“Yıl neredeyse oldu 2025, her gün bir şirket, akıllı mı akıllı birbirinden yetenekli yeni telefonlar sürüyor piyasaya, tuşlu telefon mu kalmış?” dediğinizi duyar gibiyim. Ama yanılıyorsunuz! Kalmak ne kelime, ABD’de satılan her 10 telefondan 3’ünün tuşlu telefon olduğunu yazdı The Guardian gazetesi. Sebebi ise “zombi modu.” Yolda uyur gezer gibi dolanan, yatağa bile telefonla giden, elindeki telefona bakarken kaza yapan insanlar var ya... İşte onların bu durumuna “zombi” hayalet modu diyorlar. İstanbul Şişli’deki telefoncular pasajına uğrayıp, “Türkiye’de durum ne?” diye sordum. “Bit pazarına nur yağdı” diyorlar. Tuşlu telefonlara en büyük rağbetse üniversite sınavına hazırlanan ve sosyal medyadan bir süre uzak kalmak isteyen gençlerdenmiş.
#Akıllı TelefonGeçen pazartesi merkez üssü Gemlik Körfezi olan 5,1 büyüklüğünde bir deprem yaşandı ve biz yine gafil avlandık. Bu yüzden “Her an deprem gerçeğiyle yaşamamıza rağmen neden hâlâ sarsıntı esnasında doğru refleks gösteremiyoruz” sorusunun peşine düştük. Bursa dışında, İstanbul dahil birçok ilde hissedilen depremde bazı telefonlara da uyarı mesajları gitti. Saniyelerle bile olsa depremi önden haber veren bu yeni teknolojilerin afet anında ne kadar etkili olabileceğini uzmanlarla konuştuk.
#DepremApple iPhone 15 için son hazırlıklarını sürdürüyor. Gayriresmi verilere göre pek çok yeniliğe yer vermesi beklenen Apple, iPhone 15'te şarj sorununa da çözüm getirmeye hazırlanıyor. Bugüne kadar cihazlarında Lighting soket kullanan Apple, önümüzdeki haftalarda duyuracağı iPhone, iPad ve diğer cihazlarında USB Type-C kullanmaya hazırlanıyor. Böylece iPhone kullanıcıları, pek çok markanın kullandığı Type-C soketi dolayısıyla farklı ortamlarda şarj kablosu bulamama sorunundan da uzaklaşmış olacak. Peki, İPhone 15 ne zaman çıkacak, özellikleri neler olacak? İşte, o detaylar
#İphone 15İnsanlar, yetenekleri ve kabiliyetleri oldukça geniş olan canlı varlıklar. Bu özellikleri sayesinde teknoloji ürettiler. Bu üretim, insan yaşamını refaha ulaştırmanın önemli bir aracı oldu. Ancak günümüzde tüketim toplumu olma özelliği ile teknolojik ürünlere bağımlı hale gelmiş durumdayız. Bu noktada insanlar artık farkında olmadan araçsallaşmakta. Teknolojinin araç olma özelliğini yitirmesi, bir insan olarak kendimizi geliştirmede önemli bir engel. Bu engel olma durumu hem çocuklar hem de ebeveynler için geçerli.
#Konuk YazarBu haftaki konuğumuz; akıllı telefon pazarının son yıllardaki en aktif oyuncuları arasında yer alan Realme’nin yeni gözbebeği C55… Adını İngilizcedeki Champion kelimesinden alan C serisinin en yeni ürünü C55 kendi segmentinde yeni bir standart oluşturuyor… Neden mi? Doğanın renklerinden ilham alınarak tasarlanan Realme C55, birçok yeni özelliği ve benzersiz performansıyla olağanüstü bir kullanıcı deneyimi sunuyor. Şık tasarımı ve mini kapsül deneyimi sunan ekranıyla dikkat çeken Realme C55’i gelin yakından inceleyelim…
#Sponsorlu İçerikNeredeyse beşikteki bebeklerin bile akıllı telefonlarla, tabletlerle oynadığı bir çağda yaşıyoruz. Halbuki yaşı 40 ve üstünde olanlar, cep telefonsuz yılları çok iyi hatırlıyor. Peki her şeyin nasıl başladığını biliyor musunuz?
#Cep TelefonuTeknoloji her geçen gün hem anne-babaların, hem de çocuklarının üzerindeki etkisini sürdürmektedir. Bunun altında yatan neden ise, teknolojinin insan hayatını kolaylaştırması, insanlara zaman kazandırması, uzakları yakınlaştırması, bilgi paylaşımını sağlaması, eğlenerek zaman geçirmeye olanak vermesidir.
#DijitalDünya günlerdir 4,5 milyar dolar değerindeki çalıntı Bitcoin'i aklamakla suçlanan çifti konuşuyor. Çiftin yakın çevresindekiler ise ikiye bölünmüş durumda. Kimileri "Haberi görünce şoke oldum" derken kimileri de "Bunu yapabileceklerine yüzde 110 inanıyorum" diyor. İşte tanıyanların anlattıklarıyla "Bitcoin çifti"nin tuhaf hayatı...
#BitcoinFemTech (Female Technology), dünya genelinde kadın sağlığını desteklemek için teknolojiyi kullanan yazılım, ürün ve hizmetlerin kategorisini tanımlamak için kullanılan bir terim. FemTech terimi ise 2013 yılında Almanya'da kurulan bir adet ve yumurtlama izleme uygulaması olan Clue'nun Danimarka’lı kurucusu Ida Tin tarafından icat edildi. Bu sektör; doğum kontrolü, menopoz, pelvik sağlığı, emzirme, cinsel sağlık, hormonal bozukluklar, doğurganlık, adet izleme uygulaması ve üreme sistemi sağlık hizmetleri gibi kategorileri bünyesinde barındırıyor. FemTech’in en temel amacı kadınların, kendi hayatları üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmasını ve güçlenmesini sağlamak.
