Güncelleme Tarihi:
İSKENDERUN Teknik Üniversitesi (İSTE) Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Bikçe, Türkiye'de yaşanan depremlerde, önceki dönemlerdeki yapısal hataların tekrarlanması nedeniyle can ve mal kayıplarının arttığını söyledi.
Doç. Dr. Murat Bikçe, dünyanın en önemli deprem kuşaklarından Alp-Himalaya bölgesinde bulunan Türkiye topraklarının büyük bölümünün, konumu nedeniyle deprem riski altında olduğunu belirtti. Önceki yıllarda binalarda görülen yapısal hataların yeni yapılarda tekrar edilmesi sonucu 17 Ağustos 1999 Marmara depreminde ağır can ve mal kayıpları yaşandığını, benzer sorunların sonraki süreçte de görültüğünü anlatan Bikçe "17 Ağustos Marmara depremi sonrası meydana gelen Sultandağı (2002), Bingöl (2003, 2005), Elazığ (2010, 2011), Van (2011) depremlerinde ortaya çıkan hasar nedenlerine bakıldığında öncekilere benzer yapısal hataların tekrarlandığı görülmektedir" dedi.
1900-2014 yılları arası incelenen 180 depremde can kaybı ve hasarlı bina sayısı bakımından sayısal olarak en çok kayıp veren ilk beş bölgenin Doğu Anadolu, Marmara, Karadeniz, Ege ve Akdeniz olduğuna dikkat çeken Bikçe, şöyle devam etti:
"1900-2014 yılları arasında incelenen depremlerde Türkiye’deki 81 ilin yüzde 68'inde can kaybı ve hasarın meydana geldiği belirlenmiştir. Ayrıca, Türkiye’de en çok can kaybının 7.5 - 7.9 ve bina hasarının ise 7.0 - 7.4 aralığında gerçekleştiği anlaşılmaktadır. Sonuç olarak, Türkiye nüfusunun çok büyük çoğunluğu 1 ve 2'nci deprem bölgesinde yaşamasından dolayı, bölgenin tektonik özelliklerine uygun tedbirlere devam edilmelidir."
Ufuk AKTUĞ/İSKENDERUN(Hatay),(DHA)
FOTOĞRAFLI