Bu yılın en çok dinlenen 10 şarkısından 4’ünü söyleyen Semicenk büyük bir başarıya imza attı. 2018’de piyasaya çıkmasına rağmen Simge’nin ‘Aşkın Olayım’ şarkısı bu yıla damgasını vurdu. Dünya dev kadın seslerin dönüşüne tanıklık etti, Türkiye ise etnik sound’ların yükselişine... İşte Spotify’ın Hürriyet Pazar’a verdiği özel bilgiler ve listeler eşliğinde 2023’ün müzik özeti…
#Meltem FIRATLIHenüz 7 yaşındayken bir yandan okula gidiyor bir yandan konservatuvara devam ediyor bir yandan da Türkiye’nin ilk ‘pop’ yıldızlarından Erol Büyükburç’un yanında sahne eğitimi alıyordu. 9 yaşında gazinolarda şarkı söylüyordu. Türkiye onu 1990’lı yıllarda ‘Seninle Olmak Var Ya’, ‘Eğlen Güzelim’ gibi şarkılarla tanıdı ve çok sevdi. Müzisyen, besteci, şarkıcı, yapımcı pek çok sıfatı bulunan Metin Özülkü ile eski albümleri karıştırdık. Hem ‘pop’ müzik tarihçesine göz attık hem de 1990’ların muhteşem geri dönüşünü konuştuk.
#Metin ÖzülküSosyal medyadaki paylaşımlarına bakılırsa 1990’ların dizi ve filmlerine bayılıyorlar. Dönemin minimalist moda akımından vazgeçemiyorlar. O yılların parçalarının çalındığı Türkçe pop partilerine gidiyorlar... 90’lı yıllara hayran günümüz gençleriyle konuştuk; gördük ki onlar için hiçbir şey 30 yıl öncenin trendleri kadar havalı değil.
#1990’LarEdmond Rostand’ın ünlü tiyatro oyunu Cyrano de Bergerac’ın müzikal versiyonu olan “Cyrano”, sinemalarda haftanın en iyi seçeneği. Perdede bu kez “Game of Thrones”un Tyrion Lannister’ı olarak tanıdığımız Peter Dinklage’in hayat vereceği Cyrano’nun şiirler yazdıran aşkı Roxane’ı da genç yetenek Haley Bennett canlandırıyor. Romantik komedi arayanlara “I Watt You Back”, polisiye tutkunlarına “The Responder” ve Vikings hayranlarına da devam dizisi “Vikings: Valhalla”, ekranlardan tavsiyelerimiz.
#Uğur YükselDünyayı kasıp kavuran K-Pop tarzında müzik yapan yerli sanatçı Pinkeu Hilal geçen cuma ilk şarkısı ‘Şizofren’i yayımladı. YouTube’da 5 günde 70 bin kez izlenen Hilal “Bu müzikle ruhsal olarak beslendiğimi fark ettim. Kendimi iyi, rahat hissettiğim alanı buldum. Korece öğrenmeyi de düşünüyorum” diyor.
#Hilal YelekçiDJ’lerin 90’lı yılların şarkılarını çaldığı, hatta o dönemin ikonik müzisyenlerinin katıldığı konserlere, partilere ilgi her geçen gün artıyor. Gençler canlı müzik mekânlarında en çok 90’larla eğleniyor. Modern meyhanelerin şarkı listeleri o dönemin istilası altında. İyi de birçok müzik insanının popun ‘altın çağı’ olarak gördüğü 90’ların büyüsü neydi? Uzmanlar ve müzisyenlerle bu sorunun yanıtını aradık.
#90'LarFerhat Göçer sosyal medyada K-Pop olarak bilinen Kore popuna karşı bir açıklama yaptı; oysaki bu müzik türü bir süredir bütün dünyayla birlikte Türkiye’yi de saran ikinci yükseliş dalgasını yaşıyor. Çoğumuzun hayatına ‘Gangnam Style’ ile giren bu akım, sevenleri ve özellikle genç hayranları için bir yaşam felsefesi. İdollerinin sadece şarkılarını değil, aşırı disiplinli ve zor hayatlarını gıptayla takip ediyorlar, dillerini öğreniyorlar. Ferhat Göçer’in çıkışınıysa müziğin milliyeti olmaz diyerek eleştiriyorlar. Gelin, K-Pop’un 1990’larda ilk ortaya çıkışından bugün dünya listelerini altüst eden serüvenine hızlı bir bakış atalım.
#GazetehaberleriOnu, kumsalda siyah saçlarını savurarak hüzünlü şarkısını söyleyen genç bir kadın olarak tanıdığımızda yıl 1996’ydı. Hızla popüler oldu. Ama sonra müziğe ara verdi. Şimdi ‘Diyemedim’ şarkısıyla dönüyor; “Hayatımın hiçbir dönemini silmek istemezdim; hepsini aldım, kabul ettim” diyor.
#Gazetehaberleri4 Nisan’dan beri sokağa çıkamıyorlar. Eğitimleri evden sürüyor, arkadaşlarını ve sevgililerini çok özlüyor, görüntülü konuşmayla hasret gideriyorlar. Kimi anne-babasıyla daha çok sohbet ettiğini söylüyor, kimi de onlarla kurduğu iletişimin gittikçe zorlaştığını... Önceden de zaten ailesiyle dışarı çıkan 11-14 yaş ve kendi başına dışarı çıkan 15 yaş üstü gruplardan 26 gence ulaştık; “Sizi yakından tanımak istiyoruz” dedik.
