Şırnak’ta daha önce 7 gebelikten, rahim ağzı yetmezliği nedeniyle 5 bebeğini kaybeden Hatice Dinç (29), 8’inci gebeliğinde Şırnak Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi’nde rahim ağzına atılan bir dikişle hayata tutunarak, dünyaya gelen ‘Zehra’ ismini verdiği bebeğine kavuştu. Doğumu gerçekleştiren doktorlardan Abdulkadir Güllüce, “Hastamızın 8’inci gebeliğinde de yine rahim ağzı yetmezliği durumu mevcuttu. 15’inci haftasında koruyucu serklaj ameliyatı yaptık yani rahim ağzına yaptığımız bir dikiş ile gebeliğin erken sonlanmasını önlemeyi amaçladık. Hastamızın 8’inci gebeliği olmasına rağmen yaşayan 2 bebeği vardı. O yüzden anne de baba da çok stresliydi. Bebeğin anne karnında büyümesini sağlayabildik” dedi.
#ŞırnakŞırnak’ta daha önce 7 gebelikten, rahim ağzı yetmezliği nedeniyle 5 bebeğini kaybeden Hatice Dinç (29), 8’inci gebeliğinde Şırnak Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi’nde rahim ağzına atılan bir dikişle hayata tutunarak, dünyaya gelen ‘Zehra’ ismini verdiği bebeğine kavuştu. Doğumu gerçekleştiren doktorlardan Abdulkadir Güllüce, “Hastamızın 8’inci gebeliğinde de yine rahim ağzı yetmezliği durumu mevcuttu. 15’inci haftasında koruyucu serklaj ameliyatı yaptık yani rahim ağzına yaptığımız bir dikiş ile gebeliğin erken sonlanmasını önlemeyi amaçladık. Hastamızın 8’inci gebeliği olmasına rağmen yaşayan 2 bebeği vardı. O yüzden anne de baba da çok stresliydi. Bebeğin anne karnında büyümesini sağlayabildik” dedi.
#ŞırnakYeni annelerin doğumdan sonraki ortalama 6 haftalık dönemi olarak tanımlanan lohusalık, kadınların en hassas, en kırılgan olduğu zamanların başında geliyor. Bu süreçte başta en yakınları olmak üzere aile üyelerinin ve çevrelerinin yeni annelere ilgi, şefkat ve anlayışla yaklaşması şart. Bu dönemde yaşananların kadınlarda ne derin yaralar açabildiğine insan hikayeleri ve uzman yorumlarıyla bir bakalım.
#LohusalıkYeni annelerin doğumdan sonraki ortalama 6 haftalık dönemi olarak tanımlanan lohusalık, kadınların en hassas, en kırılgan olduğu zamanların başında geliyor. Bu süreçte başta en yakınları olmak üzere aile üyelerinin ve çevrelerinin yeni annelere ilgi, şefkat ve anlayışla yaklaşması şart. Bir Sorudan Fazlası'nda bu kez bu dönemde yaşananların kadınlarda ne derin yaralar açabildiğini insan hikayeleri ve uzman yorumlarıyla masaya yatırdık…
#Lohusalıkİngiltere'de yaşayan Sylvia Chengo'nun 6 yaşındayken geçirdiği bir göz hastalığı, yıllar yıllar sonra doğum yapmasıyla nüksedince genç kadın görme yetisini kaybetti. Peki hamilelik göz sağlığını nasıl etkiliyor, başka hangi sağlık sorunlarına sebep oluyor? Hamilelikte yaşanan önemli sağlık sorunlarını ve riskleri uzmanlarla konuştuk. Detaylar haberimizde…
#SağlıkTekirdağ’da doğan bebek, 310 gram ağrılığında dünyaya gelerek ülkenin sayılı bebekleri arasına girdi. Dr. Mustafa Törehan Aslan, "310 gramlık bir bebek baktığımızda dünyada ve Türkiye'de aslında birkaç bebekten biri gibi gözüküyor. Tabii ki kaybedilme oranları yüksek olmakla birlikte en ufak bir şansı bile olsa, en etkili tedaviyi vermek için uğraşıyoruz" dedi.
#TekirdağAlmanya’da önümüzdeki kasım ayında yine bir dizi değişiklikler gündemde. Enerji alanındaki temel tedarik hizmet fiyatlarındaki artıştan zamlanan veteriner ücretlerine ve hasta nakliyatında eşlik edenlere getirilen kolaylıklara kadar birçok alanda yapılan değişiklikleri sizler için derledik.
#GrundversorgungEKOL Sağlık Grubu Sada Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. İbrahim Egemen Ertaş, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. İbrahim Egemen Ertaş, gebeliğin ilk vizitinde ayrıntılı tıbbi öykü, fizik muayene, ultrasonografik muayene ve laboratuvar tetkiklerinin mutlaka değerlendirilmesi gerektiğini kaydederek, sağlıklı bir gebelik takibinin nasıl olması gerektiğini anlattı:
#1Hamilelikte mide ve karın ağrıları veya krampları yaygın olarak rastlanan bir durumdur. Genellikle endişelenecek bir şey yoktur, ancak bazen kontrol edilmesi gereken daha ciddi bir şeyin işareti olabilirler. Peki, hamilelikte karın ağrısı neden olur? İşte hamilelikte karın ağrısı nedenleri ve merak edilenler...
