Bugün Bingöl depreminin yıl dönümü. Sosyal medyada 2003 Bingöl depreminde ölenler anılıyor. Türkiye'de bir asırda büyüklüğü 6 ve üzerinde gerçekleşen pek çok deprem yaşandı, bunlardan biri de 2003 yılında gerçekleşen Bingöl depremi. İşte yakınlarını kaybeden vatandaşlarda büyük hasarlar bırakan Bingöl depreminde yaşananlar...
#2003 Bingöl DepremiÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 6 Şubat 2023'teki Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen illerde yürütülen çalışmalara ilişkin, "11 il 2025 yılı sonunda inşallah bölgenin, ülkemizin cazibe merkezi olacaktır." dedi.
#Murat KurumBingöl Üniversitesi Enerji, Çevre ve Doğal Afet Araştırma Merkezi Müdürü, İnşaat Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Kenan Akbayram, Yedisu fayında 1784’ten bu yana hareketlenmenin olmadığını belirterek, “Yedisu fay zonu, Erzincan fayı ile birlikte 8 büyüklüğünde deprem üretme potansiyeline sahiptir. Yedisu fay zonunda deprem tekrarlanma aralığı, Kuzey Anadolu fay zonu ile aynıdır. Yani deprem tekrarlanma aralığını düşündüğümüzde 250 yıllık, eli kulağında büyük bir deprem olabilir. Erzurum, Diyarbakır, Elazığ, Bingöl, Muş, Erzincan ve Tunceli’nin de bu depremden etkileneceği kesin ama hangi oranda etkilenecek, bu şehirlerin hazırlanıp hazırlanmadığına bağlıdır" dedi.
#Yedisu FayıTürkiye, pazartesi sabahı Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 7.7 ve ardından Elbistan ilçesinde 7.6 büyüklüğünde iki depremle sarsıldı. Yaşanan olası riskleri son yıllarda yüksek sesle dile getiren bilim insanları, bu sefer üç fayın kesiştiği, Bingöl ile Karlıova arasında kalan Yedisu fayının üzerinde duruyor. Biz de 1784'ten bu yana sessiz olan Yedisu fayını Dr. Kenan Akbayram ile konuştuk...
#Kahramanmaraş DepremiCanlarımızı yitirdik. Birçok bina yıkıldı. Ekonomik boyutu da ağır oldu. Felaketin üzerinden 23 yıl geçti. 17 Ağustos 1999 depreminden bu yana ne yaptık? Hangi konularda yol aldık? Eksiklerimiz neler? Bu soruları sivil toplum kuruluşu temsilcilerine yönelttik.
#BursaFırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Aksoy, Doğu Anadolu fay hattının 24 Ocak 2020'de Elazığ'da meydana gelen 6.8'lik depremin ardından suskunluk döneminden aktif döneme geçtiği uyarısında bulundu. Tarihsel dönemlerde yazılı kaynaklardan edinilen bilgilere göre Doğu Anadolu fay hattında birkaç yüzyıl aralıklarla deprem meydana geldiği bilgisini paylaşan Aksoy, yakın zamanda olan depremleri hatırlatarak, "Bu hattın, deprem düzeninde bir değişiklik olduğunu söyleyebiliriz. Suskunluk döneminden aktif döneme geçti ama ne kadar aralıklarla yeni depremlerin meydana gelebileceğini bilemiyoruz" dedi.
#Doğu Anadolu Fay HattıProf. Dr. Naci Görür, "Kumburgaz kolunun yani Silivri açıkları ile Yeşilköy açıklarına uzanan 65 kilometrelik fayın kırılmasıyla en az 7.2 büyüklüğünde bir deprem olacağını ama Adalar'ın güneyinden geçen fay hattı kırılırsa en fazla 7 büyüklüğünde deprem olacağını düşünüyoruz. Ancak her ikisinin birden kırılma olasılığı var. İkisi birden kırılırsa İstanbul'da 7.6 büyüklüğünde bir deprem olacak" dedi.
#Naci GörürKuzey Anadolu Fay Hattı’nda önceki gün meydana gelen ve korucunun şehit olmasına neden olan 5.7 büyüklüğündeki Karlıova depreminden sonra inşaat mühendisleri, “Aynı fayın üreteceği İstanbul depremi pusuda bekliyor” uyarısında bulundu. Deprem sonrası yara sarmak yerine yara açmadan sorunların çözülmesi gerektiğini belirten İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Cemal Gökçe, şu tespitlerde bulundu:
#GazetehaberleriErzurum Atatürk Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi (ATA-DAM) tarafından Bingöl'ün Karlıova ilçesinde meydana gelen deprem nedeniyle ön sismoloji raporu hazırlandı. Raporda, "1 Mayıs 2003'te Bingöl'de meydana gelen artçı sarsıntıların 1 yıl devam ettiği düşünüldüğünde, Bingöl- Karlıova bölgesinde de gerilme rejiminin, deprem öncesi haline dönmesinin, yani artçıların devam etme süresinin en az 3-6 ay süreceği öngörülmektedir. Ancak önceki depremlerden elde edilen raporlar ışığında insanlar tarafından hissedilebilen artçıların en az 2 hafta kadar daha devam edeceği düşünülmektedir" denildi.
#Sismoloji RaporuBİNGÖL'de meydana gelen 5.8 büyüklüğündeki depremin ardından Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, açıklamalarda bulundu. Bölgenin kendileri tarafından yakından takip edildiğini belirten Özener, "Türkiye'nin her hangi bir yerinde, her hangi bir anda deprem olması çok mümkün. Doğu Anadolu Fay Hattı ile Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın kesişim noktasında, Bingöl Karlıova bölgesi de önemli deprem potansiyeli taşıyan yerlerden bir tanesi" dedi.
#Haluk ÖzenerCumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “O sordukları deprem vergileri 2003-2019 arasındaki toplamı cari fiyatlarla 66 milyar lira, 2019 fiyatlarıyla 147 milyar liradır. Bugüne kadar depremlerle ilgili çalışmalarda harcanan kaynak ise bu rakamların 5 katıdır. Biz Van depreminde eski parayla 20 katrilyon lira harcadık” dedi. Erdoğan, dün partisinin Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda özetle şunları söyledi:
#GazetehaberleriCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Cezayir’e ziyareti öncesinde havalimanında konuştu. Erdoğan Elazığ depremi ile ilgili son durum hakkında önemli açıklamalarda bulunarak 'Devletimiz deprem anından itibaren tüm kurumları ve imkanları ile vatandaşların yanına koşmuştur' ifadelerini kullandı.
#Cumhurbaşkanı Erdoğan6 Ekim 2019'da CNN TÜRK yayınında Elazığ ve çevresi için deprem uyarısında bulunan Prof. Dr. Naci Görür "Yer bilimciler olarak bu fay üzerinde büyük depremler olduğunu bildiğimiz için bu kadar sessiz kalmasından endişe ediyorduk. Bu sessizliğin nedeni gittikçe enerji ve stres biriktirmesi olabilir, günün birinde bir yerden patlak verebilir, diye endişe ediyorduk" dedi. "Benim 'Elazığ Sivrice için dikkat edilmesi demem' bir tesadüftü." diyen Görür, "Bu benim özel bir yeteneğimi göstermiyor. Bütün yer bilimciler bunu söyleyebilir." ifadelerini kullandı.
#Naci Görür