Dile kolay, kentin tarihi ta M.Ö. 3000 yılına uzanıyor. Hatti, Hitit, Frig, Lidya, Pers, Selevkos, Bergama Krallığı, Roma, Bizans, Selçuklu, Sâhib Ataoğulları, Germiyanoğulları, Osmanlı ve nihayetinde Türkiye Cumhuriyeti… İnanılmaz bir tarihi zenginlik söz konusu. Geçmişi bugünle tanıştırıp yarınlara taşımak, tarihi-kültürel mirası bir arada toplamak, korumak ve sergilemek amacıyla yapımına 2011’de başlanan ama tamamlanması 2023’ü bulan Afyonkarahisar Müzesi, heybetiyle büyülüyor. Burada yok yok! Şimdiden söyleyeyim, asla ayak üstü gezilecek bir yer değil. En az yarım gününüzü ayırın ve bu köklü geçmişi aynı çatı altında adeta yaşayarak tanıyın.
#AfyonkarahisarGeçmişte yaşanmış olan Haçlı Seferleri birçok açıdan önem arz etmektedir. Özellikle bu seferlerin sonucunda yaşanan olaylardan oldukça büyük kitleler etkilenmiştir. Özellikle Türklerin Anadolu üzerindeki ilerlemeleri seferin siyasi nedenleri arasında yer almıştır. Haçlı seferlerinin siyasi nedenleri nelerdir? Haçlı seferleri ile siyasi sebepleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Haçlı SeferleriSİVAS'ın Diği ilçesinde, 2020'de restorasyon sırasında üzerine iş makinesi çıkarılmasıyla gündeme gelen, 800 yıllık Kız Köprüsü'nde çalışmalar tamamlandı. Sanat tarihçisi Yunus Budaktaş, "Kız Köprüsü, Divriği'de bulunan sayısız tarihi eserlerden biridir" dedi.
#SivasSİVAS'ın Diği ilçesinde, 2020'de restorasyon sırasında üzerine iş makinesi çıkarılmasıyla gündeme gelen, 800 yıllık Kız Köprüsü'nde çalışmalar tamamlandı. Sanat tarihçisi Yunus Budaktaş, "Kız Köprüsü, Divriği'de bulunan sayısız tarihi eserlerden biridir" dedi.
#SivasGeçen haftaki yazımda Kars’a gitmiştik, hazır oralarda dolaşırken bu hafta da Erzurum’a geçelim. Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan Erzurum, bölgenin en büyük ili ve Türkiye’nin en kalabalık 29. şehri olarak biliniyor. Şehrin kuzeyde bir bölümü Karadeniz Bölgesi sınırlarına yer alıyor. Denizden yaklaşık 1900 m yükseklikle ve Palandöken Dağı’nın eteklerinde kurulan şehir, tarihin ilk dönemlerinden bu yana farklı uygarlıkları ağırlamış.
#BursaHer yıl törenlerle kutladığımız 1071 Malazgirt Savaşı’nın yapıldığı yeri hâlâ net olarak bilmiyoruz. Milli park olarak kutlamaların yapıldığı mevcut alanın da doğruluğu yıllardır tartışma konusu. Çünkü Malazgirt’te savaş alanı arkeolojisi (battlefield archeology) henüz yapılmadı. Mimari Restorasyon Kültür Varlıklarını Koruma Derneği’nin organizasyonunda ondan fazla bilim insanı Malazgirt savaş alanının tespiti için bir araya geldi. Savaş alanı olarak ilan edilen bölgede arkeolojik çalışmalara başlanılacak.
#GazetehaberleriMalazgirt nereye bağlı sorusu, 1071 yılında gerçekleşen büyük zaferin hangi ilde olduğunu merak eden birçok vatandaşın araştırdığı konu olmaya başladı. Peki, Malazgirt nereye bağlı ve çevresinde hangi iller var? İşte, Malazgirt'in harita üzerindeki konumu hakkında detaylı bilgiler
#MalazgirtKınalıada 1,5 kilometrekarelik alanıyla Prens Adaları’nın en küçükleri arasında. Aynı zamanda karaya en yakın olanı. İşte bu yüzden geçmişte sıkça sürgün yeri olarak kullanılmış. Bu romantik Prens Adaları isminin ardında da acı dolu sürgün hikayeleri var. Bu kara parçalarına verilen diğer isimler arasında; Kesiş Adaları, Ruh Adaları, Kızıl Adalar ve Cin Adaları da yer alıyor. Hepsinin ortak yönünü düşününce, aynı acı ve hırs dolu hikayelerle bağlantılı oldukları çok açık…
#ADABaşbakan Recep Tayyip Erdoğan AK Parti kongresinde yaklaşık 2,5 saat süren bir konuşma yaptı. Başbakan, konuşmasında son kez genel başkanlığa aday olmasıyla ilgili olarak, "Bu bir veda değil, bu bir es’tir, bitmeyen şarkının notaları arasında bir moladır. Bu yorgunluğun molası değil, bir ilkenin bir sözün vaadin yerine getirilmesidir" dedi.
Nâzım Hikmet’in Polonyalı kökeni bilinir ama Sırp kökeni bilinmez. Büyükdedesi Ömer Lütfi Latas, Ortodoks Sırp’tır. Müslüman olunca Osmanlı ordusunda Rumeli Müşirliği’ne kadar yükselmiştir. Bosna’nın ıslahatında görevlendirilmiştir. Nobel ödüllü yazar İvo Andriç “Ömer Paşa”nın Saraybosna günlerini romanlaştırmıştır. Peki Kusturica ailesi, astığı astık kestiği kestik Ömer Paşa’dan korkup mu Müslüman olmuştur? Tarih sayfalarını geriye doğru çevirdikçe bakın ne tür gerçeklerle yüzleşiyorsunuz...
1071 Malazgirt Savaşı'ndan on yıl sonra İzmir'de Anadolu'nun ilk Türk devletini kuran Çaka Bey, aynı zamanda Çeşme'den denize açılarak deryaların egemenliğini de eline geçiren ilk Türk denizcisi ve amiralidir. Çeşme'de inşa edilen muhteşem anıtı, anısını yaşatacak..