Paylaş
Bu yıl ‘Yemek ve İletişim’ temasını seçen festivalin yine aynı yerde yapılması planlanmıştı.
Ancak korona salgınının yarattığı koşullar gereği, birçok alanda olduğu gibi ‘Yemek ve İletişim’ konusunu işleyen, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın destek verdiği, açılış konuşmasını Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz’un yapacağı etkinlik sanal ortamda gerçekleşiyor.
İzmir GastroFest’in kurucusu Hande Arslanalp, “Açık havada bile olsa bulaşma, bulaştırma riskini göze alamazdık, etkinliği ertelemek yerine dijital teknolojinin sunduğu imkanlardan yararlanma yolu seçtik” diyor.
Konunun uzman isimleri, şefleri, kanaat önderleri ile yeme-içme severler bu kez kendi sofralarını kurarak festivali ekranları önünden izleyecek, isterlerse sorularıyla iletişime geçebilecek.
Ünlü şefler ve yeme-içme yazarlarının konuşmaları, atölyelerle devam edecek olan etkinlikler, caz dinletisiyle sona erecek.
25 Ekim Pazar günü dijital olarak 10.00-20.00 saatleri arasında gerçekleşecek festivale ‘izmirgastrofest.com.tr’ adresinden kayıt olup ücretsiz online olarak katılabilirsiniz.
FESTİVALDE NE VAR
◊ Maksut Aşkar, Şemsa Denizsel, Osman Sezener, Murat Deniz Temel gibi ünlü şeflerle festivalin web sayfasında yayınlanan menü ve malzeme listesini önceden temin ederek aynı anda yemek yapabilirsiniz.
◊ Hüsamettin Koçan, Özge Samancı ve Saffet Emre Tonguç’un ‘yemek ve iletişim’in farklı boyutlarına dikkati çeken birbirinden ilginç konuşmalarını izleyebilirsiniz.
◊ Ya da yine web sayfasında yayınlanacak restoranlardan birkaç gün önce kayıt yaptırarak ‘İzmir GastroFest’e özel indirimli menüyü ısmarlayabilirsiniz.
◊ İsterseniz Ursula Heinzelmann’ın ‘Peynir-şarap eşleşmesi’ workshop’u için de önceden web sayfasında ilan edilen yerli şarapları ve peynirleri de temin ederek ekran önüne oturabilirsiniz.
◊ Lalehan Uysal’ın ‘Kurda, Kuşa. Aşa ve Göze’ adlı tüm canlılara adadığı muhteşem tohumlar sergisini izleyebilirsiniz....
YURTDIŞINDAN KONUKLAR
◊ Sosyal gastronomi, gıda ve çatışma gibi konularda çalışmaları olan, mutfağı uluslararası ilişkilerde bir güç olarak gören Prof. Dr. Johanna Mendelson Forman, Londra’nın önde gelen restoranlarından Darjeeling Express’in sahibi ve şefi Asma Khan, gastronomi dünyasının en saygın yemek yazarlarından, çizimleri de en az tarifleri kadar ilgi çeken Elisabeth Luard, ünlü şef ve yemek yazarı Olia Hercules bu yıl yurtdışından katılacak konuklar arasında.
Biraz empati
İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın düzenlediği 5. İstanbul Tasarım Bienali’ni küratör Mariana Pestana ve bienalin direktörü Deniz Ova ile birlikte dolaştık. Tasarım Bienali bu yıl her biri birbirinden etkileyici projeleri; sergiler, kamusal alanda yer alan açık hava yerleştirmeleri ve dijital video serileri olmak üzere üç farklı konseptte bir araya getirmiş.
Küratörlüğünü Mariana Pestana’nın Sumitra Upham ve Billie Muraben ile yürüttüğü ‘Empatiye Dönüş: Birden Fazlası İçin Tasarım’ başlıklı bienalin sergi mekânları Pera Müzesi ve Ark Kültür.
İstanbul sokakları ve dijital ortam da farklı ülkelerden ve disiplinlerden katılımcıların projelerine ev sahipliği yapıyor.
Pestana, “Karşımıza çıkan zorlukları ve pandemi sürecinde getirilen kısıtlamaları göz önünde bulundurarak, günümüz koşullarını yok saymak yerine bu sürece uyum sağlayan bir program düzenledik. İstanbullular ile iletişim içerisinde, onlara yönelik, üretken ve yerel üretime odaklanan bir bienal sunuyoruz” diyor.
ELEŞTİREL YEMEK PROGRAMI
Bienalin ‘Eleştirel Yemek Programı’ başlıklı video serisi en etkilendiğim çalışmalardan biri oldu.
Her hafta yayınlanacak videolar yiyecek alışverişi, tedariki ve tüketiminin günümüz kültürünü etkileyen ekolojik, ekonomik ve jeopolitik koşullarla nasıl ilişkili olduğunu sorguluyor.
Mutfaktaki mikroplardan tarımın değiştirdiği peyzajlara, bireysel el hareketlerinden yemek masalarındaki toplu buluşmalara dek uzanan farklı konular yer alıyor.
Sergi mekânlarındaki projeler 15 Kasım tarihine kadar ziyarete açık olacak. Benim de henüz dolaşamadığım şehirdeki çalışmalar, araştırma projeleri ve video serileri 30 Nisan 2021’e kadar devam edecek.
İstanbul Tasarım Bienali Direktörü Deniz Ova’nın dediği gibi, her birimizin hayatlarımızı ve gündelik pratiklerimizi yeniden tasarladığı bu olağanüstü günlerde, bienalin empati vurgusuyla tasarım ve gündelik hayatımızda farkındalık yaratacaktır...
Destek de gerek
Türk Eğitim Vakfı (TEV) 53 yıldır maddi olanakları sınırlı olan öğrencilere burs veriyor. Yönetim Kurulu Başkanı Rona Yırcalı ve Genel Müdürü Yıldız Günay’dan üniversite gençlerine yönelik yeni destek projelerini anlattıkları bir mektup aldım.
TEV olarak yeni normalde öğrencilerin paylaştığı bilgiler ve öngörüleri kapsamında bir araştırma gerçekleştirmişler. ‘Bursiyer İhtiyaç Analizi Araştırması’ sonuçlarına göre; 4 bin 500 üniversite düzeyindeki TEV bursiyerinin uzaktan eğitim sürecindeki en temel ihtiyaçları, bilgisayar ve internet olmuş.
Öğrencilerin uzaktan eğitim sürecinde gerekli olan ihtiyaçlarını karşılamak üzere ‘Uzaktan Eğitimde Eşit Fırsat Hareketi’ kapsamında ‘Bir bağışla onu eğitime bağla’ başlıklı bir proje başlatmışlar.
Acil ihtiyacı bulunan, evinde 3 ve 3’ten fazla öğretim çağında çocuk bulunup hiç bilgisayarı olmayan ve yüzde 87,5’i kırsalda yaşayan 254 bursiyere teknolojiye erişim imkânı sağlanacakmış.
Bu burs desteği ile ilk etapta toplam 931 öğrenci uzaktan eğitim sürecine katılabiliyor.
Kültür Üniversitesi Mezunlar Derneği/ İKÜMED de “Birlikte Bir Tık Daha Güçlüyüz” mottosuyla dijital eğitime erişimi maddi olanakları nedeniyle kısıtlı olan öğrencilerine mezunları ve mensuplarıyla destek oluyor.
İhtiyacı olan gençlerimizin eğitim hayatındaki ihtiyaçlarını karşılamak ve eğitim yolculuklarında onlara destek olmak hepimizin görevi...
Paylaş