Günümüzde sağlıkla ilgili tartışma konularının başında uzun ömür geliyor. 100 yaşını aşmış insanların sayıları hızla artarken uzmanlar asıl önemli olanın hastalıkların pençesine düşmeden yaşlanmak olduğunu belirtiyor. 102 yaşındaki Hilda Jaffe de bunu başaranlardan. 14 yıldır New York'un en hareketli bölgelerinden birinde tek başına yaşayan ve her işini kendi gören Jaffe, sağlıklı ve uzun ömürlü olmasının ardında yatan sırları anlattı.
#SağlıkDünya genelinde yaş ortalamaları yükseliyor, insanlar artık eskiye çok daha uzun yaşıyor. Bu noktada belli bir yaşın üzerinde olup sağlıklı ve hareketli kalmak çok önemli. Bunu yapabilenlerden biri, en önem verdiği üç faktörü anlattı.
#SağlıkUzun ömürlü olmak, sağlık içinde bir asrı devirmek son dönemde herkesin hedefi haline geldi. Bunu başaranlardan biri, üstelik bir dünya rekortmeni, genler ve çevresel faktörler kadar önemli olduğunu düşündüğü dört sırrını anlattı.
#SağlıkUzun yaşamak, 100 yaşını hatta sonrasını görmek son dönemde pek çok kişinin hayali haline geldi. Bunu başarabilmiş kişilerin genetik yapıları, nasıl bir hayat yaşadıkları, ne yiyip ne içtikleri bilim insanları tarafından sürekli mercek altına alınıyor. Yıllardır 100 hatta 110 yaşını aşmış kişilerle araştırmalar yapan bir bilim insanı da tespit ettiği 9 ortak noktayı anlattı...
#SağlıkDünya genelinde 100 yaşını aşmış insanların sayısı bugün hiç olmadığı kadar yüksek ve hızla da artıyor. Onlardan biri de 102 yaşındaki Deborah Szekely. 1940 yılında kurduğu sağlıklı yaşam köyünün yöneticiliğini halen sürdüren Szekely, bir asrı sağlık içinde tamamlamanın sırlarını anlattı.
#SağlıkParis, Londra, New York, Milano moda haftaları yapıldı. Bu tür organizasyonlarda podyumlar kadar sokak stilleri de dikkat çekiyor. Öyle ki ziyaretçilerin tarzları da ilham veriyor hatta trendleri belirliyor. ‘Denim on denim’ stilinden asimetrik detaylara kadar ilkbahar aylarında öne çıkacağını düşündüğümüz akımları mercek altına aldık.
#Neslişah ŞatıroğluANKARA Devlet Balesi’nin ustalarından, Bodrum Uluslararası Bale Festivali’nin mimarlarından Oğuz Özlem’i zaman zaman konuk ederim. Bugün de baleyi seyirlik hale getiren Fransız sanatçı Noverre’nin doğum günü 29 Nisan’ın, ‘Dünya Dans Günü’ olarak kutlandığını anımsatan Özlem’e veriyoruz sözü:
#1Bugün gururla 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nın 102’nci yılını kutluyoruz. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a ayak basarak Kurtuluş Savaşı’nı başlattığı günün yıldönümünde, saat 19.19’da bir ağızdan İstiklal Marşı’nı seslendireceğiz.
#19 MayısTarihçi Profesör İlber Ortaylı'nın annesi Şefika Ortaylı 102 yaşında hayatını kaybetti. Annesinin vefat haberini sosyal medyadan veren Prof. Dr. İlber Ortaylı'ya pek çok sosyal medya kullanıcısı taziye mesajını iletti. Peki, Prof. Dr. İlber Ortaylı'nın annesi Şefika Karaşay Ortaylı kimdir?
#Prof. Dr. İlber Ortaylı'nın Annesiİnsanlık belki de tekerleğin bulunuşundan beri en büyük hamlesine hazırlanıyor: Tekgezegenli bir medeniyetten çokgezegenli bir uygarlığa dönüşmek. Uzmanlar bugünkü teknolojimizin 17 yıl gibi kısa bir sürede ilk kafileyi Mars’a yollamamıza yettiğini söylüyor. Dönüşü olmayan, tek yönlü bu. İlk yolculuktan sonra her 26 ayda bir yeni kargo ve yerleşimciler yollanacak. Çünkü Dünya ile Kızıl Gezegen bu sürenin sonunda tekrar hizalanıp birbirlerine en yakın noktalara geliyor. Takip eden 20-30 yıl içinde yüzlerce insanın yerleşeceği Mars artık uzaydaki ikinci vatanımız olacak. National Geographic Channel bu konuda altı bölümlük dev bir belgesel serisi hazırladı. Belgeselin ABD’deki galası öncesinde New York’ta astronotlar, astrofizikçiler, uzay mühendisleri, kanaat ve sivil toplum önderleriyle konuştuk, NASA yetkililerinin görüşlerini aldık. İşte 33 temel soruda ‘Mars’ı ev yapma’ projesi.
#Mars