Sağlık Bakanlığı’nın 2023 yılı verilerine göre Türkiye’de yılda 300 bin kişi kalp krizi geçiriyor. Kalbimiz gücüyle bilinen kaslardan oluşuyor. Ancak bazen genetik bazen de yaşam koşulları kardiyovasküler rahatsızlıklara sebep olabiliyor. 29 Eylül Dünya Kalp Günü vesilesiyle uzmanlara sağlıklı bir kalp için neler yapmamız gerektiğini sorduk. Reçete basit: Sağlıklı ve dengeli bir yaşam tarzı.
#Necla Bayraktar2014’te Antalya Altın Portakal Film Festivali ve Saraybosna Film Festivali’nden ‘En İyi Erkek Oyuncu’ ödüllerini aldı. Uzun süre sinema ve tiyatro yaptıktan sonra kariyerini ekranda başrollere taşıdı, tanındı. Sonrası için “Her oyuncu gibi özgürlük alanlarım daraldı” diyor. Kanal D’de yayımlanan ‘Yalan’ dizisinde izlediğimiz Feyyaz Duman’la buluştuk. Hayatını, çocuklarını, oyunculuğu ve bilinmeyenlerini konuştuk: “Çok kararsızım, bir şeye karar verene kadar kaçırıyorum.”
#Feyyaz DumanHürriyet Kelebek ailesi ile yola çıktığımız Maruderm Academy; hızını kesmeden devam ediyor.Yayın günümüzde bizi dijital platformlarda üst sıralara taşıyan izleyicilerimize teşekkür ederek başlayalım istiyorum. Bizlere ilettiğiniz mesajlar,sorular,öneriler her hafta hazırlık sürecimizde masamızda ve notlarımızda.Academy’de her hafta ünlü konuklar ve alanında uzman hekimlerle bir araya gelip sizler için “içte sağlık dışta güzellik”konuşuyor, bilinmeyenleri masaya yatırıyoruz.Bu hafta Fonksiyonel Beslenme Uzmanı ve Yazar Aslıhan Gözdem Kaya ile renkli beslenme, değişen duygu durumlarına göre beslenme,cilt sorunlarında beslenmenin rolünü konuştuk.Dermatolog Dr. Şirin Çelik; 20’li ve 30’lu yaşlarda cilt bakımı nasıl yapılmalı ,akneli ciltlerin dikkat etmesi gerekenleri, cilt bakımında saç, boyun, dekolte ve elleri ihmal etmemek gerektiğini sizler için anlattı.Maruderm Academy de yine faydalı bilgilerle sizleri bekliyoruz.
#Sponsorlu-İcerikYaşlılığımız nasıl hayal edersek öyle geçer mi? Yapılan araştırmalar yaşlılığa yönelik pozitif beklentisi olanların söz konusu dönemi sağlıklı geçirdiğini gösteriyor. Sanki 20 yaş gençmiş gibi muamele gören yaşlıların vücutlarında enflamasyon azalırken görme becerileri keskinleşiyor. Bunun nedenlerini uzmanlara sorduk, kendilerini yaşlılığa nasıl hazırladıklarını öğrendik.
#YaşlılıkEmine Erdoğan ‘Türk Mutfağı’ kitabının nasıl çıktığını anlatırken, aile mutfağının da sırlarını paylaştı: “Ne yazık ki Türk mutfağı denince akıllara hâlâ sadece baklava ve kebap geliyor. Kitapta benim için özel değeri olan iki tarif de var. Leblebi unu helvası ve tarifini Mali First Lady’sinden aldığım zencefil şerbeti. Mikroorganizmalar açısından çok zengin nisan yağmuru ile yoğurt mayalamayı bir gelenek haline getirdim. Evimizde sabah kahvaltılarında çorba olmazsa olmazımızdır. Tayyip Bey de kahvaltıda çorbayı çok sever."
