Pandemi nedeniyle zor günler geçiren müze ve sanat galerileri, ilk kapanmanın ardından gerekli sağlık önlemlerini alarak kapılarını kontrollü de olsa ziyarete açtı ve sergilerine devam etti. 2020’de açılan sergileri 12 kişiden oluşan sanat yazarları jürisi değerlendirdi. Jürinin seçimleri doğrultusunda yaptığımız puanlama sonucunda, Sabancı Müzesi’nde açılan Marina Abramovic’in ‘Akış / Flux’ başlıklı sergisi ilk sıraya yerleşti. İşte, 2020’nin en iyi 30 sergisi...
#2020 En İyi SergilerSosyalleşmeye zorunlu mesafe getiren COVID-19 pandemisi, sanat etkinliklerini hayli olumsuz etkilese de önemli sanat kurumları pes etmeyip yeni sezon programlarını hazırladı. Elbette her şey pandemi koşullarına göre planlandı; fiziksel mekânlarda yapılan pek çok etkinlik aynı zamanda çevrimiçi ortamlardan da yayımlanmaya başladı. Nitelikli sanat etkinlikleri üreten İstanbul Kültür Sanat Vakfı, İş Sanat, Borusan Sanat ve Zorlu PSM’nin yöneticilerine pandemi koşulları altında yeni sezon programlarını nasıl şekillendirdiklerini, önceliklerinin neler olduğunu ve şu sıralar yaygın olan online içeriklerini sorduk. Ve bu online etkinliklerden seçki hazırladık.
#İksvKoronavirüs salgını hayatın alışık olduğumuz akışını altüst etti ama neyse ki sevdiğimiz kültür-sanat etkinlikleri yerli yerinde... Şehrin en önemli sanat buluşmalarından 5. İstanbul Tasarım Bienali bu yıl da çok iddialı. Sergi mekânlarında ve şehrin farklı yerlerindeki kaçırılmaması gereken işleri sanat yazarlarına sorduk.
#GazetehaberleriBölgeyi gastronomik değerleriyle ön plana çıkan, marka bir kent yapmayı hedefleyen İzmir’in ilk uluslararası gastronomi festivali İzmir GastroFest, 2018’de ‘Göç’ temasıyla yola koyulmuştu. Ertesi yılın konusu ise ‘Pazarlar’ olarak belirlenmiş, Tarihi Alsancak Tren Gar’ı pazar yerine dönüştürülmüştü.
#GastronomiŞehre yayılarak 2021 baharına kadar sürmesi planlanan 5. İstanbul Tasarım Bienali, pandemiye göre şekillenen yeni formatıyla 15 Ekim’de başlıyor. ‘Empatiye Dönüş: Birden fazlası için tasarım’ başlığı altında dünyanın içinde bulunduğu apokaliptik durumu da inceleyen bienal, Pera Müzesi, ARK Kültür gibi sergi mekanlarında fiziksel olarak izlenebilirken dijital platformda da takip edilebilecek. Bienalin küratörü Mariana Pestana ile ritüeller, mikrobiyal yaşam, sivrisinekler, tasarımın yeni form arayışları ve kırılgan gezegenimiz hakkında konuştuk.
#5. İstanbul Tasarım BienaliMimar ve sanatçı Melek Zeynep Bulut'un performatif, deneysel bir mekan kurgusu olan ödüllü eseri 'Açık Yapıt ' Cumhuriyetin 100'üncü yılı kutlamaları kapsamında özel davetle Atatürk Kültür Merkezi'nde sergilenmeye başlanmıştı. Eserin yoğun ilgi gördüğünü söyleyen Bulut, "Taksim'in çok güçlü bir duygusu var. Türkiye'de ilk günden beri çok beklenen bir sergiydi. Biz Londra'da işi duyurduğumuz andan itibaren insanlar 'Açık Yapıt Türkiye'ye ne zaman gelecek' diye soruyorlardı. Dolayısıyla ilk gün bir izdihamla karşılaştık. Açılışı yaptık ve dışarıya çıktığımızda dev bir insan kitlesi vardı. Bizim için çok büyük bir mutluluk şu anda da ziyaretçilerimiz gelmeye devam ediyor. Ben de buradayım, insanları ağırlamaya özen gösteriyorum" dedi. 'Açık Yapıt' Atatürk Kültür Merkezi (AKM) önünde 19 Kasım'a kadar ziyaret edilebilecek.
