Aslında sayısı 10 değil, 100. Ama listeyi küçültüp köşe yazısı sınırları içinde kalmak gerek! Sıralamadaki her yemek benim için eşdeğerli. Yani birinciden onuncuya değil sıralama. Hepsi bir numara! İşte, insana “Bütün sorunlara rağmen ne şanslıyız bu ülkede doğduğumuz için” dedirten 10 yemek.
#2015 En Güzel YemeklerTÜRKİYE’nin en prestijli güzellik yarışmalarından biri olan ’1952 Türkiye Güzeli’ yarışmasının birincisi Gelengül Melek Erman hayatını kaybetti. Erman, Türkiye’yi dünyanın ilk Miss Universe yarışmasında da temsil etmişti. Oğlu Fuat Erman annesini, "Film dünyasına pek girmiyor, o dönemin gereği ev kadını olarak devam ediyor. Elinden birçok şey gelirdi, mutfağı kuvvetliydi, örgüsü kuvvetliydi. ’Ya siz güzellik kraliçesi’ deseniz hemen geçiştirirdi" diyerek anlattı.
#Gelengül ErmanGüz mevsimiyle birlikte sararan ve dökülen yapraklar yeryüzünde bir renk cümbüşü oluşturuyor. Ülkemizde bu renkliliği fotoğraflamak ve yaşamak için en ideal adres Karadeniz Bölgesi. Bölge; şelaleleri, tabiat parkları, ormanları, kanyonları, köy ve kasabalarıyla adeta bir hazine. Bu hafta uzmanlarımıza Karadeniz'in sonbaharda görülmesi gereken güzelliklerini sorduk. Kartpostallık kareler yakalayacağınız ve sonbaharın tadını çıkaracağınız birbirinden özel önerilerde bulundular.
#RotaSon dönemde gösteri dünyasının en çok konuşulan olaylarından biri Sofia Vergara ile Joe Manganiello'nun boşanması. Aslında ünlü çift, dışarıdan bakıldığında kusursuz gibi görünen yedi yıllık evliliklerini bitirme kararıyla herkesi şaşırttı.
#Sofia VergaraBiri dünyanın en güzel kadınları listesinde ilk beşteki yerini yıllarca kaybetmedi... Diğeri de gösterişli fiziğiyle dünyanın en yakışıklı erkekleri arasında... Yıllar önce yolları kesişti ve ikisi de birbirlerine kayıtsız kalamadılar... Bir partidelerdi. Önce kadın, erkeğin dikkatini çekti. Sonra da erkek kadının..
#Sofia VergaraCumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Sanatı belli kalıplara, belli dayatmalara hapseden ideolojik yaklaşımları kabul etmiyoruz. Özellikle uzun yıllar boyunca kültür sanat camiamızı esir alan, Türkiye’nin zengin kültür iklimini tektipleştiren mahalle baskısını reddediyoruz” dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanRessam İvi Stangali’nin adına ilk kez Arif Keskiner’in ‘Çiçek Gibi’ adıyla 2001 yılında yayımlanan anılarında rastlamıştım. Bir büyük gazetenin yazarına âşık olarak kaderini kederiyle dokuyan Rum kızı İvi’nin hikâyesi o zaman dikkatimi çekmişti.
#İvi StangaliCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Dünya Gönüllülük Günü çerçevesinde düzenlenen “Afrika Evi” programına katıldı. Emine Erdoğan, “Ete kemiğe bürünmüş iyilik örneklerini çoğaltırsak hem dünyamız hem de geleceğimiz güzelleşir. Bu anlamda Türkiye'nin Afrika açılımıyla dünya tarihinde yepyeni bir sayfa açtığına inanıyorum. Türkiye, tüm insanlığa kucak açan tarihsel reflekslerini hiç zayıflatmadığı için bugün hala dünyanın en cömert ülkesidir” dedi.
#Emine ErdoğanCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Belgrad Yunus Emre Enstitüsünde düzenlenen "Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı" kitabının Sırpça tercümesi tanıtım etkinliğine katıldı. Emine Erdoğan, mutfağı, millî kimliği ve kültürü yansıtan bir ayna olarak tanımladı.
