Bursa'da 24 kiloluk yayın balığı yakalayan Ahmet Kaan Bahadır ile İsmail Hakkı Polat'a, yasak zamanda avlandıkları gerekçesiyle kişi başı 2 bin 900 lira idari para cezası kesildi. 2 arkadaş, yakaladıkları dev yayın balığının bedelini ağır ödediklerini söyledi.
#BursaBenim mutfağımda çileğin binbir türlü hali var. Bazen çilek suyu hazırlayıp soğuk soğuk içiyorum, bazen çileği pastacı kremasıyla buluşturup göz alıcı tatlı tabakları hazırlıyorum. Salatalarda domates yerine kullanmaya iyiden iyiye alıştığım çileği deniz börülcesi mezesine de katıyorum. Bu mis kokulu meyveyi deniz ürünleriyle buluşturmayı hiç denediniz mi? Levrek, somon, mezgit, deniztarağı veya karidesle Peru mutfağından ceviche hazırlamak çok kolay...
#Çilekli PastaYenidünya kebabı, erik tavası, incir kavurması, elma kebabı... Meyve tatlılarla özdeşleştirilse de yemek kültürümüzün geçmişten bugüne gelen geleneksel tariflerinde kebaplarda, tencere yemeklerinde ve kavurmalarda sıklıkla kullanıldıklarını görürüz. Birlikte hem bu yemeklerimizi tanıyalım hem de şef Doğa Çitçi’nin tarifleriyle pişirelim.
#KebapLimondan turşu yapıp et veya tavuk yemeklerinde kullanabilir, portakallı ve turunçlu makaronlar hazırlayabiliriz. Misket limonu tartlara, greyfurtsa roka, bebek ıspanak ve kırmızı soğanlı salatalara çok yakışıyor. Kurabiyeden ceviche’ye, krepten yahniye; hemen her şeye katmayı çok sevdiğim narenciye çeşitleriyle neler hazırlıyorum, mutfağıma buyurun!
#LimonLimondan turşu yapıp et veya tavuk yemeklerinde kullanabilir, portakallı ve turunçlu makaronlar hazırlayabiliriz. Misket limonu tartlara, greyfurtsa roka, bebek ıspanak ve kırmızı soğanlı salatalara çok yakışıyor. Kurabiyeden ceviche’ye, krepten yahniye; hemen her şeye katmayı çok sevdiğim narenciye çeşitleriyle neler hazırlıyorum, mutfağıma buyurun!
#YemeYaz demek mangal demek... Et, tavuk ve deniz mahsullerini mangal öncesi neyle marine etmeli, nasıl pişirmeliyiz? Sofrada et yemeyenleri de memnun edecek sebzeli tabaklar neler olabilir? Ateşi birçok farklı teknikle kullanarak fark yaratan Mürver Restaurant’ın şefi Mevlüt Özkaya’ya mangalın inceliklerini sorduk.
#Et MarinasyonuKemane balığı, vatoz benzeri bir balık türüdür. Atlantik kıyılarından Akdeniz kıyılarına kadar geniş alanda görülmektedir. Keman bir dip balığıdır. Kumluklarda kendilerini kuma gömdükleri bilinmektedir. Genellikle dipte bulunan omurgasızlarla beslenmektedir. Yengeç, karides gibi küçük canlıları da yiyebilmektedir. Kemane balığı nedir, özellikleri nelerdir ve yenir mi? Kemane balığı türleri ve nerede yaşar detayları ile derledik.
Hayalet balığı köken olarak Venezuela olarak bilinmektedir. Oldukça geniş bir bölüme yayılmıştır. Büyük akvaryumlarda hızlı bir şekilde gelişme göstermektedir. Geniş akvaryumların tercih edilmesi gerekmektedir. Zarif bir balık türüdür. Pulları ve yüzgeçleri bulunmamaktadır. Peki ya hayalet balığı nedir? Bu balığın özellikleri nelerdir? Hayalet balığının bakımı, yemi ve üremesi nasıl olmalıdır detayları ile derledik.