#FemtechRealme çok sayıda akıllı telefonun üretimini gerçekleştirmekte olan bir markadır. Realme markasının nerede üretildiğini, tarihçesini, hangi ülkeye ait olduğunu ve daha fazlasını sizler için derledik.
#Realme Hangi Ülkenin Markası Ve Nerede Üretiliyor?ABD'de yapılan tartışmalı bir çalışma cep telefonuyla 10 yıl boyunca günde sadece 17 dakika geçirmenin beyin tümörü riskini çok büyük oranda artırdığına işaret etti. Kamu sağlığı kuruluşları ise risk olmadığı yönünde görüş bildiriyor. Biz de konuyu beyin ve sinir cerrahisi alanında Türkiye'nin en önde gelen isimlerinden biriyle masaya yatırdık...
#Cep TelefonuVodafone Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Engin Aksoy, "Fiberde ortak altyapıyı biraz geç konuşmaya başlamış olabiliriz. Sadece fiberde değil, mobilde de ortak paylaşım, ortak altyapıda neler yapılabilir konusu zamanında konuşulabilirdi, hala da konuşulabilir." dedi.
#VodafoneBosch, Dresden’de tamamen ağa bağlı, veri odaklı, kendi kendini optimize eden, dünyanın en modern yonga plakası fabrikalarından birini kurdu. Yapay zeka yöntemleriyle bir araya getirilmiş yüksek seviyede otonom, tamamen ağa bağlı makineler ve entegre süreçler, Dresden tesisini bir akıllı fabrika ve Sanayi 4.0’ın öncüsü haline getirecek. Yüksek teknolojili tesisin açılışı, 7 Haziran Pazartesi günü, Başbakan Dr. Angela Merkel, AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Margrethe Vestager ve Saksonya Eyaleti Başbakanı Michael Kretschmer’in online katılımlarıyla gerçekleştirildi.
#BoschSiber savaşlar ulusal veya küresel güvenliğe tehdit oluşturuyor mu? Siber sektörde istihbaratın özelleştirilmesinin etkisi nedir? Siber savaşlar insanların günlük hayatlarını nasıl mahvedebilir? Siber suçları onların gerçek faillerine atfetmek gerçekten mümkün mü? Enformasyon savaşı kansız olacak mı, yoksa sanal eylemlerin gerçekten kan dökme potansiyeli var mı? Devlet veya devlet dışı aktörlerden siber üstünlüğü ele geçiren var mı? Devletler siber saldırılara ne zaman ve nasıl yanıt vermeli? Aktif veya pasif savunma pozisyonu en iyi seçenek mi? Halihazırda siber saldırılara karşı siber saldırı düzenlemeyi meşru ve hukuki kılan uluslararası bir yasal çerçeve var mı? Son derece karmaşık güvenlik problemleri barındıran ve çoklu bilinmeyenlerle dolu olan gelecekteki siber savaş ortamını tanımlayabilmek için yanıtlanması gereken uzun bir soru listesi var.
#GüvenlikAileleri, arkadaşları, hiç tanımadıkları insanlar, sanatçılar, sporcular, işinsanları... Japon kadınlardan Süveyş Kanalı’ndaki bir geminin mürettebatına varıncaya kadar binlerce insan... Hepsi, SMA hastası Nil bebeğe yardım eli uzattı. Bu sayede 2.4 milyon dolar gerektiren gen terapisi tedavisine ulaşabildi. Nil artık sağlıklı bir bebek. Ve hikâyesi, iyileşmeyi bekleyen diğer SMA hastası bebeklere de umut veriyor.
#GazetehaberleriXiaomi, yıl sonu rakamlarını açıkladı. Sert esen rüzgara rağmen tüm segmentlerde büyüme kaydeden Xiaomi, beklentilerin üzerine çıkarak 2019’da yaklaşık 29 milyar dolar (200 milyar RMB) gelir elde etti. Şirketin net karı yaklaşık 1,6 milyar dolar (11,5 Milyar RMB) olarak açıklandı.
#XiaomiDijital sanata yer veren Unpainted fuarı ve online platformu, aynı zamanda çağdaş sanat koleksiyoneri de olan girişimci ve mimar çift Irmin ve Benedict Rodenstock tarafından 2013’te Münih’te kurulmuş. Irmin Rodenstock’la dijital sanatın yükselişi ve geleceğini konuştuk.
#UnpaintedHayatı neredeyse durma noktasına getiren koronavirüs salgını, teknoloji üreticilerini de doğrudan olumsuz etkiledi. Akıllı telefon sektöründeki birçok üretici faaliyetlerini geçici olarak durdurmak zorunda kalırken, bu alanda dünya devi olan Çin ile Hindistan arasındaki rekabet de yeni bir boyut kazandı..
#Burak KesayakMOBİSAD, İstanbul Üniversitesi iş birliği ile hazırladığı ‘Mobil İletişim Sektör Raporu’nun sonuçlarını açıkladı. Raporda sektörü en fazla etkileyen ekonomik faktörler, sektörün ekonomiye olan katkısını ele alınırken mobil iletişim sektörünün sorunlarına yönelik çözüm önerileri de sıralandı.
#Telefon