#CumhurbaşkanlığıDünya günlerdir 4,5 milyar dolar değerindeki çalıntı Bitcoin'i aklamakla suçlanan çifti konuşuyor. Çiftin yakın çevresindekiler ise ikiye bölünmüş durumda. Kimileri "Haberi görünce şoke oldum" derken kimileri de "Bunu yapabileceklerine yüzde 110 inanıyorum" diyor. İşte tanıyanların anlattıklarıyla "Bitcoin çifti"nin tuhaf hayatı...
#BitcoinKime “Uşak’a gidiyorum, gezmeye” desem “Uşak mı” sorusuyla karşılaştım. Oysa Uşak bir gezgin için birçok güzellikle dolu. Kanyonlar, vadiler, antik şehirler... Defalarca gittiğim, her seferinde başka bir yönünü keşfettiğim, gez gez bitmeyecek bir kentten bahsedeceğim bu hafta size.
#HürriyetKültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, (Yunanistan ile vize muafiyeti) Türk vatandaşlarına vize muafiyeti sağlanması gündemimizin öncelikli maddeleri arasındadır. Bu gerçekleşene kadar turizm sezonu boyunca adalardaki limanlarda vize verilmesi uygulamasına devam edilmesinden ve benzer bir uygulamanın Türk turistlerin Kuzey Yunanistan seyahatleri bağlamında da değerlendirilmesinden memnuniyet duyacağız." dedi.
#Mehmet Nuri ErsoyHayatı köpek sahibi olmasıyla değişir. Burçin Ünal Kurt, dört ayaklı dostlarının ömürlerini uzatmak için araştırmalara girer ve karşısına da taze gıda çıkar. Ve Burçin Ünal Kurt, Ori ve Gami için yurtdışından köpek beslenme uzmanına reçeteler hazırlatır. Burçin Ünal Kurt, kız kardeşiyle birlikte evin mutfağında bu reçeteye bağlı kalarak sevimli dostları için özel yemekler hazırlar. Taze yemeğin köpeklerin hayatını 32 aya kadar uzattığını ve kanser riskini azalttığını okuyan Burçin Ünal Kurt, içindeki büyük hayvan sevgisiyle bunun daha fazla sevimli dosta dokunmasını ister. Ve İzmir’de Origami Pet Food’u kurar. Bugün hazırlanan taze köpek yemeklerini abonelik sistemiyle sevimli dostlara ulaştıran Burçin Ünal Kurt’un gündeminde hem reçete sayısını artırmak hem de yurtdışına açılmak var.
#1Hücre kültüründen elde edilen ve bir bilim insanı tarafından laboratuvarda yetiştirilen etleri satın alıp pişirebildiğinizi hayal edin. Bu artık çok da uzak değil. Peki vegan beslenenler yapay ete nasıl bakıyor? Ya et yiyenler?
#Yapay EtHalfeti’nin bir kısmı Gaziantep, bir kısmı Urfa sınırlarında, ortasından da Akdeniz iklimi etkisi yaratan Fırat Nehri geçiyor. Bir zamanlar nehir kenarında yetişmeyen meyve, bu meyvelerle de yapılmayan yemek yokmuş. Ta ki bahçeler sualtında kalana kadar. Şimdi o günlere dönmeye çalışıyor. Meyve Yemekleri Festivali de bunun önemli bir ayağı...
#HalfetiKış aylarının vazgeçilmezi kış sporları arasında en heyecan verici olanı kuşkusuz kayak. Ben de soğuğu hiç sevmememe rağmen sadece kayak tutkumdan dolayı kış aylarını iple çekiyorum. Kış gelince tatilimi en sevdiğim spor olan kayak yaparak geçirmeyi tercih ediyorum. Bu yıl ilk defa Erciyes’e gittim. Şehir hayatından uzaklaşarak, muhteşem havasıyla unutulmaz bir kayak tecrübesi yaşadım.
#SeyahatAnne olunca ara verdiği çalışma hayatına çocukları anaokulu yaşına geldiğinde geri dönen Sadife Akdolu, önce kişiye özel pilates dersleri vermiş, sonra mücevher üreten aile şirketi Ara Collection’ın devamı olarak sandalet ve çantada ‘Ara Sandals’ markasını oluşturmuş.
