Güncelleme Tarihi:
Türkiye'nin Onur Konuğu olarak katıldığı 2008 Uluslararası Frankfurt Kitap Fuarı, yarın resmi bir törenle başlayacak.Fuara "Bütün renkleriyle" sloganıyla, sanat ve kültür çıkarması yapmaya hazırlanan Türkiye'den, aralarında Nobel ödüllü Orhan Pamuk'un da bulunduğu 300 yazar ve sanatçı Frankfurt'a akın edecek.
Fuar, yarın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Nobel Ödüllü yazar Orhan Pamuk'un açılış konuşmaları ile başlayacak. Resmi açılışın ardından Eski Opera'da düzenlenen geleneksel açılış galasında Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası "Yunus Emre Oratoryosu"nu ilk kez Almanca olarak seslendirecek.
100 ETKİNLİK
Onur Konuğu programı ile kültürel ve yazınsal renkliliğini dünyaya sunacak olan Türkiye, fuar kapsamında aralarında Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk'un da bulunduğu 300 yazarın yer alacağı 100 dolayında etkinlik gerçekleştirilecek. Okuma programlarının yanı sıra, müzik, dans ve tiyatro gösterileri, sanat sergileri, sempozyum ve paneller ile sinema gösterimleri gerçekleştirilecek.
Fuarda kurulacak Türkiye Ulusal Standı'nda 100 yayınevi temsil edilecek. Toplam 4 bin metrekarelik alanın ayrıldığı Türkiye'nin sanat ve kültür dünyası, İstanbul Ticaret Odası ve Hürriyet Gazetesi'nin 5.1 nolu salonda kuracakları ayrı standlarda da, ziyaretçilerin beğenisine sunulacak.
Frankfurt Kitap Fuarı ilk üç günü (15, 16 ve 17 Ekim), yayınevleri, yazarlar, ajanslar, kitapçılar ve basına açık olacak. Fuarın son iki günü olan 18 ve 19 Ekim tarihlerinde fuar, halka kapılarını açacak.
Fuar kapsamında, Yavuz Bahadıroğlu, Nalan Barbarosoğlu, Gündüz Vassaf ile Sezer Duru, Frankfurt Merkez Kütüphanesinde gerçekleştirilecek okuma programlarına konuk olacak. Halka açık olacak etkinliklerde, Bahadıroğlu ile Barbarosoğlu 17 Ekimde, Vassaf ile Duru da 18 Ekimde saat 18.30da kitapseverlerle bir araya gelecek.
Kültür, sanat ve müziğini fuar süresince duyuracak olan Türkiye; Almanları, 15 Ekimde ünlü neyzen Kudsi Ergüner, 16 Ekimde Hasbıhal Topluluğu, 17 Ekimde sanatçı Aynur, 18 Ekimde de 'İstanbulun geceleri' ile buluşturacak.
Fuar kapsamında, Osmanlıdan Cumhuriyete uzanan tarihi süreçte kitabın serüvenini konu alan, "Kitabın Yolculuğu-Books Odyssey" adlı sergi yarın açılacak ve 19 Ekime kadar Frankfurt Kitap Fuarında izlenime sunulacak.
Osmanlı modasının 500 yılını anlatan, 'Lale, Kaftan ve Levni: Topkapı Sarayından Moda ve Minyatürler' adlı sergi ise 11 Ocak 2009a, Türk sanatının çağdaş yüzünü yansıtan, 'Made in Turkey' sergisi 15 Kasıma, tanınmış yazar Yaşar Kemalin eserlerindeki Çukurova tasvirlerini fotoğraf sanatçısı Lütfi Özgünaydının objektifinden gösteren, 'Çukurova Bayramlığını Giyerken' 21 Ekime, 'Ahmet Haşim ile 1930lar Frankfurtunda Buluşma' sergisi 20 Ekime ve 'Padişahın Burnu-Türkiyeden Karikatürler' adlı karikatür sergisi de 16 Kasıma kadar açık kalacak.
TÜRK SİNEMASININ EN SEÇKİN ÖRNEKLERİ
Fuarda, Türk sinemasının en seçkin örnekleri de sinemaseverlerle buluşacak. Fuardaki Sinema TV Forumu bölümündeki Türkiye standında, 1970den günümüze çekilmiş, önemli festivallerden ödül almış veya büyük gişe başarısı elde etmiş 22 uzun metrajlı film ile 6 belgesel Avrupalılara gösterilecek. Bu filmler şöyle:
Nuri Bilge Ceylanın 'Üç Maymun', Abdullah Oğuzun 'Mutluluk', Ömer Kavurun 'Gizli Yüz', Özcan Alperin 'Sonbahar', Seyfi Teomanın 'Tatil Kitabı', Ömer Vargının 'Kabadayı', Fatih Akının 'İstanbul Hatırası: Köprüyü Geçmek' ve Mahsun Kırmızıgülün 'Beyaz Melek'.
Ayrıca, Peyami Çelikcanın 'Anadolunun Renkleri: Düğün, Doğum, Ölüm', Hüseyin Arusun 'Buçuk', Tuhfe Tezelin 'İnsanın Ağaçla Dansı: Kündekari', Coşkun Aralın 'Bozkırın Gücü-Kangal', Süha Arının 'Kulada Üç Gün' ve Rıza Baloğlunun 'Troya' adlı belgeselleri de stantta izleyiciyle buluşacak.
Öte yandan, Türkiyede 29 Ekimde 175 kopyayla gösterime girecek Can Dündarın Ulu Önder Atatürkü konu alan 'Mustafa' filminin yurt dışındaki ilk gösterimi, yönetmenin katılımıyla Frankfurt Kitap Fuarında 16 Ekimde yapılacak. Türkiye filmleri toplu gösterimi de 26 Kasıma kadar Frankfurt Film Müzesinde devam edecek.