#20 Yaş Altıİsmiyle müsemma genç bir adam Can Ozan. Şarkılarını dinlediğiniz zaman onun bir ‘şehir ozanı’ olduğunu anlıyorsunuz. ‘Mutlu Olmak Zordur Derler’, ‘Sar Bu Şehri’ şarkılarını dinlemeye başladığımda üst üste kaç kere dinlediğimi bilmiyorum.
#Can Ozanİşte tüm senenin film şeridi gibi gözümüzün önünden akıp gittiği, ‘neler geldi?, neler geçti?’ dediğimiz o kritik günlerdeyiz. Bu sene hangi albümler bizi aldı uçurdu yere indiremedi değerlendirmesi tek bir yazıyla aşağıdaki satırlardan size ulaşıyor. İlk bölüm 2019’un yabancı albümleri üzerine oldu. İkinci bölümde de yerli çalışmalara yer vereceğim. Karşınızda 2019’u özetleyen 20 yabancı albüm:
#HürriyetTarkan, Yalın ve Nil Karaibrahimgil’le de çalışmalar yapan, Türkiye’nin en iyi caz müzisyenlerinden Alp Ersönmez bugün ve yarın Alaçatı Beach Resort’ta bir caz festivali düzenliyor. Sun Jazz Festivali’nde, birçok değerli müzisyen sahne alacak. Ersönmez’le SunJazz fikrinin doğuşunu konuştuk.
#Müzik1992 yılında ‘Sakin Ol’ albümü ile çıkış yapan başarılı sanatçı, 2016 yılında ise 'Kırık Kalpler' albümü isimli albümünü yayınlanmıştı. Kırık Kalpler albümü, Türkiye’yi Eurovision’da temsil eden sanatçının on birinci stüdyo albümüdür. Peki, Kırık Kalpler albümü hangi sanatçıya aittir?
#Hadi İpucuDünya değişiyor, müzik de öyle... Artık yetenekli insanların ‘keşfedilmek’ için herhangi bir aracıya ihtiyacı yok. Sahneler, ama özellikle ‘bilgisayar ekranları’, ‘akıllı telefonlar’ çok genç sanatçılara emanet. Gazetemiz son dönemde bu isimleri artan bir dikkatle izliyor. Çoğunu sayfalarına taşıyor, manşete çıkarıyor. Hürriyet yazarı Kanat Atkaya geçen pazarki köşe yazısında taşları yerine oturttu: Bu müzikte ‘yeni bir dalga’ dedi. Hızını internet devriminden, gücünü baskı ve özgürlük duygularını bir arada yaşayan gençlerin isyanından alan bu ‘yeni dalga’yı mercek altına aldık. Müzisyenlerle konuştuk, konserlerini izledik. Yaklaşın, size umut ve ilham veren şeyler anlatacağız...
#MüzikMüziği bilenlerin dillerinde yıllardır tüy bitti. En iyi müzik kaydı plağa yapılır... En iyi ses plağın çalındığı pikaptan çıkar... En keyifli vakit ‘o’ özel plağın peşinde koşarken geçirilir... Uyarılar sonuç verdi. Artık plak koleksiyonerliği birçoklarının sandığı gibi ‘naftalin’ kokulu bir aktivite değil, aksine yepyeni bir trend... Bugün bütün dünyada kutlanacak olan bir nevi plak bayramı (Record Store Day - Plak Dükkânları Günü) için ‘plak dinlemek nedir, ne değildir’e bir baktık.
#PlakÜnlü şarkıcı Sertab Erener, Demir Demirkan ile yaşadığı 18 yıllık beraberliği bir anda bitirerek hayranlarını şaşırtmıştı. İlişkisini bitirmesinin ardından çok geçmeden nikah masasına oturan Erener'in anne olacağı sosyal medya gündemine bomba gibi düştü. Peki; Sertab Erener hamile mi? İşte detaylar...
#Sertab ErenerCemali’yi 1990’lardaki pop müzik dalgasında tanıdık. Ama grubu oluşturan iki kardeş şimdi her şeye başladıkları ABD’de farklı bir alandaki girişimcilik öyküsü yazdı. California’daki hamburgercileri öyle tuttu ki en önemli teknoloji şirketlerinin yöneticilerini kısa sürede müdavim yaptılar.
Badoo sosyal paylaşım sitesinin 17 ülkeden 17 bin kişinin katıldığı anketine göre Türkler, eğlenceye zaman ayırmada Arjantin ve Meksikalıların ardından dünya üçüncüsü. Arjantinliler her ay en az 15, Meksikalılar 14, Türklerse ayda ortalama 13 gün eğlenmeye çıkıyor. Bazılarına şaşırtıcı gelebilecek bu sonuç birçoğuna göre son derece olağan: İstanbul eğlencesi, sadece bugün değil, şehir kurulduğu günden bu yana dillere destan. Biz o kadar geriye gitmedik. Şehrin gecelerini arşınlamaya, unutulmaz kült mekanlarını hatırlamaya ilk diskoteğin kurulduğu yarım yüzyıl öncesinden başladık...