2008 için geri sayım başladı

Güncelleme Tarihi:

2008 için geri sayım başladı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 13, 2007 22:53

2008'deki Uluslararası Frankfurt Kitap Fuarı'nda konuk ülke olacak Türkiye için geri sayım başladı. Türkiye, tam 367 gün sonra, dünyanın en önemli kitap fuarının yıldızı olacak ve edebiyatını dünyaya tanıtma fırsatını bulacak. Fuar, 15 ile 19 Ekim 2008 tarihleri arasında düzenlenecek.

Haberin Devamı

Dünyü'nın en önemli kitap fuarlarından olan Uluslararası Frankfurt Kitap Fuarı bugün sona eriyor. 2007 fuarının sona ermesiyle birlikte, 15 Ekim ile 19 Ekim 2008 tarihleri arasında yapılacak olan kitap fuarının konuk ülkesi Türkiye için de geri sayım başladı.
367 gün var

Frankfurt'a gelen ünlü yazar Elif Şafak, Konuk Ülke Projesi Sorumlusu Dr. Ahmet Arı ve Proje Koordinatörü Ümit Yaşar Gözüm ile birlike bugün düzenlenecek olan konuk ülke devir teslim töreninde bu yıl fuarın onur konuğu olan Katalanlardan bayrağı teslim alacak.
Bugün kitap fuarına veda edecek olan Türkiye, tam 367 gün sonra aynı fuara "Konuk Ülke" unvanıyla dönecek ve eserlerini dünyaya tanıtacak.
Önyargılar giderilmeli

Ünlü yazar Elif Şafak dün ise Frankfurt'ta bulunan Literaturhaus'ta "Kadınlar ve Edebiyat" konulu bir konuşma yaptı.
Türkiye'de edebiyatta kadınların daima söz sahibi olduğuna işaret eden Şafak, "Bu Osmanlı'ya kadar dayanıyor. Edebiyatçı olarak karşılıklı önyargıların giderilmesi yolunda çalışmalar yapıyoruz. Almanya'da çok sayıda Türk yaşamasına rağmen Türk edebiyatının yeteri derecede tanınmadığını üzülerek gözlemliyorum. Avrupalı entellektüellerle Türk entellektüeler aralarıda çok daha yoğun diyalog kurarak karşılıkl önyargıların giderilmesi için çalışmalı" dedi.
Avrupalı entellektüellerin özellikle 11 Eylül terör saldırılarından sonra Türk entellektüellerinin çok yönlülüğünü görmez hale geldiklerini belirten Şafak, "Umarım kitap fuarına konuk olmamız bu eksikliğin giderilmesini sağlar. Özellikle ABD'de Müslüman ülkelerden gelen kadınlardan kadınların ezilmişliğine dayalı eserler yazması bekleniyor. Edebiyat, bu kadar kısır bir kalıba sıkıştırılamalı. Elbette köklerimiz var. Ancak köklerimiz gökte" şeklinde konuştu.


Devir teslim töreni

Devir teslim töreni, bugün fuarda "Forum Salonu Kat 1"de gerçekleşecek. Türkiye'yi temsilen törene yazar Elif Şafak, Kültür Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayınlar Genel Müdürü Doç. Dr. Ahmet Arı ve Konuk Ülke Türkiye Proje Koordinatörü Ümit Yaşar Gözüm katılacaklar.
Saat 15.30'da birinci kattaki "Forum Salonu"nda düzenlenecek olan törende Elif Şafak'in okuma etkinliğinin yanı sıra, Ahmet Arı ve Ümit Yaşar Gözüm de "Konuk Ülke Türkiye" ve proje hakkında bilgi verecekler.


Barış Ödülü Friedlaender'in

Alman Yayıncılar Birliği Barış Ödülü 1950 yılından bu yana Frankfurt Kitap Fuarı'nın son gününde Pauls Kilisesi'nde düzenlenen büyük bir törenle veriliyor. Ödülün bu yılki sahibi İsrailli tarihçi Saul Freilaender. Freilaender edebiyat, bilim ve sanat alanlarındaki çalışmaları ile barış fikrini yansıttığı gerekçesiyle ödülü layık görüldü. Ödül, 2005 yılında da Orhan Pamuk'a verilmişti.



Katılımcılar memnun

Fuara Türkiye'den katılan Türk yazar ve yayıncılar ise fuardan memnun kaldı. Fuar boyunca büyük ilgi gören Türkiye standı, ziyaretçiler tarafından ilgiyle gezildi. 80 yıllık geçmişi olan ve bugüne kadar beş bin kitabı yayınlayan Remzi Kitapevi yetkililerinden Fevzi Kılıçarslan, "20 yıl aradan sonra bir temsilci ile fuara katılma fırsatını yakaladık. Burada ilgililerle doğrudan ilişkiye geçtik. Kitaplar sadece raflarda sergilenmedi, okur ve ilgililer yayınevi ve yazarlarla buluştu. Bakanlığın bu şekildeki organizasyonu ilgiyi artırdı" dedi.
Çinli ilgisi

Türkiye'de Profil yayınevinde yayınlanan, "Bilgeran" adlı kitabı ile ilgi toplayan ve dışa açılmaya çaba gösteren genç yazarlarımızdan Burak Turna, kendi yarattığı Hiperkurgu tarzını dünyanın dört bir yanından gelen ilgililere anlatabildiğini belirterek, "Çok sayıda yazarın getirilmesi kitapların tanıtımı için çok etkili oldu. Ben birkaç hikaye tarzını birlikte kullanarak yeni bir tarz yarattım. Made in Turkey tarzım özellikle Çin yayınevlerinin ilgisini çekti. Burada olmamız Türk edebiyatının daha iyi tanıtılmasına neden oldu. Bakanlık bu yıl bu konuda çok iyi karar aldı. Yurt dışında tanınmak çok güç. Bunun için bakanlık, yazar ve yayınevi el ele çalışmalı. Bu fuarda bunu gerçekleştirdik" diye konuştu.
365 gün temsil ediyoruz

Almanya'nın Köln kentindeki Önel Verlag'ın sahibi Hayati Önel de 20 yıldır fuara katıldıklarını belirterek, "2008'e hazırız. Biz Türkiye'yi, Türk yazarları Almanya'da 365 gün temsil etmek zorundayız. Fuar gelir geçer. Önemli olan kalan çalışmalardır, meyveleridir. TEDA projesi ile bir çok eser yabancı dillere kazandırıldı. Ancak yayınevleri herşeyi devletten beklememeli" dedi.





Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!