Şirketinizin CEO’su bir kazada ölse veya şirketiyönetemeyecek hale gelse neler olurdu? Yerine kim geçerdi? Yeni CEO gelene kadar neler yaşanırdı? Yurtdışında bu duruma otobüs senaryosu diyorlar. Yani CEO, bir gün otobüsün altında kalırsa ne yaparsınız senaryosu. Şirketlerin böyle bir olayla karşılaşmadan önce hazırlıkyapması gerekiyor. Dünyada böyle planlamalar yapan şirketler var. Fakat Türkiye’de CEO’nun ani gidişine yönelik bir hazırlık yapılmıyor.
Son dakika haberine göre; Cumhurbaşkanı Erdoğan, 24 Kasım Öğretmenler Günü ve Öğretmen Atama Programı'nda açıklamalarda bulundu. 20 bin öğretmen atamasının yapıldığı törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "20 bin öğretmenimiz Anadolu'nun dört bir tarafına ışık saçacaktır" ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca "Türkiye Yüzyılı Maarif Modelimizle çağın ihtiyaçlarını gözeten, bilimsel yaklaşıma dayanan bir eğitim anlayışını hayata geçiriyoruz" dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanSon araştırmalar, inek sütü, yumurta, fındık ve kabuklu deniz ürünleri gibi günlük gıdalara alerjisi olanların sayısının on yıl içinde iki kattan fazla arttığını gösteriyor. Ve bu durum özellikle küçük çocuklar için ciddi sorun teşkil ediyor.
#Gıda AlerjisiMarketlerde satılan paketli sütlerle ilgili çok ucun yıllardır tartışılan bir konu var; bazıları bu sütlerin 'süt olmadığını' söylüyor. Hiçbir faydası olmadığı ve hatta zararlı dahi olabileceği iddia ediliyor. Öte yandan dünyanın her yerinde paketli sütler her gün milyonlarca insan tarafından satın alınıyor ve tüketiliyor. Konu hakkında tüm merak edilenleri Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alev Keser'e sordum.
#Pastörize SütHenüz bir yaşında olan küçük kızın önce iştahı azaldı, sonra uykuları yok oldu ve ateş başta olmak üzere soğuk algınlığı benzeri semptomlar yaşamaya başladı. Gerçek ise kan testleri sonrası ortaya çıktı; küçük kız lösemiydi.
#Akut Lenfoblastik LösemiSağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, "yenidoğan çetesi"ne ilişkin "Bizim için bu operasyonun adı, 'çürük elma operasyonu'; çetenin adı da 'insanlıktan nasibini almamışlar çetesi'dir. Çocuklarımızın sağlığı ve güvenliği konusunda duyduğumuz endişe her şeyin ötesindedir." ifadelerini kullandı.
#Sağlık BakanlığıAvustralya'da yaşayan ve 59 yaşındayken nadir görülen bir demans teşhisi konan Suzan Adler'ın kızı Daily Mail’e annesine teşhis konmadan önce davranışlarında gözlemlediği değişimi ve tüm bu süreçte yaşadıklarını anlattı. Takıntı derecesinde düzenli olan annesi mutfak eşyalarını yanlış yerlere koyuyordu. Aşırı hassas ve alıngan olmaya başladı, araba kullanırken zorlanıyor, ev içinde mesafeleri ayarlayamadığı için eşyaşara çarpıyor ve kırıyordu. Sonunda doktorlar kadına 'Posterior kortikal atrofi' teşhisi koydu
#DemansSigara içen birinin ciğerleri, damarları sigara içtikten sonra hiç sigara içememiş biri gibi olabilir mi yoksa illa bir hasar alır mı? Yeni bir çalışma, bir kişinin sigarayı bıraktıktan sonra kalp hastalığı riskinin ortalamaya düşmesinin yirmi yıldan fazla sürebileceğini, kardiyovasküler sisteminin hiç sigara içmemiş birine benzemesinin 25 yıl süreceğini söylüyor.
#SigaraHiç düşündünüz mü yıllardır sigara içen birinin sigarayı bıraktıktan sonra ciğerlerinin tamamen temizlenmesi, kalp ve damarlarının hiç sigara içmeyen birininkine benzemesi ne kadar zaman alır? Süreyi kısa sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Güney Kore'deki araştırmacılar, uzun süredir sigara içen bir tiryakinin kardiyovasküler sisteminin hiç sigara içmemiş birine benzemesinin ne kadar sürdüğünü keşfetti: Tam 25 yıl…
#SigaraAnkara'da, kalıtsal bir cücelik hastalığı olan 'akondroplazi' ile mücadele eden Selim Aydın (5), tedavi için mahkeme kararı ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından karşılanan 800 bin liralık ilacın da etkisiyle 11 ayda 8 santim uzadı. Bilkent Şehir Hastanesi Çocuk Endokrinoloji Kliniği'nden Dr. Fatih Gürbüz, “Bu ilaç tedavisi akustiklerdeki durumu tamamen düzeltmez. En azından uzama hızını eskiye göre ortalama yıllık 1,5 santim uzamayı arttırıyor” dedi.
#AkondroplaziKariyeri boyunca hem sinema perdesinde hem de ekranda unutulmaz karakterler yaratan ünlü oyuncu, son iki yıldır artık bambaşka bir hayat yaşıyor. Tam da hayatının ikinci baharında, eğer aksi olsaydı yıllarca verdiği emeğin, setlerde döktüğü alın terinin karşılığını alacaktı ünlü oyuncu. Belki artık sadece gerçekten kalbine dokunan senaryoları kabul edecek, birçok festivalde onur konuğu olacaktı.
