Adana’da sıcaktan bunalan vatandaşlar, sokak satıcılarından aldıkları, meyan kökünden yapılan ’aşlama’ ile serinliyor. Beslenme Uzmanı Eliza Sabancı, aşlamanın bağırsak rahatsızlıklarına iyi geldiğini, ancak fazla tüketilirse müshil etkisi yaratabileceğini söyledi. Aşlama satıcısı Nuri Özcan (62) ise bardağı 1,5 liradan günde 60 bardak aşlama sattığını kaydetti.
#AşlamaHafıza kaybı, yorgunluk ve vücut ağrısı… Yıllarca bu semptomlarla yaşadı. 51 yaşında komedyen Miranda Hart'a tam 30 yıl sonra teşhis konuldu ve nihayet Lyme hastası olduğu anlaşıldı. Peki bunca yıl nasıl hastalığının ne olduğu anlaşılamadı?
#LymeEylülde başlayan ceviz hasadı kasıma kadar devam edecek. Yeşil, kalın etli kabuğun altından çıkan nemli cevizler güz güneşinde kurutulurken içi de gevrek, çıtır dokusuna kavuşup tatlı-tuzlu yemeklerimize nefaset katacak. Tariflerimizin yanında cevizin sağlık mucizelerini de Hürriyet Lezzetli Hayat yazarı Dr. Ayça Kaya’dan okuyun.
#CevizSağlıklı ekmek herkesin hakkı. Kendi pişirdiğiniz, içinde ne olduğunu bildiğiniz ekşi maya ekmekler için bu yazıyı sabırla okuyun ve korkmadan uygulayın. Hazır mayalı ekmekler de yapabilirsiniz tabii; isteyene sandviç, isteyene de pirinç ekmeği tarifim var.
#Ekşi MayaEvimizin temizliğinde hayatımızı kolaylaştıran çok fazla temizlik ürünü var. Kimyasal temizleyiciler, doğal sabunlar, sirkeler, sodalar, mikrofiber bezler… Bunlarla mutfağımızı banyomuzu belli aralıklarla temizliyoruz. Özellikle banyo ve tuvaletlere daha özen gösteriyoruz ancak bazen dip doruk temizlediğimizi düşündüğümüz banyolarımız sandığımız kadar iyi temizlenmiyor. Duş kabinini, klozeti, musluk başlarını, sifonu, lavaboyu temizliyoruz ama tam anlamıyla temizlendi demek için maalesef bunlar yeterli değil. İşte banyolarımızı temizlerken çoğunlukla önemsemediğimiz ve gözden kaçırdığımız o bakteri yuvaları…
#TemizlikVücudumuzun yavaşlamaya başlaması yaşlanmanın kaçınılmaz bir sonucudur. Kas tonusu 30'lu yaşların ortalarından itibaren azalmaya başlıyor ve 60'lı yaşlarda daha da hızlı bir şekilde devam ediyor. Bir kişi 60'lı yaşlarının ortalarına geldikten sonra demans riski katlanarak artıyor. Ancak bu, biraz çalışma, planlama ve biraz da şansla 90'lı yaşlarımıza ve ötesine kadar sağlıklı bir şekilde yaşayamayacağımız anlamına gelmiyor. Tıpkı birazdan hikayelerini ve uzun ömürlerinin sırlarını okuyacağınız 100 yaşını aşmış üç süper yaşlı gibi…
#Uzun Ömrün SırlarıFERSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Gürhan Güven ile buluştuk. Şahane ekibiyle birlikte sohbet ettik; Fersan’ı, Türkiye’nin gıda perakendesindeki yolculuğunu, 2012 yılında DEVELEY Senf & Feinkost GmbH'nin bünyesine katılan grubun gelecek hedeflerini konuştuk.
#1İnsan ömrü giderek uzuyor. Ortalama yaşam süresi rekor seviyelerde. Yine de daha uzun bir yaşam her zaman daha iyi bir yaşam anlamına gelmiyor. Zihinsel ve fiziksel bozulma tehdidi, yaşlanan insanlar için her zaman bir endişe kaynağı olmayı sürdürüyor. Ancak bazıları için yaşlanmak hiç de endişe edilecek bir şey değil.
