Kitap fuarında Türk Sokağı

Güncelleme Tarihi:

Kitap fuarında Türk Sokağı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 04, 2006 00:00

Türkiye dün açılan 58. Frankfurt Kitap Fuarı’na 211 yayınevi ile katılıyor. Türk standları adeta bir "Türk sokağı" oluşturdular. Türkiye bu yıl Avrupalı yayınevlerinin bulunduğu 5.1 salonu E 970 bölümünde 2 bin 500 kitap ile yer alıyor.

Haberin Devamı

Türkiye, dün açılışı yapılan 58. Frankfurt Kitap Fuarı’na geçtiğimiz yıla oranla çok daha güçlü çıkarma yapıyor. Türkiye bu yıl Avupalı yayınevlerinin bulunduğu 5.1. solonunda yer alan E 970 bölümünde okur severleri Türk Sokağı’nda ağırlıyor.

Dün Anakent Belediye Başkanı Petra Roth ve Federal Dışişleri Bakanı Dr. Frank-Walter Steinmeier’in katılımıyla resmen açılan fuarda 111 ülkeden 7 bin katılımcı yer alacak. Fuarın bu yılki konuk ülkesi Hindistan. 1986’da da fuarın konuğu olan Hindistan’ı "Today’s İndia" adı altında 200 yayınevi ve 30 yazar temsil edilecek.

Geçen yıl sadece 80 yayınevi ile fuara iştirak eden Türkiye bu yıl 211 yayınevi ile katılıyor. Sergilenmek üzere getirilen kitap sayısı iki bin 500. Basın Yayın Birliği Basın Sözcüsü Yasemin Nak, "Türkiye geçmişte 5.0 salonunda önemli yayıncıların bulunmadığı bir yerde standını kurardı. Bu yıl Avrupalı yayınevlerinin yer aldığı 5.1 salonuna katılmayı başardık. Ziyaretçileri standta değil, Türk Sokağı’nda ağırlayacağız" dedi.

Özel bölümler var

Frankfurt Kitap Fuarı Proje Koordinatörü Mustafa Doğru ise Türk Sokağı’nda İstanbul kentini ve Mevlana’yı tanıtan özel bölümler olduğunu vurguladı. Doğru, "2007 UNESCO tarafından Mevlana yılı ilan edildi. Bu yüzden Konya Belediyesi Mevlana’yı tanıtan özel çalışmalarını tanıtacağı bölüm yer alacak. Ayrıca İstanbul Büyük Şehir Belediyesi’de İstanbul’un 2010 yılında Avrupa Kültür Başkenti seçilmesi nedeniyle İstanbul’u tanıtan özel bir bölümle Türk Sokağın’da yerini alacak" diye konuştu.

Hamasete gerek yok

Türkiye Sokağı’nın 202 metre kare alanda yer aldığını hatırlatan Basın Yayın Birliği Başkanı Hayati Bayrak, Türkiye’nin 2008 yılında Kitap Fuarı’na partner ülke olarak katılacağını hatırlatarak, "Bu bilinçle ve sorumlulukla fuardayız" dedi. Bayrak fuar ile ilgili olarak şu bilgileri verdi: "15 yıldır fuara gelip gidiyoruz. Artık, fuara katılırken, ’Bu sektörde pazar mıyız, yoksa pazara ürün sunabilen bir ülke konumuna gelebildik mi?’ sorgulamasını yapıyoruz. Standımızın toplam maaliyeti 100 bin Euro. Bir stand daha var. Onun maliyeti de o kadar. En güzel standlarla katılıyoruz. Ancak bunlar o kadar önemli değil. Biz artık yayıncımızı, yazarımızı uluslararası arenaya taşıyabiliyor muyuz soruları ile uğraşıyoruz. Hamaset edebiyatına gerek yok. Bu piyasada telif hakkı sattığımız kadar varız. Bunun bilincinde olmalıyız. Bunun için Türk Edebiyatının Dışa Açılım Projesi (TEDA) hayata geçirildi."

Yarın 6.1 salon E 905 numaralı standta saat 14.30 ile 15.30 arasında TEDA Projesi ele alınacak. Sunumda Kültür Turizm Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa İsen ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Doç. Dr. Ahmet Arı bilgi verecek.

Açılış saatleri

Uzman ve özel ziyaretçileri 4 Ekim Çarşamba gününden itibaren ağırlayacak olan fuar, 4 Ekim Çarşamba - 7 Ekim Cumartesi günleri arasında saat 09.00 ile 18.30 arasında açık olacak. Fuarın son günü ise her yıl olduğu gibi halka açık gün olarak organize edildi. Okurların kitap da satın alabileceği 8 Ekim Pazar günü kitap fuarı 09.00 ile 17.30 saatleri arasında açık olacak.

Giriş ücreti

Fuar sergicileri için giriş 35 Euro olarak belirlenirken, kitap uzmanı ziyaretçiler için giriş kartının 32 Euro, bütün çevirmenler için ise 21 Euro olduğu açıklandı. Kitap fuarı boyunca geçerli olacak olan giriş kartı ise 63 Euro’dan satışa sunuldu. 5 günlük fuar kartını önceden satın almanın fiyatı ise 42 Euro. Üniversite öğrencileri için günlük kart 16 Euro’dan satışa çıkarılırken, 7 ve 8 Ekim tarihleri için ziyaretçiler için giriş 9.50 Euro. 20 kişiden sonraki gruplar için kişi başı giriş ücreti ise 8.50 Euro. Orta öğretim öğrencileri için öğrenci kartı fiyatı ise 5 Euro.

Fuar ajandası

58. Frankfurt Kitap Fuarı okuma etkinlikleri çerçevesinde Türk yazarlar Frankfurt Zeil’deki Şehir Kütüphanesi’nde okumalara katılacaklar. Türk yazarların okuma gün ve saatleri şöyle:

Yarın:

Literaturca Verlag tarafından düzenlenen Pınar Kür ve Sadık Yalsızuçanlar okuması yarın (5 Ekim Perşembe) Zentralbibliothek Zeil 17-21 Frankfurt am Main adresinde saat 19.30’da başlayacak. Giriş 5 Euro. Moderatörlüğü Kemal Çalık yapacak.

Cuma günü

İsviçre’nin Almanca yayın yapan ünlü yayınevlerinden Unionsverlag tarafından organize edilen ikinci okuma Murathan Mungan ile yapılacak. Zentralbibliothek Frankfurt am Main Zeil 17 adresindeki okumanın başlama saati 19.30. Mungan, Doğu Sarayı’ndan (Palast des Ostens) pasajlar okuyup okurlarıyla söyleşecek.

Cumartesi

7 Ekim Cumartesi günü saat 10.00-11.00 arasında 6.1 salonunda E 905 standında, "Globalleşme Sürecinde Kültürlerarası Diyalog" konusu tartışılacak. Katılımcılar: yazar-şair Hilmi Yavuz ve yazar Dr. Şeref Oğuz.

Pazar günü

Unionsverlag tarafından organize edilen 8 Ekim Pazar günkü okuma etkinliğinde ise Hasan Ali Toptaş, "Die Schattenlosen" adıyla çevrilen Gölgesizler adlı romanından okuma yapacak. Zentralbibliothek Frankfurt am Main Zeil 17 adresindeki okumanın başlama saati 12.00.

Hasan AYCI / FRANKFURT

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!