#Bruce WillisAnkara’da yaşayan SMA hastası 2 yaşındaki Efraim Efe Ete, tedavi masrafı için başlatılan valilik onaylı bağış kampanyasının son günlerinde destek bekliyor. Efraim’in tedavisi için 63 milyona ihtiyaç olduğunu söyleyen baba Savaş Ete, “Şu an bu miktarın yüzde 85’ini toplayabildik, yaklaşık 53 milyon TL toplandı. Geri kalan meblağı bağış kampanyasının son günü olan 12 Kasım’a kadar toplamamız gerek” dedi.
#Efraim Efe EteTuhaf semptomlar sergilemeye başladığında henüz 12 yaşındaydı. Ne kadar uyursa uyusun doyamıyor gün içinde olmadık yerlerde uykuya dalıyordu. 20'li yaşlarında durum daha da kötüleşti, gönül rahatlığıyla kahkaha bile atamaz hale geldi. Pek çok doktor dolaştı, hastalığı nihayet 2007'de teşhis edilebildi. Peki hayatını kâbusa çeviren bu belirtilerin nedeni neydi?
#SağlıkYetenek açığı arttıkça şirketlerin çalışanlara sunduğu yan haklarda da rekabet kızıştı. Yan haklar, toplam maaş paketinin yaklaşık yüzde 20 ila 35’ini oluşturur hale geldi. Sağlık sigortası, ücretsiz iletişim artık çalışanlara yeterli gelmiyor. Çalışana, özel emeklilik, kritik hastalıklar sigortası, kimlik dolandırıcılığı koruması, hukuk hizmeti, spor ve yoga hizmeti gibi yan haklar sunulmaya başlandı. Peki, dünyada ve Türkiye’de şirketler çalışanlara hangi yan hakları sunuyorlar?
#İş GücüOnlar bir dönem müzik dünyasının en nüfuzlu çiftlerinden biriydi... Evlilikleri de bu yüzden çok konuşulmuştu. Bir yandan şan ve şöhret diğer yandan dudak uçuklatan kazançları ve lüks içinde yaşayışlarıyla milyonlarca kişinin ilgi dolu bakışlarını üzerlerinde topluyorlardı.
#Mariah Carey2025 yılına yönelik bütçe maratonu başlıyor. Hangi, alanlara ne kadar bütçe ayrılacağı, ayrılacak bu bütçe kapsamında nelerin yapılacağı da 2025 Yılı Bütçe Gerekçesi’nde detaylı yer aldı. Bunlardan biri de sosyal güvenlik sistemi. Bütçede sosyal güvenliğe detaylı yer verildi. Öyle ki, sosyal güvenliğe ait bütçe tutarının yanı sıra 2025’te bu alanda neler yapılacağı da madde madde sıralandı.
#Sosyal GüvenlikBruce Willis, yıllar önce milyonlarca seyirci rol aldığı Mavi Ay (Moonlighthing) adlı diziyle tanımıştı... Cybill Shepherd ile birlikte kamera karşısına geçtiği bu yapımla kısacık zamanda seyircinin kalbini kolayca fethetti. Ardından aralarında Zor Ölüm, Altıncı His, Ucuz Roman, Armageddon'un da bulunduğu birçok yapımda kamera karşısına geçti.
#Bruce WillisYenidoğan çetesine yönelik soruşturma sürerken, 2017 yılının Nisan ayında İstanbul'daki özel bir hastaneye yatırılan tansiyon ve kalp hastası 73 yaşındaki kadın, Temmuz ayında hayatını kaybetti. Annesini sadece tansiyonu çıktığı için hastaneye götürdüğünü söyleyen Türkan Ç., "Bağcılar'daki hastanedeki bütün doktorların da tatilde olduğunu ve benim o doktoru getirtmem için uçak parasını ve masraflarını karşılamamı istediler. Ben de mecburen bunu karşıladım. Parayı da ödedim onlara. Anneme o şekilde anjiyo yapıldı. Yani sadece tansiyon hastalığı olarak girdiğimiz hastanede annem çoklu organ yetmezliğiyle sebebiyle vefat etti" dedi.
#İstanbulYenidoğan çetesine yönelik soruşturma sürerken, 2017 yılının Nisan ayında İstanbul'daki özel bir hastaneye yatırılan tansiyon ve kalp hastası 73 yaşındaki kadın, Temmuz ayında hayatını kaybetti. Annesini sadece tansiyonu çıktığı için hastaneye götürdüğünü söyleyen Türkan Ç., "Bağcılar'daki hastanedeki bütün doktorların da tatilde olduğunu ve benim o doktoru getirtmem için uçak parasını ve masraflarını karşılamamı istediler. Ben de mecburen bunu karşıladım. Parayı da ödedim onlara. Anneme o şekilde anjiyo yapıldı. Yani sadece tansiyon hastalığı olarak girdiğimiz hastanede annem çoklu organ yetmezliğiyle sebebiyle vefat etti" dedi.
#Şafak HastanesiYapılan bazı araştırmalara göre kanser vakalarının %20 kadarının, Epstein-Barr virüsü ve hepatit B gibi bulaşıcı ajanlara bağlı olduğunu gösteriyor. Amerikan Kanser Araştırmaları Derneği'nin yakın tarihli bir raporu, dünya genelindeki kanser vakalarının yüzde 13'ünün enfeksiyonlara bağlı olduğunu, bazı tahminlerin yüzde 20'ye kadar çıktığını açıkladı. Yani enfeksiyonların neden olduğu kanserler düşündüğümüzden çok daha yaygın. Peki hangi enfeksiyonlar kansere yol açabilir?
#Kanser