600 bin liralık pul parası

TBMM Başkanlığı, milletvekillerinin iletişim giderlerini karşılama kararı aldığında, olay sabit telefonlarla ve seçmene gönderilen tebrik kartlarıyla sınırlıydı.

Haberin Devamı

İletişim o kadar hızlı gelişti ki, buna akıllı telefonlar, internet eklendi. Böyle olunca bu giderler onlarca milyona ulaştı. Sadece pul parası 3 milyonu geçti.

İşte Meclis Başkanlığı, hızla artan bu giderlerde tasarruf kararı aldı. Kararın ilginç de bir hikâyesi var. Bildiğiniz gibi, PTT 2007 yılından itibaren kişiye özel pul çıkarmaya başladı. Yani isteyen parasını ödeyip, üzerinde kendi fotoğrafı olan pullarla mektup, kart gönderebiliyor. Doğal olarak bu milletvekilleri tarafından bir “kampanya” aracına dönüştürüldü. Tamamı olmasa da çok sayıda milletvekilinin özel pulları tercih ettikleri ortaya çıktı.

Tabii pul paraları TBMM’nin önüne iletişim masrafı olarak geldi. Öyle pul parası diye geçmeyin. İki eski HDP milletvekilinden birinin 600 bin, diğerinin 54 bin liralık özel pul bastırdığı ortaya çıktı. Bu yüksek faturalar üzerine Başkanlık harekete geçti. Bu kararda, pulların cezaevlerindeki mahkûmlara toplu olarak gönderildiği iddiası da etkili oldu. Meclis yönetimi, milletvekillerinin özel pullarının basım masrafını karşılamama karar verdi. Sadece normal posta giderleri karşılanmaya devam edilecek.

Haberin Devamı

Yani, pul üzerinde görünmek isteyen vekil, parasını kendi ödeyecek.

DÜLÜKBABA AÇILDI MI?

Türkiye
kademeli normalleşmeye geçmeye karar verip, iller renklere bölündüğünde, doğal olarak kafa karışıklığı yaşandı. Bu nedenle seçmenler neyi yapıp-neyi yapamayacaklarını bile vekillerine sormaya başladılar. Onlarca soru arasında en ilginci Gazianteplilerden geldi: “Dülükbaba mesire yeri açıldı mı? Piknik yapabilecek miyiz?”

600 bin liralık pul parası

Çoğumuz için anlamsız gelen bu konunun ilginç bir geçmişi var. Çünkü, Gaziantep’te piknikler öyle bizim bildiğimiz, çekirdek aile gidilip, bir masa, dört sandalye açılarak yapılanlardan değil. Yerel dilde “sahre” denilen bu pikniklerin birden fazla çeşidi var. Nişanlı sahresi, gelin-damat sahresi, yün yıkama sahresi, hıdırellez sahresi, sazlı sözlü meşk sahresi gibi türleri bulunuyor ve en az 10-20 kişilik gruplar halinde gidiliyor. Yani, virüs partisi gibi bir şey.

Haberin Devamı

Gazianteplilerin bu vazgeçemedikleri geleneklerinin temelinde tabii ki; mangal yapıp, et yemek bulunuyor. Buna ilişkin ilginç bir anıyı da anlatıyor milletvekilleri. Gaziantep Havaalanı’na inmek için hazırlanan uçaklar, Dülükbaba mesire yerinin üzerinden havaalanına ulaşıyormuş.

Bir pilot, Dülükbaba ormanı üzerindeki yoğun dumanı görünce acele kuleyi arayıp, büyük bir orman yangının başladığını haber vermiş. Tabi kuledekilerin gerçeği anlaması uzun sürmemiş. Akşamüstü neredeyse aynı saatlerde yakılan mangalların yarattığı duman bulutu olduğunu pilota bildirip, içini rahatlatmışlar.

Gaziantep şimdilik orta risk grubunda olsa bile onlarca kişiyle yapılan sahrelerin biraz beklemesinde fayda var gibi.

Haberin Devamı

PTT NEDEN ‘GETİREMEDİ?’

Pandemi
süreci dünyanın önümüzdeki 10 yılında yaşanacak gelişmelerin erkene çekilmesine neden oldu. Örneğin, online alışveriş ve eve servis hizmeti götüren lojistik şirketlere olan ihtiyaç, beklenenden 10 yıl önce kapıya dayandı. Ve yapılan araştırmalar, bu alışkanlıkların artık pek de geriye dönmeyeceğini gösteriyor.

Bu dönemde kargo şirketlerinin sayısı artarken, bu işi daha pratik hale getiren dinamik yatırımcılar ortaya çıktı. Artık kapınıza bir paket dondurmadan ayakkabı çekeceğine kadar tek bir ürünü en hızlı şekilde getiren yaratıcı genç firmalar var.

Ve tam da bu nedenle, Meclis’te gündem oluşturdu ve PTT’nin bu “altın çağı” nasıl kaçırdığı konu oldu. Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun geçen günlerde TBMM Bayındırlık Komisyonu üyeleriyle yaptığı kahvaltı sırasında, pandemi ve bu süreçte gelişen sektörler konu edildi.

Haberin Devamı

CHP’li komisyon üyeleri, “PTT’nin geniş bir altyapısı, çok fazla elemanı olmasına karşın, çok genç ve yeni firmalar, PTT’nin önüne geçtiler. Kurum olarak bu dönemi kaçırdınız, değişime yetişemediniz. 2018’den sonra kurumda bir geri gidiş yaşandığı görülüyor. Kapanan şubeleriniz var. Bayburtlu gencecik bir girişimci çıkıyor, PTT’nin çok rahat yapacağı bir işi yapıp, ön alıyor. PTT, lojistik şirketlerinin, pandemiyi fırsata çevirdiği bir dönemde niye seyirci kaldı?” sözleriyle soruna parmak bastılar.

Karaismailoğlu’nun, “e-ticaret, lojistik konularının salgın sürecinde ne kadar önemli olduğunu anladık. Bu yüzden PTT’de büyük bir dönüşüm hazırlığı içindeyiz” dediği anlatılıyor.

Haberin Devamı

Biraz geç kalmış görünmüyor mu size de?

Yazarın Tüm Yazıları