Kışın hamsi, istavrit, mezgit, levrek, kalkanla başlayan sezon, havalar ısındıkça barbunya, tekir, kılıçbalığı, sardalya, lüfer, palamut, çipura ve uskumruyu tezgâha taşır. Bu tezgâhlarda tazesi dışında tütsülenmiş çirozu, salamura lakerdayı da bulmak mümkündür. Gelin balık pazarlarını turlayıp alışveriş yapalım...
#TazeKırlangıç balığı MasterChef yarışması ile birlikte en çok araştırılan balıklar arasında yer alıyor. Kültürümüzde pek bulunmayan kırlangıç balığı yenir mi, nasıl temizlenir ve nasıl pişirilir merak ediliyor. İşte oldukça lezzetli fakat bir o kadar da pahalı kırlangıç balığı hakkında merak edilenler, çorbası ve buğulama tarifi...
#Kırlangıç BalığıYeni yıl yemeğimiz dolapta bir gün önceden hazırlanmış, fırına atılmayı bekliyor. 31 Aralık günü sadece atıştırmalıklarımızı ve mezelerimizi hazırlayacağız. Birkaç ekmek üstü, birkaç tane de bandırmalık sosumuz olmalı. Hem kendi yaptığım pratik tariflerimi hem de Çiy Restaurant’ın başarılı şefi Damla Özay’ın levrekli iki tarifini sizinle paylaşıyorum; hepsi yeni yıl sofranıza lezzet katacak.
#YılbaşıDeniz balığı türlerinden olan uskumru balığı, balık sezonunun açılmasıyla birlikte merak edilen tarifler arasında yerini aldı. Yaklaşık 30 cm boyutlarında olan uskumru balığı besin değeri zengin olması ve lezzeti nedeniyle ülkemizde en çok tercih edilen balıklar arasında yer alır. Peki uskumru balığı en güzel nasıl yapılır? İşte uskumru tarifi ve malzemeleri karşınızda…
#UskumruYILLARDIR olduğu yerde duran, Burdur-Isparta arasındaki göller yöresine ait mütevazı göllerden biri olarak bilinen, bahar aylarında Ahmet Amca’nın, Hüseyin Ağabey’in ailesi ile piknik yaptığı, yaz aylarında Yeşilova ilçesinin gençlerinin, çocukların suyuna girerek deniz niyetine nefsini, körlediği, serinlediği Salda gölü sosyal medya paylaşımları yüzünden midir bilinmez son iki yıldır gündemin ilk sıralarında yer almaya başladı...
#Uğur ÇelikkolKendini ‘gastronomi eleştirmeni’ olarak görmediğini söylese de Türkiye’nin en meşhur gurmesi… Sosyal medyada bir milyondan fazla kişi takip ediyor. Başlattığı ‘Menemen soğanlı mı soğansız mı olmalı?’ polemiği günlerce konuşuldu. Vedat Milor ile geçmişe yolculuk yaptık; bize sırf makarna ve köfte yiyen sıska bir çocuktan bugünlere nasıl geldiğini, ABD’de kaldığı yurdun kötü yemeklerini, soyadının hikâyesini, Vehbi Koç’tan gelen iş teklifini neden reddettiğini anlattı…
#Gazetehaberleri15 Nisan’da başlayan av yasağı sona erdi. Özlediğimiz lezzetler taze taze sofralarımıza geliyor artık. Ünlü şeflerden ve deniz mahsulleriyle ünlü restoranlardan tarifler aldık. Prof. Dr. Saadet Karakulak ise hangi balığı, hangi mevsimde yiyebileceğimizi anlattı.
#GazetehaberleriDoğanın en renkli zamanlarında olmamıza karşın bir süre evde kalmamız gerek. Yine de bu, doğayla bağlarımızın kopacağı anlamına gelmiyor. Kitaptan belgesele, çiçeklerle tanışmaktan canlı yayında başka hayatlara tanık olmaya, yapabileceğimiz çok şey var.
#HayvanBalık son derece lezzetli, eti narin, çok çabuk pişen bir deniz ürünü. Lezzetli olduğu kadar hafif, sağlıklı ve besin değeri bakımından zengin. Kötü kokuyor ve kokusu eve siniyor diye evlerde balık pişirmekten çekiniliyor. Balığı rahatsız edici kokusu olmadan da pişirmek mümkün.
#Balık