Almanya’nın Frankfurt kentinde pazar günü sona erecek olan dünyanın en itibarlı Kitap Fuarı’nda aşırı sağ yayınevi ve yazarlarına izin verilmesi tepkilere yol açtı. Türkiye kökenli yazar Akif Pirinçci de, Avrupa’da milliyetçi yeni sağın yayınevi Antaios standında aşırı sağcılarla beraber.
#Frankfurt Kitap FuarıDünyanın en büyük kitap fuarı Frankfurt Kitap Fuarı’nda bu yıl Türkiye Ulusal Standı’nda Türk edebiyatı ve edebiyatçılarının yanı sıra öne çıkan bir konu daha vardı: 15 Temmuz darbe girişimi... Darbe girişiminin etkileri hem Türkiye Ulusal Standı’nda hem de Türkiye ile ilgili düzenlenen panellerde hissedildi. Peki, okur cephesinden bakınca ülkenin içinden geçmekte olduğu olağanüstü süreç nasıl görünüyor? Okurların roman ve hikayelere mi ilgisi artıyor, yoksa süreci anlama kaygısıyla inceleme-araştırma kitaplarına mı? Deutsche Welle Türkçe, bu soruları Türk yayıncılara ve yayınevi yöneticilerine sordu.
#Frankfurt Kitap FuarıAlmanya’da Türk kültürünün sadece ‘döner kebap’tan ibaret algılanmasından rahatsız olanSelma Wels ve kızkardeşi İnci Bürhaniye, çağdaş Türk yazarlarını Almanya’ya tanıtmak içinyayınevi kurdu. Kızkardeşler, ilk olarak Oğuz Atay ve Alper Canigüz’ün kitaplarını Almanca’yaçevirdi. Sırada ise Emrah Serbes’in televizyon dizisi de olan bestselleri ‘Behzat Ç.’ var.
Türkiye'nin onur konuğu olarak katılacağı 2008 Frankfurt Kitap Fuarı 14 Ekim'de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Nobel Ödüllü yazar Orhan Pamuk'un açılış konuşmaları ile başlıyor. 19 Ekim'de yapılacak konuk ülke devir- teslim töreninde Gülten Akın konuşma yaparak, konuk ülke statüsünü Çin Halk Cumhuriyeti'ne devredecek.
2008'deki Uluslararası Frankfurt Kitap Fuarı'nda konuk ülke olacak Türkiye için geri sayım başladı. Türkiye, tam 367 gün sonra, dünyanın en önemli kitap fuarının yıldızı olacak ve edebiyatını dünyaya tanıtma fırsatını bulacak. Fuar, 15 ile 19 Ekim 2008 tarihleri arasında düzenlenecek.
Okuyacağınız Orhan Pamuk yazısı ve gördüğünüz fotoğraflar üç günlük bir çalışmanın ürünü. Nasıl ortaya çıktığını anlatayım. Tam bir hafta önce bugün, Cihangir’deki yazıhanesinde koşturuyordu Orhan Pamuk. Üst üste dizili kolileri birer birer indirdi, içlerindeki fotoğraf albümlerini tarayıp, seçti.