#Hamilelikte Karın AğrısıTürkiye'de yapılan toplam koronavirüs aşı sayısı 86 milyon 500 bini geçerken yerli aşı çalışmaları da hızla sürüyor. "Turkovac" için geçtiğimiz ay başlatılan Faz 3 çalışmasının ardından, bir yandan da Ankara ve İstanbul’da toplam 4 merkezde "üçüncü dozda Sinovac -Turkovac karşılaştırması" için Faz 2 araştırmalarına başlandı. Gönüllülere, üçüncü doz aşıları yapıldıktan sonra belli periyotlarla antikor düzeyleri ve olası yan etkileri ve farklar yakından izlenecek, çalışmaya giren tüm gönüllüler 168 gün boyunca gözetimde tutulacak. "Çift kör" prensibine göre yürütülen çalışmada, kime hangi aşının yapıldığını ise 84. gününe kadar kimse bilmeyecek.
#Haberİngiltere’de yapılan bir araştırma, bazı güneş kremi markalarının üzerinde yazan koruma iddialarını karşılamadığını öne sürdü. Bu iddialardan yola çıkarak güneş kremleriyle ilgili merak edilen soruları uzmanlara yönelttik.
#Güneş KremiDüşük tansiyon sıklıkla ortaya çıkabilen durumlardan bir tanesidir. Düşük tansiyon şikayeti yaşayan ya da düşük tansiyon teşhisi konulmuş kişiler bu hastalığın nedenlerini araştırmaktadırlar. Düşük tansiyona iyi gelen pek çok doğal etmen bulunmaktadır. Son günlerde düşük tansiyon ile ilgili pek çok araştırma yapılmıştır. Peki düşük tansiyona ne iyi gelir? Düşük tansiyon nasıl geçer? Düşük tansiyon nedenleri nelerdir? Düşük tansiyon tedavisi nasıl olur? İşte düşük tansiyon ile ilgili tüm detaylar.
#Düşük Tansiyona Ne İyi Gelir Ve Nasıl Geçer?Gebelik zehirlenmesi, anne adaylarını etkileyen ciddi bir durumdur. Bu rahatsızlık annenin organ sistemlerini etkileyebiliyor. Peki gebelik zehirlenmesi nedir, neden olur? Gebelik zehirlenmesi belirtileri ve tedavisi...
#Gebelik Zehirlenmesi BelirtileriCeren Pekoğlu ‘cam kemik’ hastası olarak doğdu... Muratcan Çiçek’in de hareketlerinde bir sorun olduğu henüz iki aylıkken fark edilse de ancak 1.5 yaşında konabildi spastik engelli tanısı... Annelerinin binbir emekle büyüttüğü iki genç onlar... Ceren’in annesi Ayşe Sarı, hemşire sıfatının yanına engelli bireylere daha fazla yardımcı olabilmek için sosyal hizmet uzmanlığını da ekledi. Muratcan’ın annesi Nilgün Çiçek ise spastik nedir bile bilmezken oğlunun nasıl bir eğitim alması gerektiğini araştırdı, tedavilere götürdü. Muratcan Google’dan burs alan ilk engelli Türk olarak tarihe geçti. Ceren de üniversite bitirdi, memur oldu... Sarı ve Çiçek’le anne oldukları günden bugüne hikâyelerini dinledik.
#Cam KemikOlgun bir sperm hücresi testisten ayrılıp ejakulasyonla dışarı atılana kadar yaklaşık 10 gün geçer. Ejakulasyon sıklığına bağlı olarak bu süre değişse de erkek vücudunda seminal kanalda yaklaşık 1 haftasını geçirir. Şayet hiç dışarı atılmasa, sürekli birikse, en fazla 11 gün dayanır ve bunun sonunda ömrünü tamamlayarak, apopitoz dediğimiz bir mekanizmayla ölür. Yani uzun süre ilişkiye girmeyen çiftlerde spermler birikerek bir yığın oluşturmazlar.
#GebelikPasifik Okyanusu'nda bulunan ada ülkesi Papua Yeni Gine, Covid-19 tablosu en çarpıcı yerlerden biri. Ölü sayısı da vaka sayısı da çok az ama sağlık sistemi neredeyse iflas etmek üzere. Aşılar konusunda ise komşularının insafına kalmış durumdalar...
#Papua Yeni GineBeklenen adet (regl) döneminde adet görmemek, gebelik şüphesi uyandıran en önemli bulgudur. Beklenen adet gününde kanda veya idrarda yapılan gebelik testleri ile gebelik tanısı konulabilmektedir. Sonraki günlerde yapılan ultrasonografi ile de gebelik kesesinin rahim içinde görülmesi, rahim içi gebelik için en değerli tanı bulgusudur.
#GebelikObezite, sadece kozmetik bir sorun değil aynı zamanda; kalp hastalığı, şeker hastalığı, yüksek tansiyon ve bazı kanserler gibi diğer hastalıklar ve sağlık sorunları riskini artıran karmaşık bir hastalıktır. Obezite genellikle, kalıtımsal özelliklerin çevre, beslenme ve egzersiz faktörleriyle şekillenmesinden kaynaklanır.
#ObeziteBeslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Sedef Aksu, uzman eşliğinde dikkatli bir programla aralıklı beslenmeyle sağlıklı kilo verilebileceğine dikkat çekerek “İlk kez aralıklı oruç diyetini uyguluyorsanız açlık zamanınızı kademeli arttırın, böylece vücudunuz daha kolay uyum sağlayacaktır. Çünkü açlık zamanını birden 16 saate çıkarmak, birçok rahatsızlığı beraberinde getirebilir” uyarısında bulundu.
#Diyetisyen Sedef Aksu