#Türk MutfağıSaçların beyazlamaya başlaması doğal yaşlanma sürecinin bir parçası ama ne kadar doğal olursa olsun beyaz saçlar bizi mutsuz edebiliyor. Yapılan yeni bir araştırma ise beyazlayan saçlarından mustarip olanların yüzünü güldürecek. Araştırmaya göre beyazlayan saçların eski rengine dönebilmesi mümkün!
#Beyaz SaçŞehir stresinden uzaklaşıp doğal bir yaşamı seçmenin kalp ve damar hastalıkları açısından pozitif etkisi olacağını belirten Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hakan Uçar, bunun tek başına yeterli olmayacağını söyledi, kalp krizi hakkında uyarılarda bulundu.
#Kalp SağlığıŞEHİR stresinden uzaklaşıp doğal bir yaşamı seçmenin kalp ve damar hastalıkları açısından pozitif etkisi olacağını belirten Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hakan Uçar, bunun tek başına yeterli olmayacağını söyledi. Kalp krizi yaşının düştüğünü belirten Uçar, "Genç hastalarda köprü damarlar oluşmadığı için kalp krizleri ölümcül oluyor" dedi.
#Prof. Dr. Hakan UçarTüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs nedeniyle uzun süre hareketsiz kaldık. Bu durum özellikle “hareketsizlik hastalığı” olarak da tanımlanan varis şikayetlerinin artmasına neden oldu. Toplardamar içerisindeki kan basıncına bağlı olarak, ayak bileği iç tarafında renk değişimi ile başlayan varisin tedavi edilmediğinde varis yarası veya varis ülserine dönüşebileceğini belirten Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Ümit Ergenoğlu, varis ve varisten korunma yolları ile ilgili önemli bilgiler verdi.
#Varis30’lu yaşlar ışıl ışıl ve dinamik göründüğümüz yaşlarımızdır. Ancak bu yaşlarda hücre tamirimiz yavaşlamaya başladığı için kollajen ve hyaluronik asit sentezi azalır. Biriken güneş hasarının da etkisiyle yavaş yavaş minik çizgiler, küçük lekeler, nemsizlik, solukluk görülmeye başlanabilir.
#BotoksMotor nöron hücrelerinin hastalığı olarak bilinen Amyotrofik Lateral Skleroz’da(ALS) erken tanının önemine dikkat çeken Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Burcu Örmeci, ALS belirtilerinin çok sayıda hastalıkla karıştırılmasının tanıyı geciktirebileceğine vurgu yaptı.Doç.Dr.Örmeci, "ALS’nin ilk bulguları çoğunlukla tek taraflı ve elde ortaya çıkıyor. Örneğin sağ elde baş parmakta güçsüzlük ve baş parmağın avuç içi bölümündeki kabarıklığında azalma olabilir” dedi.
#Doç. Dr. Burcu ÖrmeciYeterli ve dengeli beslenme birçok sağlık problemini önlediği gibi güçlü kemikler için de çok önemli. Kemikle ilgili rahatsızlıkların önlenmesinde doğru beslenmenin yanında günlük fiziksel aktiviteler yapmak ve güneş ışığından yeterli yararlanmak da gerekiyor.
#Güçlü Kemikler30 yaş, kadınların kendini çok daha iyi, çok daha güzel, çok daha özgüvenli hissetmeye başladığı yaşlardır. Bunu biz değil, 30'lu yaşlarında olan kadınlar söylüyor. Bizler ise 30 yaşınıza gelmeden önce hayatınızdan atmanız gereken bazı şeyler olduğunu düşünüyoruz.
#30'Lu YaşlarDerimiz genetik, güneş, alerjiler, sigara, stres, kötü beslenme ve nicesiyle doğumdan itibaren karşılaşarak bir ömür sorunlar yaşar. Yaşla beraber yıpranan cildin ihtiyaçları da farklılaşır. Gençliğimizi uzun yıllar boyunca korumak için yaşımıza uygun doğru ve bilinçli cilt bakımını ihmal etmemeliyiz. Çünkü cilt değişkendir, her yaşta ayrı bakıma ihtiyaç duyar.
#Cilt Bakımı