Yaz ayları yaklaşırken biz kadınları selülit telaşı sardı bile. Mini elbise, bikini, şort, mayo ve etekler gardroplarda ilk sıraya çıkarılacak fakat bacaklardaki portakal kabuğu görünümü buna engel oluyor. Selülite iyi gelen bitkisel ve doğal yollarla evde çözüm üretmek mümkün. Peki selülit nasıl geçer? Evde selülite ne iyi gelir? İşte selülitin nedenleri ve selüliti en hızlı ve kısa sürede geçiren öneriler...
#Anti - Selülit DiyetiBeslenmenin temel taşı ve vücudun en önemli kimyasal bileşeni olan su, sağlık ve vücut açısından önemli faydalar sağlıyor. İçtiğimiz suyun miktarı kadar sahip olduğu özellikler de sağlığımız için büyük önem taşıyor. Dışarıdan aldığımız sularda belirtilen pH değerleri suyun içerisinde bulunan hidrojen miktarına işaret ederken yüksek pH'a sahip sular daha çok oksijen tutuyor ve tazeliklerini daha uzun süre koruyor.
#İçme SuyuEvlerimizden çıkamadık. Hatta tamamen evlere kapanıp üstüne üstlük bugüne kadar hiç yemediğimiz kadar hamurlu, şekerli lezzetleri tatmayı kendimize görev edindik. Her yıl rağbet gören detoks merkezleri pandemi nedeniyle ya kapalıydı ya da kısıtlı hizmetler için açıktı ama bunun da çaresi bulundu ve “Evde Detoks” programları büyük ilgi gördü. Hatta ve hatta daha verimli bulanlar, kendi evinin konforunda online desteklerle detoks yapanlar hedeflerine ulaştı.
#DetoksGeçtiğimiz haftanın en çok konuşulan sağlık haberi bir araştırma grubunun yayınladığı “kırmızı et” raporu oldu. McMaster Üniversitesi (Kanada) merkezli o raporda bilinenin aksine, kırmızı etin kalp ve damar hastalıklarını tetiklemediği, kanseri davet etmediği, şeker hastalığı ihtimalini arttırmadığı ileri sürülüyordu.
#Yazarİdeal kilonuza kavuşmak için yaptıklarınız yeterli mi? Spor ve ideal beslenmenin yanında kilo vermenizde asıl etkili olan nedir? Hormonların kilo almak ya da vermek üzerinde bir etkisi var mı? Vücudunuzda faaliyet gösteren kaç hormon olduğunu biliyor musunuz? Hormonlar, sizi ideal kilonuza nasıl kavuşturur? Bütün bu soruların yanıtı ve ideal kiloya uzanan yola dair açıklamalar, Diyetisyen Emre Uzun’dan geliyor…
#DiyetSon yıllarda yumurta kalitesi problemi giderek artıyor. Peki bu problemin önüne geçebilmek için yani yumurta kalitesini attırmak için neler yapılabilir? Daha çabuk bebek sahibi olma yolunda yumurta kalitenizi yükseltmek için neler yapabileceğiniz konusunda sizlere kısa kısa ipuçları vereceğim.
#Yumurtalık KalitesiDiyetisyen ve beslenme uzmanı Dr. Ender Saraç, sigarayı bırakmak isteyen kişilere melisa ve karanfilden oluşan karışım çayı önerdi. Dr. Saraç, “Bu karışım hem sinir sistemini rahatlatır hem de toksin atmaya yardımcı olur. Günde 3-4 fincan melisa karanfil çayı içmeliler” dedi.
#SigaraHavaların soğuması solunum yolu enfeksiyonlarının görülme sıklığını artırıyor. Solunum yolunu etkileyen hastalıklar kapalı ortamlarda hızla yayılabiliyor; nefes darlığı, balgam ve öksürük gibi belirtilerle kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor. Belirtileri, sıklıkla griple karıştırılan üst solunum yolu enfeksiyonları ihmal edildiğinde ciddi rahatsızlıklara yol açabiliyor. Göğüs Hastalıkları Bölümü’nden Prof. Dr. Necla Songür, kışın en sık görülen hastalıklarla ilgili alınması gereken önlemler hakkında bilgi verdi.
#Genel SağlıkHavaların soğuması ve kışın kendisini hissettirmesiyle beraber yorgunluk hem bedensel, hem duygusal hem de zihinsel olarak herkesi etkisi altına almaya başladı bile. Üstelik yorgunluğun yanında havaların erken kararması, çalışma hayatının olanca yoğunluğu ve stres de üzerine eklenince soğuk algınlığından, ağrılara kadar pek çok rahatsızlık da günlük hayatımızda yerini almaya başladı. Bütünsel Sağlık ve Ayurveda Uzmanı Ebru Şinik, stresten arınmanızı sağlayacak 5 özel çay tarifi verdi.
#DetoksKasların sürekli ağrılı bir şekilde kasılmasıyla kendini gösteren ve ölümcül olabilen bir hastalık olan tetanozun ne olduğu ve nasıl belirtiler gösterdiği merak konusu oldu. Tetanoza dair bilgi almak adına araştırma yapan vatandaşlar, konu hakkında sağlıklı bilgi edinmek istiyor. Peki, Tetanoz nedir? Tetanoz belirtileri neler?
#Tetanoz Nedir?Özellikle yaz mevsiminde artış gösteren ishal çocukların sık karşılaştıkları sağlık sorunlarından biri. En sık 5 yaşın altında görülen bu hastalık, 2 yaşından küçük çocuklarda böbrek yetmezliği ve şok gibi çok ciddi sonuçlara neden olabiliyor. Çok daha kötüsü sıvı kaybına bağlı ölümler görülebiliyor. Öyle ki dünyada her yıl 5 yaş altındaki yaklaşık 2,2 milyon çocuk ishal nedeniyle hayatını kaybediyor. İshalin çocuklarda yaz mevsiminde artış göstermesinin birkaç nedeni var.
#Bebeklerde İshal Tedavisiİdeal kilonuza kavuşmak için yaptıklarınız yeterli mi? Hormonların kilo almak ya da vermek üzerinde bir etkisi var mı? Vücudunuzda faaliyet gösteren kaç hormon olduğunu biliyor musunuz? Hormonlar, sizi ideal kilonuza nasıl kavuşturur? Diyetisyen Emre Uzun, 21 günde hormonlarınızı sıfırlayıp kilo verdirecek listeyi verdi!
#Diyet