#İzmirYapay zekâ alanında yaşanan gelişmeler devam ederken geçtiğimiz günlerde dikkat çekici iki farklı yapay zekâ ürünü ile tanıştık. Bunlardan biri The Guardian’da yayınlanan tamamen yapay zekânın yazdığı bir köşe yazısı diğeri ise evinizde bulunan malzemelerle yeni yemek tarifleri üreten bir yapay zekâ çalışmasıydı. Konular sizi yanıltmasın. Bu teknoloji ileride farklı alanlara hizmet etmek üzere antrenman yapıyor.
#Serap TorunKanal D’nin merakla beklenen yeni yarışma programı “Chefs’ Arena” bu akşam başlıyor. 8 kadın ve 8 erkek yarışmacının ‘en iyi şef’ olabilmek için mücadele edeceği programın en önemli özelliği, yarışmacıların gerçek bir restoranda gerçek müşterilere yemek yapacak olması. Heyecan dozu yüksek yarışmanın detaylarını restoranın şefi Batuhan Piatti ile konuştuk.
#Batuhan PiattiLisa Çalan 31 yaşında... Yönetmen, senarist, oyuncu ve sanat yönetmeni. Ortadoğu Sinema Akademisi Derneği üyesi. Beş yıllık kariyerinde bir kısa filme imza atıyor, çok sayıda uzun metraj film, belgesel ve dizi projesinde yer alıyor. Bundan dört yıl önce, HDP’nin Diyarbakır mitinginde patlayan Allah’ın belası bomba ile iki bacağını kaybediyor. 12 ameliyat geçiriyor, müthiş zor zamanlar ama asla pes etmiyor. Avustralya’da bacaklarına protez takılıyor, oradan yürüyerek dönüyor. Ondan bugüne kadar hiç duymadığım bir kavram duydum; bir fetiş, bir saplantı: ‘Devotee’. Ampute erkeklerden ve kadınlardan hoşlananlara ‘devotee’ deniyormuş. Bunu nereden mi biliyor? Yaşadıklarından, başına gelenlerden...
#YazarKış aylarının vazgeçilmezi kış sporları arasında en heyecan verici olanı kuşkusuz kayak. Ben de soğuğu hiç sevmememe rağmen sadece kayak tutkumdan dolayı kış aylarını iple çekiyorum. Kış gelince tatilimi en sevdiğim spor olan kayak yaparak geçirmeyi tercih ediyorum. Bu yıl ilk defa Erciyes’e gittim. Şehir hayatından uzaklaşarak, muhteşem havasıyla unutulmaz bir kayak tecrübesi yaşadım.
#ErciyesKonuyu aklımıza gastronomi yazarımız Vedat Milor düşürdü. Birkaç hafta önceki yazısında “Günümüz İstanbul’unda uydurma ‘modern meyhane’ ya da ‘masa örtülü ocakbaşı’ndan başka lokanta modellerinin tutması olanaksıza yakın. Bunun dışında; pizza, döner, ciğer, burger, dürüm... Yani sokak lezzetleri... Cihan (Kıpçak), ortağı Üryan’la (Doğmuş) burger ve sosisli sandviç yaparken Kaan (Sakarya) ve Derin (Arıbaş) gibi çok üst düzey şeflerin dürüm işine soyunmaları gayet mantıklı. Bu; onların değil, benim, sizin, bizlerin ayıbı.” Milor’un bu tespitinden hareketle, sokak lezzetlerine yönelen bu şeflerin kapılarını çaldık. Anlattıklarına bakınca gördük ki; her biri birbirinden yetenekli bu şeflerin ‘fine dining’i bırakmalarının biri psikolojik, biri toplumsal iki temel sebebi var. Psikolojik olanı tahmin etmek zor değil. Kusur kabul etmeyen standartlar, mutfağın o sert koşullarına alışkın şefleri bile bir zaman sonra yıldırıyor. Tuzluğun deliklerinin kenarında kalmış tuz tanelerini dert etmek zorunda olmamak ve farklı kesimlerden, daha fazla sayıda insana yemek pişirmek istiyorlar. Toplumsal sebebin kökleriyse olabildiğince derinlere uzanıyor...
#Oscar