#Asırlık İnsanlarAnnesini, babasını, kız kardeşini, iş arkadaşlarını hatta yattığı hastanedeki hemşireyi bile zehirledi. Yatırıldığı akıl hastanesinde dahi tıp çalışarak zehir konusunda kendisi geliştirdi. Silahı bir fincan çay ve içine eklediği çeşitli zehirler olan seri katilin şok edici hikayesi…
#Graham YoungYaz aylarının gelmesiyle birlikte, sıcak hava ve yeterince dikkat edilmeyen besin hijyeni yaz ishali vakalarında önemli bir artışa neden oldu. Acil servisler son bir haftadır yoğun bir hasta akınıyla karşı karşıya. Özellikle çocuklarda sık görülen bu hastalık, son günlerde yetişkinleri de etkisi altına almaya başladı. Uzmanlar, hastalığın ani artışının nedenlerini ve alınabilecek önlemleri hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#SağlıkTek kullanımlık bardak krizi konusu bir süredir hem Türkiye’nin hem de dünyanın gündeminde. Özellikle her geçen sayısı artan kahve dükkanlarıyla birlikte, tek kullanımlık bardakların kullanımı da artarak devam ediyor. Şimdi size plastik ve karton bardak kullanımını azaltmaya yönelik yeni bir girişimden bahsedeceğim; yenilebilir bardak.
#Yenilebilir BardakDünya genelinde tek kullanımlık bardaklar başta olmak üzere plastik tabak, çatal, pipet gibi ürünlerin yerine doğa dostu alternatifler tercih edilmeye başlandı. Türkiye’de de bu konuda önemli bir farkındalık oluşmuş durumda. Tek kullanımlık bardak tüketiminin önüne geçmek için şimdi de ‘yenilebilir bardaklar’ dünyaya yayılıyor. Bu bardaklar Türkiye’de de kullanılmaya başlandı. İşte ilginç detaylar…
#Yenilebilir BardakBahar, yani piknik mevsimi geldi. Açık havanın tadını evde özenle hazırladığımız yiyeceklerle dolu bir piknik sepetiyle çıkarmanın keyfi bir başka. Brunette Patisserie’nin kurucu şefi Nur Aktı’dan hem pratik tarifler aldık, hem de sepet hazırlarken dikkat etmemiz gereken detayları dinledik.
#GİZEM DİNÇBAŞUzun yaşamak herkesin hayali. Peki ama nasıl? Günümüzün yaşayan en yaşlı kişilerinden biri olan ABD'li Vincent Dransfield, sağ salim 110 yaşını görmesini sağlayan sırları anlattı.
#Uzun ÖmürFahiş fiyatlı yemeklerin boykot edilmesiyle ilgili fikir ve yorumlar genelde ikiye ayrılıyor. Kimileri restoranların günah keçisi ilan edilmesine karşı; alım gücümüzün düşmesini sorumlu gösteriyor. Kimileriyse enflasyondan aldıkları güçle fiyatların çok fazla abartıldığını söylüyor. İşin aslını gastronomi sektörünün tecrübeli isimlerine sorduk, restoran müşterilerinin görüşlerini aldık.
#FiyatTürkiye bir haftadır, bir bardak çayın 60, bir fincan kahvenin 80, tek bir kurabiyenin 110 lira olmasını konuşuyor. Öyle ki fahiş fiyatlara isyan eden tüketiciler sosyal medya üzerinden organize olmuş ve “küçülmüş porsiyon, kalitesi düşmüş yemek ve içeceği fahiş fiyatla sunan kafe ve restoranları boykot” çağrısı yapmıştı 3 gün önce. Hafta sonu geldi çattı! Peki, boykot yerini buldu mu? Kafe ve restoranlarda durum ne? Esnaf boykot hakkında ne düşünüyor? Şişli- Mecidiyeköy- Gayrettepe- Beşiktaş- Ortaköy hattını gezdim.
#BoykotBizler, hikayelerin son ve en keyifli kısımlarını görüyoruz. Bizlere kadar geliyorsa zaten orada başarıyı var sayıyoruz. Oysa tüm bu öykülerin gerisinde ve görünmeyen kısmında zorluklar, azim, tutku, inanmak, yılmamak var.
#Sponsorlu İçerikİngiltere Championship takımlarından Hull City’nin, Curaçao Milli Takımı ile oynayacağı dostluk maçı öncesi Hull City Başkanı Acun Ilıcalı, Hull City Başkan Vekili Tan Kesler, Hull City Teknik Direktörü Liam Rosenior, takım kaptanı Lewie Coyle ve takımın Türk oyuncusu Ozan Tufan’ın katılımıyla Belek Turizm Merkezi’ndeki bir otelde basın toplantısı düzenlendi.
#Hull Cityİngiltere Championship takımlarından Hull City’nin, Curaçao Milli Takımı ile oynayacağı dostluk maçı öncesi Hull City Başkanı Acun Ilıcalı, Hull City Başkan Vekili Tan Kesler, Hull City Teknik Direktörü Liam Rosenior, takım kaptanı Lewie Coyle ve takımın Türk oyuncusu Ozan Tufan’ın katılımıyla Belek Turizm Merkezi’ndeki bir otelde basın toplantısı düzenlendi.
#Hull City