#Melek Zeynep Bulutİlk ders zilinin 12 Eylül’de çaldığı 2022-2023 eğitim ve öğretim döneminin ilk ara tatili başladı. İşte 21 Kasım Pazartesi gününe kadar 9 gün süreyle okula ara veren öğrenci ve veliler için birbirinden renkli aktiviteler:
#Ara Tatilİstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV), Cumhuriyet’in 50’nci yılında başladığı yolculuğunda yarım asrı geride bıraktı. Müzik, film, caz ve tiyatro alanlarındaki büyük İstanbul Festivalleri ile İstanbul Bienali’ni düzenleyen, Türkiye’de festival kültürünün yerleşmesinde önemli pay sahibi olan İKSV’nin 50 yıllık görkemli tarihini 50 maddede özetledik.
#İksvİdil Biret’in zekâsı, PJ Harvey’nin hayal kırıklığı… Ortadan kaybolan notalar, zorlu geçen söyleşiler… İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı’nın (İKSV) 50 yıl boyunca düzenlediği etkinlikler, sanatseverlerin zihninde paha biçilmez anılara dönüştü. İKSV çalışanlarından ve yazarlardan, onların unutulmazlarını dinledik.
#İKSVTıpkı geçen ilkbahar ve yaz gibi öncekilere hiç benzemeyen bir sonbahar bizi bekliyor. Pandeminin sebep olduğu zor günlere katlanmanın en güzel yolu kültür-sanat ve eğlenceden geçiyor. Ancak sinema salonlarını, tiyatroları, etkinlik mekânlarını doldururken, yeni mekânları denerken sosyal mesafeyi ve maskeyi unutmamalıyız.
#GazetehaberleriGüney batı Hindistan’daki Kerala Eyaleti’nin rengârenk liman şehri, ‘Tanrı’nın Ülkesi’ lakabıyla anılıyor. Doğal güzelliği, baharat zenginliği, iç bölgede kıyıya paralel uzanan çekici gölleriyle bir zamanlar denizcilerin, şimdilerde kruvaziyer gezginlerinin gözdesi. 1492’de Kolomb, bu bölgeye gelmeye çalışırken kendisini Bahamalar’da bulduğu dönemde bile şehrin yanyana huzur için de yaşayan Hindu, Müslüman, Hıristiyan, Yahudi nüfusu Araplarla, Çinlilerle ticaret yapıyordu. Rengârenk kültürel mozaik bu sayede oluştu. Şehir, 2020 sonunda dünyanın en heyecan verici çağdaş sanat etkinliklerinden Kochi-Muziris Bienali’ne ev sahipliği yapacak.
#KochiKüratör Jan Boelen, ‘Okullar Okulu’ başlığıyla yarın açılacak 4. İstanbul Tasarım Bienali’ni anlattı: “Bienaller gibi sergilere bu çağda ihtiyacımız var mı? Belki de ihtiyacımız olan başka bir şey. Tasarım eğitimi, küresel olarak bir tür krizde. Neyi nasıl ürettiğimizi, tasarım eğitiminin nasıl olması gerektiğini yeniden düşünmeliyiz.”
#Jan Boelen20-23 Eylül arası düzenlenecek Contemporary İstanbul ve 22 Eylül’de başlayacak 4. İstanbul Tasarım Bienali’nin rüzgârını arkasına alan sanat galerileri yeni sezona en iddialı sergileriyle hazırlanıyor. Müze ve galerilerin sezon açılış sergilerini derledik...
#UNIQ Gallery